Στα «κάγκελα» Μαρινάκης και Μελισσανίδης με Μητσοτάκη – Τσιόδρα

27 Δεκεμβρίου 2021

Υψηλό αναμένεται να είναι το πολιτικό κόστος που θα κληθεί να πληρώσει η κυβέρνηση για την ανακολουθία στο ζήτημα της επιβολής νέων, οριζόντιων περιοριστικών μέτρων που πλήττουν καίρια την εστίαση, τη διασκέδαση και τον αθλητισμό.

Αντιδράσεις κορυφαίων παραγόντων, όπως του Βαγγέλη Μαρινάκη είχαν αρχίσει να εκδηλώνονται πριν την ανακοίνωση των μέτρων, ενώ εν συνεχεία στο ίδιο μέτωπο αθροίζεται και ο αντίπαλός του, ιδιοκτήτης της ΑΕΚ Δημήτρης Μελισανίδης. Αυτοί όμως δεν είναι οι μόνοι που αντιδρούν. Οι επιχειρηματίες της νύχτας, της εστίασης και της τέχνης καθώς και οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους χώρους, που παραμένουν σε ημιπαράνομο καθεστώς απασχόλησης και δεν καλύπτονται από τα μέτρα, αντιδρούν επίσης.

Οι αντιδράσεις όμως δεν περιορίζονται στους άμεσα πληττόμενους, αλλά εκτείνονται και σε κοινωνικές ομάδες που επιδίδονται σε αυτές τις μορφές διασκέδασης. Γεωγραφικά, μάλιστα, οι ομάδες αυτές εμφανίζουν και έντονη πολιτική συνάφεια με τον χώρο της δεξιάς και ακροδεξιάς, ιδιαίτερα στα Βόρεια.

Η οξύτητα των αντιδράσεων αναμένεται μεγάλη, καθώς ήδη συγκέντρωση και πορεία έχει προαναγγείλει ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, απελώντας μάλιστα με post μέσα από τη σελίδα των φιλάθλων της Θύρας 7 στο Facebook την κυβέρνηση και τους ειδικούς με αναμέτρηση.

Οι ΠΑΕ, με τη στάση τους φαίνεται ότι πιέζουν την Πολιτεία για αναπλήρωση των εσόδων. Γι αυτό και προκρίνουν την πλήρη απαγόρευση παρουσίας, ώστε να αποζημιωθούν οι φίλαθλοι και οι ομάδες. Ακόμα και να βρεθεί λύση, η αντίδραση έχει ήδη εμπεδωθεί και το πολτιικό κόστος καταγράφεται. Η αντιστροφή του κλίματος, πλέον, απαιτεί αλλαγή στρατηγικής και πολιτικών, ενώ η προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης φέρνει αντίθετα αποτελέσματα σε τόσο τεταμένες καταστάσεις.

Επικίνδυνος σχεδιασμός

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σύνθετη και εύφλεκτη.

Η κυβέρνηση επέβαλλε οριζόντια περιριστικά μέτρα αναιρώντας την έως τώρα στάση της. Αυτό είναι το πρώτο πολιτικό ζήτημα. Εν συνεχεία όμως, περιόρισε τα μέτρα αυτά στην εστίαση, τη διασκέδαση και τον αθλητισμό, όπου οι συμμετέχοντες είναι είτε νέοι, είτε πλήρως εμβολιασμένοι, είτε και τα δύο. Κατ επέκταση υπονομεύει το ίδιο του διαβατήριο του εμβολιασμού.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν κάνει καμία αναφορά για αυστηροποίηση των μέτρων και των διαδικασιών τήρησής τους στην… εκκλησία, εκεί δηλαδή που συγκεντρώνονται οι πλέον ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, με δραστηριότητες υψηλής μεταδοτικότητας, όπως το μυστήριο της Κοινωνίας και υπάρχει υπερσυγκέντρωση ανεμβολίαστων.

Εγγενείς αντιφάσεις και ρίσκα

Οι αντιφάσεις αυτές καταγράφονται στο συλλογικό υποσυνείδητο και αναδεικνύονται στην πολιτική αντιπαράθεση ακόμα και από παράγοντες που στηρίζουν την κυβέρνηση. Συνεπώς, τα νέα μέτρα και η στρατηγική δρουν υπονομευτικά όχι μόνο στην ευρεία εικόνα της κυβέρνησης αλλά και στον πυρήνα της.

Η εξαίρεση της Εκκλησίασ από αυτά, υπ αυτο το πρίσμα, θα μπορούσε να ερμηνευτεί -αβίαστα- ως κίνηση μετριασμού του πολιτικού κόστους ή έλλειψης πολιτικής βούλησης. Σε κάθε περίπτωση, το πλαίσιο έχει τρύπες και μάλιστα τέτοιες που αποδυναμώνουν τα αποτελέσματα που θα μπορούσαν να έχουν τα μέτρα, οδηγώντας de facto σε παράταση και ενδεχομένως σε διεύρυνσή τους.

Σκληρός ο Μαρινάκης… υποδόριος ο Μελισσανίδης

Προβληματισμός και αντιδράσεις από τη μεριά των διοικήσεων των ποδοσφαιρικών συλλόγων του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να μειωθεί στο 10% η πληρότητα στα γήπεδα, με όριο τους 1.000 θεατές,

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός αντέδρασε σε δύο φάσεις, πρώτα μέσω της σελίδας της Θύρας 7 στο Facebook, όπου με ανάρτηση και εν συνεχεία -μετά την ανακοίνωση- με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας.

Οι Ερυθρόλευκοι στην ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι «σεβόμαστε απόλυτα όλα τα μέτρα που θα διαφυλάξουν την κοινωνία, όμως στεκόμαστε άφωνοι μπροστά σε αποφάσεις που καταδικάζουν σε λουκέτο τα γήπεδα, διότι αυτό είναι το 10%, λουκέτο, καθώς λειτουργικά αυτό σημαίνει για τις ΠΑΕ το 10%».

Επισημαίνουν ότι «δεν μπορούν να επιλέξουν σε κάθε αγώνα 1.000 εκλεκτούς ανάμεσα στους δεκάδες χιλιάδες πλήρως εμβολιασμένους φιλάθλους τους, που έτρεξαν να εμβολιαστούν ακριβώς για να μπορούν να βρίσκονται στις εξέδρες του γηπέδου».

Οι Πειραιώτες ζητούν από την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει άμεσα το 10%, ενώ παράλληλα καλούν τη «Super League να συγκαλέσει άμεσα Διοικητικό Συμβούλιο ώστε με σύνεση και ορθολογισμό να παρθούν συλλογικά αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι».

Η ανακοίνωση:

«Με έκπληξη ακούσαμε τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για παρουσία φιλάθλων μόλις 10% στα ανοιχτά γήπεδα ποδοσφαίρου της χώρας. Ακούσαμε ως πρόφαση το ότι δεν τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας, κάτι που είναι προφανώς αυθαίρετο και ισοπεδωτικό, διότι διαφορετικά κάποια επαγγελματική ομάδα θα έπρεπε να είχε τιμωρηθεί ως γηπεδούχος.

Σεβόμαστε απόλυτα όλα τα μέτρα που θα διαφυλάξουν την κοινωνία, όμως στεκόμαστε άφωνοι μπροστά σε αποφάσεις που καταδικάζουν σε λουκέτο τα γήπεδα, διότι αυτό είναι το 10%, ΛΟΥΚΕΤΟ, καθώς λειτουργικά αυτό σημαίνει για τις ΠΑΕ το 10%.

Επιπλέον, το βέβαιο είναι ότι ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επιλέγει σε κάθε αγώνα 1000 «εκλεκτούς» ανάμεσα στους δεκάδες χιλιάδες πλήρως εμβολιασμένους φιλάθλους του, που έτρεξαν να εμβολιαστούν ακριβώς για να μπορούν να βρίσκονται στις εξέδρες του γηπέδου μας.

Ταυτόχρονα, δυστυχώς όλοι οι φίλαθλοί μας θα βρεθούν σε κλειστούς χώρους εστίασης, σε πολύ πιο κοντινές αποστάσεις, για να παρακολουθούν τους ίδιους ποδοσφαιρικούς αγώνες που θα έβλεπαν στα ανοιχτά γήπεδα, αφού οι ποδοσφαιρικοί αγώνες προβάλλονται σε κλειστές τηλεοπτικές πλατφόρμες που δεν διαθέτουν όλοι.

Καλούμε την κυβέρνηση και την αρμόδια επιτροπή λοιμωξιολόγων επειδή έχουν χάσει κάθε αίσθημα δικαίου, να αναθεωρήσουν άμεσα την απόφασή τους ώστε να ληφθούν δίκαια μέτρα και περιορισμοί για όλους τους πολίτες, είτε είναι φίλαθλοι και παρακολουθούν ποδόσφαιρο είτε παρακολουθούν θέατρο και συναυλίες είτε διασκεδάζουν σε εστιατόρια και χώρους εστίασης.

Περαιτέρω, τους καλούμε να επανεξετάσουν άμεσα τα συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία αφ’ ενός δημιουργούν δυο μέτρα και δυο σταθμά και αφ’ετέρου είναι απορίας άξιο πως προστατεύουν το κοινωνικό σύνολο από την πανδημία, καθώς επιλέγεται για ακόμη μια φορά να κλείσουν τα ανοιχτά γήπεδα, ενώ ταυτόχρονα διατηρούνται ανοιχτοί οι κλειστοί χώροι που συνωστίζονται χωρίς περιορισμούς χιλιάδες άτομα, σε συναυλίες, θέατρα, χώρους εστίασης, νυχτερινά κέντρα, μπαρ κλπ.

Ακριβώς όπως έγινε και στο παρελθόν με τη σιωπή να κυριαρχεί στα άδεια ποδοσφαιρικά γήπεδα, όταν λίγο πιο πέρα είχαμε συναυλίες με χιλιάδες άτομα…

Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
Καλούμε τη Super League να συγκαλέσει άμεσα Διοικητικό Συμβούλιο ώστε με σύνεση και ορθολογισμό να παρθούν συλλογικά αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι».

ΑΕΚ: Δύσκολα εφαρμόσιμη η απόφαση

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στις ΑΕΚ το νέο μέτρο καταπολέμησης της διασποράς του COVID-19 που αφορά την προσέλευση στα γήπεδα. Το όριο των 1.000 θεατών πλήττει όλες τις ομάδες, πολλώ δε μάλλον την Ένωση με τα 16.000 εισιτήρια διαρκείας!

Από εκεί και πέρα οι «κιτρινόμαυροι» έχουν ήδη ξεκινήσει διεργασίες μέσω της Super League για να αντιμετωπιστεί το θέμα που προέκυψε. Είναι πολλά τα ζητήματα που εγείρονται όσον αφορά τη διαχείριση αυτής της κατάστασης για την ΠΑΕ ΑΕΚ που θεωρεί ως δύσκολα εφαρμόσιμη τη συγκεκριμένη απόφαση.

Κι αυτό γιατί κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τα κριτήρια με τα οποία θα εφαρμοστεί. Όπως και να έχει, πάντως, είναι πιθανό να υπάρξει κοινή γραμμή μέσω Super League για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Πηγή:www.crisismonitor.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.