ΣτΕ: Έχασε οριστικά τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα ο ανιστόρητος Χάινς Ρίχτερ

30 Δεκεμβρίου 2021

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση του Γερμανού ιστορικού καθηγητή Χάινς Ρίχτερ, ο οποίος ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης με την οποία ανακλήθηκε ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα που του είχε απονεμηθεί.

Yπενθυμίζεται ότι μετά την ομόφωνη απόφαση των μελών της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, είχε ανακληθεί ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα από τον Γερμανό καθηγητή.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Χάινς Ρίχτερ, το 2011σε βιβλίο του για τη Μάχη τηςΚρήτηςείχε περιγράψει τους Γερμανούς εισβολείς ως «ιπποτικούς» στρατιώτες που έπεσαν θύματα βρόμικου ανταρτοπόλεμου από τουςΚρήτεςοι οποίοι αντιστέκονταν στην κατάληψη του νησιού. Επίσης, ανέφερε πως η αντίστασή των Κρητών προκάλεσε τα απάνθρωπα αντίποινα των κατακτητών.

Ο ίδιος εχει πει για τις γερμανικές αποζημιώσεις ότι «Η Ελλάδα είναι μία από τις δύο χώρες που αποζημιώθηκαν. Το πού κατέληξαν όμως τα χρήματα αυτά είναι ένα άλλο θέμα. Ενα μεγάλο μέρος των χρημάτων “φαγώθηκε” από το πελατειακό κράτος».

Μάλιστα, ένα παράδειγμα που συνηθίζει να καταθέτει, και το οποίο προκαλεί αντιδράσεις, είναι ότι ένα μέρος των αποζημιώσεων πήγε στους Εβραίους που ψήφιζαν το τότε κυβερνών κόμμα.

Η απόφαση του ΣτΕ

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΣτΕ, «επίτιμος διδάκτορας Πανεπιστημίου δήλωσε σε συνέντευξη σε εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας ότι: 1) Αν ο καθηγητής ελληνικού Πανεπιστημίου “Φ” πει κάτι που δεν αρέσει θα τον απολύσουν και 2) Αν του αφαιρεθεί ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα θα είναι ο δεύτερος Γερμανός στον οποίο θα συμβεί αυτό -από τον πρώτο αφαίρεσαν τον τίτλο οι ναζί- και στη συνέχεια του αφαιρέθηκε ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα».

Το Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ (7μελής σύνθεση) με την υπ΄αριθμ. 2571/2021 απόφασή του έκρινε ότι η σοβαρή προσβολή του κύρους των ελληνικών ΑΕΙ και κατ’ επέκταση των καθηγητών τους, από πανεπιστημιακό δάσκαλο, αποτελεί λόγο αφαίρεσης του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα, χωρίς αυτό να παραβιάζει τα άρθρα 14 και 16 του Συντάγματος και το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ειδικότερα, το ΣτΕ έκρινε κατά πλειοψηφία: «Η απονομή και κατοχή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα ερείδονται στην εκδήλωση αμοιβαίας τιμής μεταξύ του απονέμοντος Πανεπιστημίου και του αναγορευομένου.

Συνεπώς, «σοβαροί λόγοι» που δικαιολογούν την αφαίρεση του τίτλου περιλαμβάνουν και πράξεις όπως είναι η σοβαρή προσβολή του κύρους των ελληνικών ΑΕΙ γενικώς και κατ’ επέκταση των καθηγητών τους, επικουρούμενη και από προσβολή ειδικά του ΑΕΙ που απένειμε τον τίτλο. Είναι δε αδιάφορο το ότι οι ως άνω λόγοι δεν ανάγονται στο επιστημονικό υπόβαθρο επί του οποίου ερείδεται η ανακήρυξη».

Ακόμη, κρίθηκε από το ΣτΕ ότι η επέμβαση στα δικαιώματα των άρθρων 14 και 16 Συντάγματος και 10 της ΕΣΔΑ θάλπει τον θεμιτό σκοπό της προστασίας του κύρους των ελληνικών Πανεπιστημίων και των καθηγητών τους, όπως και ότι δεν παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας

Πηγή: www.msn.com

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.