Θεσσαλονίκη: Συνεχίζεται η μάχη για το άνοιγμα του «Λοιμωδών»

Νέο κάλεσμα απευθύνει το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης για συγκέντρωση-συνέλευση την Κυριακή.

Συνεχίζεται στην Θεσσαλονίκη ο αγώνας για την επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων – Λοιμωδών που σταμάτησε τη λειτουργία του το 2013.

Μια σειρά φορείς της πόλης, με πρωτοβουλία του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης έθεσαν το συγκεκριμένο αίτημα μπροστά στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας της πόλης από την έξαρση της πανδημίας.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν στις 21 Νοεμβρίου και συνεχίστηκαν και την περασμένη Κυριακή με συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Νοσοκομείου.

Μέλη του Κοινωνικού Ιατρείου συμμετείχαν την Τετάρτη στην κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ και άλλων σωματείων υγειονομικών μπροστά στην 3η και την 4η ΥΠΕ στην πλατεία Αριστοτέλους, διεκδικώντας το άνοιγμα του Νοσοκομείου, ενώ οι δράσεις συνεχίζονται με νέα συγκέντρωση – συνέλευση στον χώρο του Λοιμωδών, αυτή την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι.

Να ανοίξει «άμεσα» το κλειστό νοσοκομείο ζητά με ανακοίνωσή του και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, ενώ από το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης συγκεντρώνονται και ηλεκτρονικές υπογραφές για το άνοιγμα της δομής.

Το σχετικό ψήφισμα που υπογράφεται από εκατοντάδες πολίτες, περνάει την ίδια στιγμή από συνελεύσεις φοιτητικών συλλόγων, εργατικών σωματείων και επιτροπών γειτονιάς ενώ δημοτικές κινήσεις αναμένεται να θέσουν το θέμα προς συζήτηση και σε δημοτικά συμβούλια.

Το ψήφισμα αναφέρει:

«Οι περισσότεροι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης γνωρίζουμε το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων-Λοιμωδών. Από το 2013 σταμάτησε η λειτουργία του με απόφαση του τότε Υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη και εδώ και 8 χρόνια παραμένει κλειστό παρόλο που παραχωρήθηκε από το Ιταλικό κράτος στο Ελληνικό δημόσιο με το συμβολικό μίσθωμα των 74 ευρώ και τον όρο να λειτουργεί πάντα ως δομή υγείας.

Απαιτούμε να ανοίξει το νοσοκομείο «Λοιμωδών» τώρα! Στελεχωμένο και εξοπλισμένο.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δεν είναι πλέον διαχειρίσιμη. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν ξεπεράσει τα όρια της πληρότητας, άνθρωποι διασωληνώνονται σε ακατάλληλους χώρους (χειρουργεία, θαλάμους με φορητούς αναπνευστήρες), ασθενείς δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τον ενδεδειγμένο τρόπο παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών με συνέπεια να κινδυνεύουν συνεχώς ανθρώπινες ζωές.

Ολόκληρα νοσοκομεία μετατρέπονται σε χώρους covid έτσι οι άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας βρίσκουν τις πόρτες του δημόσιου συστήματος υγείας κλειστές και παραιτούνται από κάθε ιατρική φροντίδα , ακόμα και από την φαρμακευτική αγωγή τους. Μόνο όσοι έχουν να πληρώσουν βρίσκουν περίθαλψη απευθυνόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που εκμεταλλευόμενος την πανδημία αυξάνει τα κέρδη του.

Βρισκόμαστε λίγο πριν την κορύφωση του 4ου κύματος της πανδημίας περιμένοντας αύξηση των νοσηλειών -όχι μόνο εξαιτίας της μεγάλης διασποράς του ιού λόγω της εγκληματικής διαχείρισης της κυβέρνησης αλλά και λόγω της απόλυτης έλλειψης δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα βοηθούσαν στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των ασθενών με κορωνοϊό.

Δεν θα μείνουμε άπραγοι! Επιμένουμε! Δεν θα σταματήσουμε!

Καλούμε τους κατοίκους της γειτονιάς της Τούμπας να συμμετέχουν μαζικά και ενεργά στις κινητοποιήσεις.

Καλούμε κάθε κάτοικο της Θεσσαλονίκης να διεκδικήσει το άνοιγμα του νοσοκομείου.

Καλούμε συλλόγους, σωματεία και φορείς, καλούμε κάθε συλλογικότητα της πόλης να στηρίξει δυναμικά αυτήν την προσπάθεια.

Για κάποιους η ζωή κοστίζει. Για μας η ζωή αξίζει!

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης».

Πηγή: kosmodromio.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.