«Μπάλλος»: Ένα ολόκληρο χωριό βυθίστηκε στην Κέρκυρα

15 Οκτωβρίου 2021
Φωτ.:Eurokinissi

Ανυπεράσπιστη η Κέρκυρα μπροστά στην κακοκαιρία που έπληξε το νησί και στην αναλγησία τον τοπικών αρχών για καθαρισμό των φρεατίων και ρεμάτων αλλά και αντιπλημμυρικά έργα.

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές, δεκάδες οι οικογένειες με πλημμυρισμένα σπίτια και εικόνες βιβλικής καταστροφής. Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο και αντιμετωπίζουν προβλήματα είναι: Μοραΐτικα, Μεσογγή, πόλη της Κέρκυρας, Ποταμός, Αγία Κυριακή, Χρυσηίδα, Βιρός, Αύρα, Άγιος Στέφανος, Άγιοι Δέκα και Σιναράδες.

Το μέγεθος των καταστροφών στο νησί ξεπερνά την ανθρώπινη φαντασία. Οι εικόνες είναι όχι απλά αποκαρδιωτικές και απογοητευτικές, αλλά και πρωτόγνωρες για το νησί μας, τις υποδομές του, τους κατοίκους και τους επαγγελματίες, αναφέρει μεταξύ άλλων ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης που έκανε αυτοψία στις περιοχές.

Το μέγεθος της καταστροφής αποτυπώνεται στα πλάνα από drone που δημοσιεύει το ethnos.gr. Εκατοντάδες είναι τα σπίτια, οι επιχειρήσεις και τα ξενοδοχεία που έχουν πλημμυρίσει. Πηγές της Πολιτικής Προστασίας του νησιού κάνουν λόγο στο ethnos.gr για πάνω από 200 με 300 κτίρια που πλημμύρισαν, και αυτά μόνο για την περιοχή των Μοραϊτίκων και της Μεσογγής, το σημείο όπου η Κέρκυρα κόπηκε στα δύο όταν το ποτάμι υπερχείλισε και οι κάτοικοι βρέθηκαν αποκομμένοι από βασικές υπηρεσίες, όπως το νοσοκομείο του νησιού.

Στην περιοχή υπερχείλισε το ρέμα Μεσογγής  με την στάθμη του νερού στην κορύφωσή του φαινομένου έφθασε πάνω από το ένα μέτρο, ενώ σήμερα έχει υποχωρήσει αρκετά ώστε να γίνουν αντλήσεις στα εκατοντάδες σπίτια που έχουν πλημμυρίσει.

Στα Μοραΐτικα και τη Μεσογγή, τα αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν ή πλημμύρισαν είναι πάνω από 200, καΐκια και βάρκες στο ίδιο σημείο βυθίστηκαν και σε όλο το νησί μαθητές από πολλά σχολεία, όπως στο νηπιαγωγείο της Στρογγυλής, χρειάστηκε να περιμένουν για ώρες μέχρι οι γονείς τους να καταφέρουν ακόμη και με μπουλντόζες να τα παραλάβουν.

40 μαθητές του μουσικού σχολείου και του ΕΠΑΛ Κέρκυρας φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία της πόλης καθώς ήταν αδύνατη η μεταφορά τους προς τη μέση και νότια πλευρά του νησιού όπου βρίσκονται τα σπίτια τους και μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρχε κανένας ασφαλής τρόπος να τα προσεγγίσουν.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αυλωνίτης, άνθρωποι της τρίτης ηλικίας και με ειδικές ανάγκες εγκλωβίστηκαν από τα χειμμαρώδη νερά και κινδύνεψαν. Το ίδιο συνέβη και σε πολλές ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, από τα οποία αποχώρησαν μαζικά τουρίστες και επισκέπτες.

Στην ίδια περιοχή, υποχώρησε τμήμα του οδικού δικτύου που αυτήν τη στιγμή απειλεί τη στατικότητα πολλών κατοικιών. Μέχρι τώρα, κανένα κυβερνητικό ή αυτοδιοικητικό κλιμάκιο δεν έχει επισκεφτεί το χώρο. «Αν δεν υποστηριχτεί τεχνικά το σημείο, είναι βέβαιο πως η διαβρωτική ισχυρότητα του όγκου του νερού που έπεσε, θα διαβάλλει τα θεμέλια των κατοικιών. Η ΠΙΝ οφείλει ταχύτατα να παρέμβει πριν δούμε σπίτια να γκρεμίζονται» σημειώνει ο βουλευτής.

340 χιλιοστά βροχής σε τρεις ώρες

Η ποσότητα του νερού που έπεσε στην Κέρκυρα ανέρχεται σύμφωνα με υπολογισμούς στα  340 χιλιοστά βροχής,  μέσα σε τρεις ώρες, όταν στην Κέρκυρα η μέση βροχόπτωση τον Οκτώβριο δεν ξεπερνά τα 120 χιλιοστά για ολόκληρο το μήνα. Πριν από μερικές μέρες η πόλη της Κέρκυρας είχε πληγεί από πλημμύρες με την επέλαση της κακοκαιρίας «Αθηνά». Η «Αθηνά» έριξε στη Νότια και Μέση Κέρκυρα, 360 χιλιοστά βροχής κατά το τριήμερο 7, 8 και 9 Οκτωβρίου 2021, σύμφωνα με τοπικά μέσα, με τον μεγαλύτερο όγκο νερού να καταγράφεται την Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου, που έφτασε τα 320 χιλιοστά!

Η καταστροφή στο νησί δεν έχει προηγούμενο καθώς αποκόπηκαν δρόμοι, έπεσαν πρανή, κατέρρευσαν τοιχία, σπίτια και καταστήματα βρέθηκαν κάτω από το νερό, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, διακόπηκε η λειτουργία του αεροδρομίου «Ι. Καποδίστριας», εκατοντάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στους δρόμους και κινδύνευσαν εξαιτίας των εκτεταμένων πλημμυρικών φαινομένων τα οποία εστιάζονται κατά κύριο λόγο στη Μέση και Νότια Κέρκυρα.

Η Πυροσβεστική από την περιοχή έχει δεχθεί 495 κλήσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 69 διασώσεις – μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, μέσα από σπίτια και ταράτσες με τα ερπυστριοφόρα της Πυροσβεστικής, όπως αποτυπώνεται στο παραπάνω βίντεο.

H  Περιφέρεια Ιονίων ανακοίνωσε ότι θα  συγκροτηθούν Επιτροπές Κρατικής Αρωγής για την καταγραφή και αποτίμηση ζημιών στις πληγείσες επιχειρήσεις, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Συμπεριλαμβάνονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις, καθώς και οι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα  φορείς. Οι Επιτροπές καταγραφής και εκτίμησης ζημιών θα προβούν σε επιτόπιες αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές.

Οι δικαιούχοι καλούνται να υποβάλλουν σχετική αίτηση μέχρι και την Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021, με τα πλήρη στοιχεία της επιχείρησης (επωνυμία, Α.Φ.Μ., διεύθυνση έδρας, τηλέφωνο επικοινωνίας, email), κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Πηγή: www.avgi.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Διαβάστε επισης

Η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ελληνική ιστορία και οι συνέπειές της