Η τουρκική Αεροπορία ενισχύεται

Απέστειλε LoR για προμήθεια 40 F-16 και αναβάθμιση ακόμα 80

5 Οκτωβρίου 2021

Σε μια στρατηγική κίνηση φαίνεται να προέβη η τουρκική αεροπορία. Μια κίνηση που θα ζυγίσει και θα διαμορφώσει ισορροπίες ενώ θα προσπαθήσει να υπερκαλύψει την ελληνική προμήθεια των Rafale χωρίς να αναγκαστεί να αποχωριστεί τους S-400.

Έτσι και σύμφωνα με πληροφορίες το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας απέστειλε στην αμερικανική κυβέρνηση, επιστολή Letter of Request (LoR) με στόχο την έγκριση-έκδοση Letter of Acceptance (LoA) με αντικείμενο την απόκτηση 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70/Viper καθώς και τον εκσυγχρονισμό, στο επίπεδο Viper, ακόμα 80 μαχητικών από τον υφιστάμενο τουρκικό στόλο.

Είναι μια κίνηση που έρχεται από την Τουρκία, προφανώς μετά τις θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα (αναβάθμιση F-16, Rafale, Belh@rra, αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία), ως αντίδραση με στόχο την διατήρηση της ισορροπίας στον αεροπορικό τομέα.

Από την άλλη είναι και μια κίνηση προσέγγισης των ΗΠΑ, η τελική στάση της οποίας έχει τεράστιο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Θα δεχθούν το αίτημα οι ΗΠΑ, αλλά με ανταλλάγματα, δεδομένης και της παρουσίας των S-400 και των αμερικανικών κυρώσεων (πολλοί στην Άγκυρα θεωρούν ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα καθώς αφορά υφιστάμενο τύπο, αν και σημαντικά αναβαθμισμένο);

Σε κάθε περίπτωση η τόσο μεγάλη παραγγελία ισως τύχει μεγάλης ανταπόκρισης στις ΗΠΑ ενώ αν επιτευχθεί τότε θα μιλάμε για έναν πολύ ενισχυμένο τουρκικό στόλο μαχητικών που θα συνδυάζεται με συνδυασμούς τουρκικής κατασκευής drones akinci/som και κάνοντας έτσι την δημιουργία TF-X να μην είναι στο ίδιο επίπεδο επιτακτική

Πηγή: www.defencenet.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.