Να ανατινάξει τη Μέση Ανατολή απειλεί πάλι το Ισραήλ.

Κλιμάκωση με το Ιράν προαναγγέλlει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ

23 Νοεμβρίου 2021

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε σήμερα έτοιμος να κλιμακώσει την αντιπαράθεση με το Ιράν και επανέλαβε ότι η χώρα του δεν δεσμεύεται από καμία συμφωνία της Τεχεράνης με τις παγκόσμιες δυνάμεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Έπειτα από πέντε μήνες που είχαν ανασταλεί λόγω των προεδρικών εκλογών στο Ιράν, ξεκινούν στις 29 Νοεμβρίου στη Βιέννη οι διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία), η οποία είχε στόχο να αποτρέψει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς από τη συμφωνία το 2018 και επανέφεραν τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν, με τον τότε πρόεδρο της χώρας Ντόναλντ Τραμπ να καταγγέλλει ότι η συμφωνία δεν αρκεί για να σταματήσουν τα σχέδια της Τεχεράνης να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, μια άποψη που συμμερίζεται και το Ισραήλ.

Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται μεταξύ των χωρών που παραμένουν στη συμφωνία, με την Ουάσινγκτον να συμμετέχει έμμεσα.

Το Ιράν διαψεύδει ότι επιθυμεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Ο Μπένετ, που ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Ιούνιο, δήλωσε ότι η Τεχεράνη βρίσκεται «στο πιο προηγμένο στάδιο του πυρηνικού της προγράμματος».

Αν και η κυβέρνησή του έχει ανακοινώσει στο παρελθόν ότι θα είναι ανοικτή σε μια νέα συμφωνία με το Ιράν, με αυστηρότερους περιορισμούς, ο Μπένετ επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αναλάβει δράση εναντίον του βασικού του εχθρού.

«Ζούμε σε περίπλοκους καιρούς. Είναι πιθανό να υπάρξουν διαμάχες με τους καλύτερους φίλους μας», επεσήμανε ο ισραηλινός πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου που φιλοξένησε το Reichman University και η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν υπάρξει νέα συμφωνία, το Ισραήλ φυσικά δεν θα συμμετέχει σε αυτή και δεν δεσμεύεται από αυτή», τόνισε.

Ο Μπένετ εξέφρασε εξάλλου την αγανάκτησή του για τις μικρής κλίμακας συγκρούσεις με ομάδες που πρόσκεινται στο Ιράν.

«Οι Ιρανοί έχουν περικυκλώσει το κράτος του Ισραήλ με πυραύλους την ώρα που κάθονται ασφαλείς στην Τεχεράνη», πρόσθεσε», εξήγησε. «Δεν έχει νόημα πια να αντιμετωπίζουμε τον τρομοκράτη της ημέρας που στέλνει η Δύναμη Κοντς. Πρέπει να κυνηγήσουμε τον εντολέα», υπογράμμισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ο Μπένετ μάλιστα τόνισε ότι η κυβερνοτεχνολογία του Ισραήλ και τα πλεονεκτήματά του ως δημοκρατίας όπως και η διεθνή στήριξη μπορούν να χρησιμοποιηθούν. «Το Ιράν είναι πολύ πιο ευάλωτο από όσο πιστεύεται», δήλωσε.

Πηγή: www.militaire.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.