Η ειδησεογραφία ως προπαγάνδα: Η περίπτωση των Τάιμς της Νέας Υόρκης

Όταν η αντικινεζική προπαγάνδα στον αμερικανικό τύπο γίνεται γκροτέσκα.

Του Μιχάλη Παναγιωτάκη
7 Δεκεμβρίου 2021

Η λειτουργία των ΜΜΕ σε δύο άρθρα των «Νιου Γιορκ Τάιμς» (NYT). Και οι ΗΠΑ και η Κίνα αποφάσισαν να εμβολιάσουν τα παιδιά κάτω των 11 ετών. Αριστερά ο τρόπος που παρουσιάζεται («ανακούφιση για τους γονείς») ο εμβολιασμός των αμερικανοπαίδων και δεξιά πώς παρουσιάζεται ο εμβολιασμός των κινεζοπαίδων («ανησυχίες των γονιών για την ασφάλεια των εμβολίων»). Είναι πραγματικά για σεμινάριο η γλώσσα (απαλλαγή από την αρρώστια, ανησυχία μήπως και δεν εμβολιαστούν παιδιά υψηλότερου κινδύνου, θετική αφήγηση από τη μία | «πόλεμος» και ανήλικοι μάχητές, ανασφάλεια) και ακόμα πιο πολύ, οι εικόνες που συνοδεύουν κάθε άρθρο: η γαλήνια στοργή απέναντι στον καταναγκασμό και την οδύνη…

Για όποιον δεν το έχει καταλάβει, το πρότζεκτ στήριξης της χρηματοδότησης της αμυντικής βιομηχανίας των ΗΠΑ έχει μετακινηθεί από τους τρομοκράτες και τις περιφερειακές δυνάμεις, στον νέο ψυχρό πόλεμο που ετοιμάζουν με στόχο την Κίνα και τη Ρωσία. Οι οποίες είναι στο στόχαστρο για έναν λόγο, είναι ανεξάρτητες από τις εντολές των ΗΠΑ και – ιδίως η Κίνα – αμφισβητούν την αμερικανική παγκόσμια κυριαρχία, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Νόαμ Τσόμσκι.

Μπορείτε να θεωρείτε με σχετική ασφάλεια, ό,τι βγαίνει στα αμερικάνικα (και φιλικά) ΜΜΕ εναντίον Ρωσίας & Κίνας, ως τμήμα μιας μεγάλης εκστρατείας προπαγάνδας. Η οποία δουλεύει: για πρώτη φορά η Αμερικανική κοινή γνώμη φαίνεται δημοσκοπικά να είναι υπέρ ενός (προφανώς πυρηνικού;) πολέμου με την Κίνα για την Ταϊβάν, ΚΑΙ υπέρ ενός πολέμου με τη Ρωσία για την Ουκρανία.

Ως κερασάκι στην τούρτα της δυτικής υποκρισίας οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες την πρόθεσή τους να μποϊκοτάρουν διπλωματικά τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου λόγω λέει των εγκλημάτων εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι καγχασμοί από το Γκουαντάναμο και τη Βαγδάτη ακούγονται λένε, μέχρι την Κολοβία και την Υεμένη αντίστοιχα…

Πηγή: kosmodromio.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.