Δεν καλύπτει την ΑΟΖ η ελληνογαλλική συνεργασία, λέει το γαλλικό ΥΠΕΞ

Σαφής συνεργασία στην επικράτεια των δύο κρατών – Πιθανή προέκταση εκτός συνόρων για αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών – Δεν περιλαμβάνονται απειλές για ΑΟΖ

6 Οκτωβρίου 2021

Όπως αναφέρει η Euractiv σε δημοσίευμά της την Τετάρτη, η γαλλική της έκδοση επικοινώνησε με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας διευκρινίσεις σε σχέση με τους χώρους που περιλαμβάνει η πρόσφατη αμυντική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας.

«Γαλλία και Ελλάδα υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας στις 28 Σεπτεμβρίου 2021 στο Παρίσι. Αυτή η συμφωνία στοχεύει στη εμβάθυνση και τη διάρθρωση της μακροπρόθεσμης αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας και αφορά στην επικράτεια και των δύο κρατών. Οι διατάξεις της ισχύουν σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», υπογράμμισε το γαλλικό ΥΠΕΞ στην απάντησή του.

Από την απάντηση αυτή προκύπτει ότι η ελληνογαλλική συμφωνία δεν περιλαμβάνει απειλές και προκλήσεις στην ελληνική ΑΟΖ στις περιοχές που αυτή έχει ήδη χωροθετηθεί ή θα χωροθετηθεί στο μέλλον, ειδικά στην νοτιοανατολική Μεσόγειο όπου σημειώνονται και οι πυκνότερες στρατιωτικές και διπλωματικές προκλήσεις από την τουρκική πλευρά. Αντίθετα, αφορά μόνο την υφιστάμενη επικράτεια, χερσαία και θαλάσσια, καθώς και υποθετικές επεκτάσεις της (όσον αφορά τα χωρικά ύδατα).

Η EURACTIV σημειώνει πως από την ίδια απάντηση προκύπτει πως δεν προκύπτει ευθεία δέσμευση για πιθανή εμπλοκή της Ελλάδας σε θέατρα επιχειρήσεων εκτός της επικράτειας των δύο χωρών και ειδικά στην περιοχή του Σαχέλ, στην υποσαχάρια Αφρική, όπου ενεργούν οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις στην προσπάθεια αντιμετώπισης τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Ωστόσο, σημειώνει πως πηγές στις Βρυξέλλες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί μία τέτοια συνεργασία σε περίπτωση τρομοκρατικού χτυπήματος στο έδαφος της Γαλλίας που θα αποδοθεί σε ομάδες που εδρεύουν σε αυτές τις περιοχές. «Εάν φανταστούμε ένα σενάριο τρομοκρατικής επίθεσης στη Γαλλία – όπως έγινε στις ΗΠΑ από την Αλ Κάιντα – και το Παρίσι επιρρίψει τις ευθύνες και αποφασίσει επέμβαση κατά τρομοκρατών του Σαχέλ τύπου Αφγανιστάν, τότε τι κάνει η Ελλάδα;» ήταν το ερώτημα που ετέθη από την πηγή της Euractiv.

Πηγή: www.avgi.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.