1 Δεκεμβρίου 2021
Αποστολή στο Σαχέλ: Η Ελλάδα ανατρέπει την πάγια πολιτική της μετά από γαλλικό αίτημα στο πλαίσιο της ελληνο-γαλλικής συμφωνίας
Όταν η Γαλλία υπέγραφε την αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα και την πρόβλεψη και την αμοιβαία συνδρομή, ήξερε τι υπέγραφε.
Και τώρα που η κατάσταση στο Σαχέλ οξύνεται και θέλοντας προφανώς να προσελκύσει και δυνάμεις από άλλες χώρες, ζήτησε επίσημα από την ελληνική κυβέρνηση την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων.
Η Αθήνα δεν μπορεί να αρνηθεί και για τον λόγο αυτό μόλις το γαλλικό αίτημα επισημοποιήθηκε , ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ψέλλισε κάποιες ακατανόητες φράσεις του τύπου «αν και δεν είναι απαραίτητο να πάμε, έχει διατυπωθεί αίτημα από τη γαλλική πλευρά και οφείλουμε να συνδράμουμε».
Ας σημειωθεί ότι η κατάσταση στην περιοχή του Σαχέλ που εκτείνεται νοτίως της Σαχάρας και σε έκταση περίπου 3 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων , είναι εκρηκτική και δεν οφείλεται μόνο στην δράση οργανώσεων που επηρεάζονται από ισλαμιστές, αλλά και από εσωτερικές εντάσεις.
Το μείζον όμως είναι ότι η Ελλάδα ανατρέπει μια παραδοσιακή πολιτική μη ανάμειξης σε διενέξεις και αυτό θα έχει συνέπειες.
Την περιοχή του Σαχέλ που επικεντρώνεται σε 5 χώρες, τη Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ, το Μάλι, τη Μαυριτανία και τον Νίγηρα, προσπαθεί να ελέγξει η Γαλλία .
Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι έχει διατυπωθεί επίσημο αίτημα από το Παρίσι και τόνισε:
«Ήδη, η Ελλάδα εξετάζει την αποστολή ομάδας μάχιμων στρατιωτικών στη ζώνη του Σαχέλ. Δεν πρόκειται για στρατιωτικούς συμβούλους, τέτοιους έχουμε ήδη στην περιοχή. Πρόκειται για μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, μάχιμα».
Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες στρατιώτες θα βρεθούν στην δίνη συγκρούσεων που ούτε θα καταλαβαίνουν, ούτε θα πιστεύουν ότι προσφέρουν κάτι στη χώρα τους, απλά θα βρίσκονται εκεί με κίνδυνο της ζωής τους εξαιτίας μιας συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση με τη Γαλλία και θα υπηρετήσουν την αποικιοκρατική πολιτική της.
Είναι προφανές ότι αν υπάρξουν θύματα η κυβέρνηση θα κληθεί να αναλάβει τις ευθύνες της , δεδομένης της αρνητικής θέσης που έχουν όλα τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης στη συγκεκριμένη συμφωνία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θύμισε την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στη βουλή, με τη οποία επισήμανε τους κινδύνους εμπλοκής της χώρας μας με ισλαμικές οργανώσεις. Τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν βέβαιος ότι δεν υπάρχει θέμα αποστολής ελληνικών δυνάμεων στο Σαχέλ , προφανώς δεν κατάλαβε τι υπέγραψε ή απλά δεν πίστευε ότι η Γαλλία το εννοούσε ότι θα ζητούσε την συνδρομή της Ελλάδας , όπως και έγινε.
Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι θα μεταβούν «για πρώτη φορά μάχιμες ελληνικές δυνάμεις, χωρίς απόφαση διεθνούς οργανισμού, εκτός γαλλικής επικράτειας και Ευρώπης, ενώ γαλλικό ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ ρητά δηλώνουν ότι η διμερής συμφωνία δεν παρέχει προστασία σε περίπτωση απειλής στην δική μας ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα» .
Η αλλοπρόσαλλη πολιτική της κυβέρνησης δεν αφορά μόνο την περιοχή του Σαχέλ. Όλο και πιο συχνά το ελληνικό πολεμικό ναυτικό και η αεροπορία συμμετέχουν σε ασκήσεις με αντιρωσικά σενάρια στην Μαύρη Θάλασσα, ενώ οι βάσεις που έχουν δοθεί στις ΗΠΑ αποσκοπούν στην πίεση προς τη Μόσχα.
Είναι βέβαιο ότι μόλις τώρα αρχίζουμε να καταγράφουμε τις παραμέτρους της ελληνογαλλικής συμφωνίας. Θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε την στάση του Παρισιού σε μια επόμενη ελληνοτουρκική κρίση…
Πηγή: Omegapress.gr
Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.