Συντάξεις: Το δημογραφικό οδηγεί σε αύξηση ορίων ηλικίας

Ανοδο των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά σχεδόν 1,5 χρόνο έως το 2035 και κατά συνολικά 2,8 χρόνια έως το 2050, λόγω της αναμενόμενης αύξησης του προσδόκιμου ζωής, προβλέπει για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ.

Της Ρούλας Σαλούρου
9 Δεκεμβρίου 2021

Ανοδος των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά σχεδόν 1,5 χρόνο έως το 2035 και κατά συνολικά 2,8 χρόνια έως το 2050, λόγω της αναμενόμενης αύξησης του προσδόκιμου ζωής, προβλέπει για την Ελλάδα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην ετήσια έκθεσή του για τις συντάξεις (Pensions at a Glance 2021). Αυτό οφείλεται στον μηχανισμό αυτόματης αναπροσαρμογής που έχει ψηφιστεί από το 2010 και που κατά κύριο λόγο οδηγεί μακροπρόθεσμα στη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης στη χώρα μας κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, ώστε από το υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. στο 15,7% του ΑΕΠ, το 2019, να περιοριστεί στο 14,2% το 2025 και να πέσει στο 12% το μακρινό 2070.

Ο ΟΟΣΑ για μία ακόμη φορά, και υπό το βάρος της παγκόσμιας πανδημικής κρίσης της COVID-19, επιμένει πως η παροχή οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμων συντάξεων στο μέλλον συνεχίζει να είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τις χώρες-μέλη του. Και ξεκαθαρίζει ότι παρά το γεγονός πως οι συντάξεις διασώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα οικονομικά των συντάξεων επιδεινώθηκαν λόγω της απώλειας εισφορών (οι ελλείψεις καλύφθηκαν κυρίως από τους κρατικούς προϋπολογισμούς) και η τοποθέτηση των συνταξιοδοτικών συστημάτων σε σταθερή βάση για το μέλλον θα απαιτήσει νέες επώδυνες πολιτικές αποφάσεις.

Αύξηση ορίων ηλικίας

Ειδικά για την Ελλάδα, η έκθεση αναφέρει ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθούν κατά 2,8 χρόνια έως το 2050 λόγω της σύνδεσής τους με το προσδόκιμο ζωής. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τα 62 έτη που είναι σήμερα, μετά 40 χρόνια εργασίας, το γενικό όριο ηλικίας θα εκτιναχθεί σχεδόν στα 65 ύστερα από 29 έτη. Η αύξηση θα αρχίσει να φαίνεται από το 2035, καθώς το όριο ηλικίας θα αυξηθεί κατά σχεδόν 1,5 χρόνο. Καθώς μάλιστα και άλλες χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ έχουν λάβει αντίστοιχες αποφάσεις διασύνδεσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής, η έκθεση δείχνει πως η ηλικία στην οποία μπορεί να συνταξιοδοτηθεί κάποιος που εισήλθε στην αγορά εργασίας στα 22 έτη του αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,5 χρόνια στη Δανία και στην Εσθονία από το 2021 έως το 2050 και κατά 2,5 χρόνια στην Ιταλία.

syntaxeis-to-dimografiko-odigei-se-ayxisi-orion-ilikias0Να σημειωθεί ότι  το ισχύον θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα (ν. 3863/2010) προβλέπει ότι από την 1/1/2021 θα έπρεπε να ξεκινήσει η πρώτη διαδικασία αναπροσαρμογής των ορίων ηλικίας με σημείο αναφοράς τα 65 έτη και βάσει της μεταβολής στο προσδόκιμο ζωής κατά τη δεκαετία 2010-2020. Από 1/1/2024 τα όρια ηλικίας θα ανακαθορίζονται ανά τριετία με βάση πάντα το προσδόκιμο ζωής.

Ωστόσο, φέτος, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού και πιθανότατα της ανόδου των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 (νόμος Κατρούγκαλου), η διαδικασία δεν ξεκίνησε, με τον ΟΟΣΑ, πάντως, να προεξοφλεί ότι κάτι τέτοιο θα γίνει τα επόμενα χρόνια.

Στην έκθεση, όσον αφορά τη χώρα μας, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, με αιχμή τις αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης, στους περιορισμούς όσον αφορά την απασχόληση συνταξιούχων, αλλά και τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ειδικά για το τελευταίο, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι εξαιτίας της αλλαγής του συστήματος και της αποσύνδεσης των εισφορών από το επίπεδο των αποδοχών των μη μισθωτών, οι μελλοντικές συντάξεις τους θα είναι μικρότερες από αυτές των μισθωτών με μέσες αποδοχές. Μόνη περίπτωση να είναι υψηλότερες είναι να καταβάλει ο ελεύθερος επαγγελματίας εθελοντικά υψηλότερες εισφορές.

Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι στην Ελλάδα αναμένεται μεγάλη μείωση εργατικού δυναμικού τις επόμενες δεκαετίες.

Ο προβλεπόμενος πληθυσμός σε ηλικία εργασίας (20-64 ετών) θα μειωθεί κατά 10% στις χώρες του ΟΟΣΑ έως το 2060, δηλαδή κατά 0,26% ετησίως. Στην Ελλάδα, όπως και σε Ιαπωνία, Κορέα, Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία, θα μειωθεί κατά 35%, ενώ περισσότερο από 25% θα μειωθεί σε Εσθονία, Ουγγαρία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σλοβακία και Ισπανία.

Οσον αφορά, τέλος, τις δημογραφικές εξελίξεις και το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας μας, η έκθεση επαναλαμβάνει ότι  τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα. Εως το 2050 θα διπλασιαστεί ο αριθμός των συνταξιούχων που αντιστοιχούν σε κάθε 100 εργαζομένους.

Ετσι, ενώ το 1990 η αναλογία ήταν 22,9 άτομα άνω των 65 ετών ανά 100 εργαζομένους, το 2020 η αναλογία βρέθηκε στο 37,8 και το 2050 θα φτάσει στο δυσοίωνο 75.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.