Ανάκληση του πρέσβη της Αλγερίας στη Γαλλία

Να μεταβεί στην Αλγερία για διαβουλεύσεις ζήτησε από τον πρέσβη της στη Γαλλία η χώρα

3 Οκτωβρίου 2021

Την ανάκληση του πρέσβη της στη Γαλλία «για διαβουλεύσεις» αποφάσισε η Αλγερινή Προεδρία, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται να ακολουθήσει επίσημο ανακοινωθέν.

Σημειώνεται ότι η παραπάνω απόφαση συμπίπτει με το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde για το παρασκήνιο της συνάντησης του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, με μέλη 18 οικογενειών που έζησαν τον πόλεμο της Αλγερίας. Κατά το δημοσίευμα, ο Μακρόν έθεσε υπό αμφισβήτηση την ύπαρξη ενός «αλγερινικού έθνους πριν από τη γαλλική αποικιοκρατία», τονίζοντας την ανάγκη να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα προκειμένου να επιτευχθεί «συμφιλίωση μεταξύ των λαών» και χαρακτήρισε τον ομόλογό του της Αλγερίας, Αμπντελματζίντ Τεμπούν (Abdelmadjid Tebboune) ως «προσκολλημένο σε ένα εξαιρετικά δύσκολο καθεστώς».

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στο ιστορικό παρελθόν της Γαλλίας στην Αλγερία, επισημαίνοντας ότι θα ήθελε να ξαναγράψει την ιστορία της Αλγερίας «για να αποκαλύψει την παραποίηση των γεγονότων από τους Τούρκους που ξαναγράφουν την ιστορία».

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη η κυβέρνηση της Αλγερίας ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον Γάλλο πρέσβη στο Αλγέρι, μετά την απόφαση του Παρισιού να μειώσει τον αριθμό των θεωρήσεων που χορηγεί σε υπηκόους από την Αλγερία, το Μαρόκο και την Τυνησία, κατηγορώντας τις πρώην γαλλικές αποικίες ότι δεν έκαναν αρκετά για να αποτρέψουν την παράνομη μετανάστευση. Το υπουργείο Εξωτερικών της Αλγερίας χαρακτήρισε την κίνηση ως «μονομερή απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης», και επέδωσε στον Γάλλο πρέσβη, Francois Gouyette, «επίσημη διαμαρτυρία» που χαρακτήριζε τη μείωση των θεωρήσεων ως «ατυχή πράξη» που προκάλεσε «σύγχυση και ασάφεια ως προς τα κίνητρα και το εύρος της».

Πηγή:kosmodromio.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.