Στερνό αντίο στον Μιχάλη Κουρουτό

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου
18 Δεκεμβρίου 2021

Εφυγε από τη ζωή ο ακούραστος συνδικαλιστής και επί 24 χρόνια πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ • Συλλυπητήρια μηνύματα εξέδωσαν η νυν και πρώην υπουργοί Παιδείας • Τη Δευτέρα, η κηδεία του στο Σχηματάρι.

Θλίψη και συγκίνηση σκόρπισε χθες στον εκπαιδευτικό κόσμο της χώρας η είδηση του θανάτου τού επί 24 χρόνια προέδρου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), Μιχάλη Κουρουτού, ύστερα από πολυετή μάχη με τον καρκίνο. Ακούραστος θεματοφύλακας των εργασιακών δικαιωμάτων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ένας άνθρωπος που σέβονταν και οι πολιτικοί του αντίπαλοι, αναδείχθηκε σε συνδικαλιστικό ηγέτη των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από τη δεκαετία του ’90, όταν ο κλάδος ήταν σε μεταβατική φάση, ενώ παράλληλα εργαζόταν επί χρόνια ως μαθηματικός στη Λεόντειο Σχολή Πατησίων.

«Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν τη συντριβή, την οδύνη, τον πόνο όλων μας, των συντρόφων, των συνοδοιπόρων, των συναγωνιστών, των φίλων. “Εφυγε” ένας μεγάλος, “έφυγε” ένας αναντικατάστατος. “Εφυγε” ένας από τους κορυφαίους συνδικαλιστές της γενιάς του, ένας άνθρωπος που άλλαξε τον ρου των πραγμάτων στον χώρο της Παιδείας, που η φωνή του ακουγόταν δυνατή, πέρα από τα στενά όρια του κόσμου της εκπαίδευσης. Ενας άνθρωπος που αγαπούσαν οι φίλοι και σέβονταν οι αντίπαλοι», αναφέρει σε μια πολύ φορτισμένη ανακοίνωσή της η ΟΙΕΛΕ, προσθέτοντας πως «αξίζει να πολεμάει κανείς, όπως πολέμησε ο Μιχάλης σε όλη του τη ζωή, για το όνειρο. Για μια καλύτερη εκπαίδευση, για μια πιο δίκαιη κοινωνία, για την αξιοπρέπεια του ιδιωτικού εκπαιδευτικού, για τα δίκαια των εργαζομένων, για τις νέες γενιές».

«Με αληθινή οδύνη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Μιχάλη Κουρουτού, του εμβληματικού προέδρου της ΟΙΕΛΕ, του αγαπημένου φίλου και συντρόφου τα τελευταία χρόνια στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τον Μιχάλη τον γνώρισα ιδιαίτερα τα χρόνια που υπηρέτησα ως υπουργός Παιδείας. Εκτίμησα από την πρώτη στιγμή την αφοσίωσή του στην υπεράσπιση των συμφερόντων του κλάδου των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, που είχαν τεθεί στο στόχαστρο των μνημονιακών πολιτικών αλλά και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε αρκετά ιδιωτικά σχολεία.

»Διέκρινα το συνολικό του πλατύ όραμα για την εκπαίδευση, τον επιστημονικό λόγο και τις παιδαγωγικές αγωνίες του, που είχαν βρει δημιουργική διέξοδο στη δημιουργία ενός πρωτοποριακού εκπαιδευτικού μελετητικού θεσμού, του ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ», αναφέρει σε δήλωσή του ο Νίκος Φίλης, θυμίζοντας το πάθος του Κουρουτού στην υπεράσπιση του νόμου του 2016 που αποκαθιστούσε τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, κόντρα στις πιεστικές οχλήσεις της τρόικας.

Με μια τυπική δήλωση η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως εξέφρασε «τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Μιχάλη Κουρουτού, που υπηρέτησε για πολυετή περίοδο την ΟΙΕΛΕ από τη θέση του προέδρου». Ο ίδιος τής είχε ασκήσει δριμεία κριτική για πλήθος θεμάτων τα τελευταία χρόνια, όπως βέβαια είχε πράξει τόσο στον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο («επιχείρησε να εξολοθρεύσει τη δημόσια παιδεία»), στον Γιώργο Μπαμπινιώτη («Να απομακρυνθεί ο Μπαμπινιώτης από τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία για την υπόθεση Λιγνάδη στο Αρσάκειο»), στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά («Ο Σαμαράς απέλυσε την εκπαιδευτικό που έπιασε τον γιο του να αντιγράφει», υπόθεση Μπουλούτα), αλλά και στην Αννα Διαμαντοπούλου («ξεκίνησε τα νομοθετικά δώρα στους σχολάρχες το 2010 τα οποία ολοκλήρωσαν λίγα χρόνια μετά οι ανεκδιήγητοι Μπαμπινιώτης και Αρβανιτόπουλος»).

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 20/12, στις 4 μ.μ. από το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη στο Νεκροταφείο Σχηματαρίου. Η οικογένεια επιθυμεί, αντί στεφάνου, να κατατεθούν χρήματα στη «Φλόγα» (Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια).

Πηγή:www.efsyn.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.