Δυσαρέσκεια προκαλεί πλέον σε μεγάλο μέρος των Παλαιστινίων η παραμονή του Μαχμούτ Αμπάς στον προεδρικό θώκο από το 2005.
21 Σεπτεμβρίου 2021
Αίσθηση προκαλούν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που ανακοινώθηκαν απόψε από τον Χαλίλ Σικάκι, Παλαιστίνιο βετεράνο διευθυντή του Παλαιστινιακού Κέντρου για την Έρευνα και την Πολιτική.
Σε στατιστικό αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.270 ενηλίκων Παλαιστινίων που κλήθηκε να απαντήσει τηλεφωνικά στις ερωτήσεις της δημοσκόπησης μεταξύ 15 και 18 Σεπτέμβρη, το 78% απάντησε πως επιθυμεί την παραίτηση του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούτ Αμπάς. Το ποσοστό δυσαρέσκειας έναντι του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής είναι το υψηλότερο που καταγράφηκε ποτέ από την εκλογή του το 2005.
Επιπλέον, το 45% των ερωτηθέντων εξέφρασε προτίμηση για την ισλαμική Χαμάς εκτιμώντας πως είναι πιο κατάλληλη να ηγηθεί του παλαιστινιακού λαού ενώ μόνο το 19% των ερωτηθέντων υποστήριξε την Φατάχ του προέδρου Αμπάς. Ωστόσο , το 28% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δεν προτιμά ούτε τη Χαμάς, ούτε τη Φατάχ.
Έκτοτε δεν διεξήχθησαν ποτέ παλαιστινιακές προεδρικές εκλογές ενώ οι βουλευτικές έχουν να πραγματοποιηθούν (με διάφορες δικαιολογίες ή αφορμές) περίπου 15 χρόνια.
Στα μέσα του περασμένου Μάρτη, το ποσοστό αυτό ήταν στο 68% και άρχισε να αυξάνεται περαιτέρω μετά τη δολοφονία του αντιπολιτευόμενου συνδικαλιστή και πολιτευτή Νιζάρ Μπανάτ που επέκρινε συχνά την κυβέρνηση Αμπάς. Ο Μπανάτ δολοφονήθηκε στις αρχές του περασμένου Ιουνίου μετά από άγριο ξυλοδαρμό που υπέστη από μέλη των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, στο σπίτι του στη Χεβρώνα. Η δολοφονία του συνδικαλιστή προκάλεσε τότε έντονες αντιδράσεις και διαδηλώσεις κατά της Παλαιστινιακής Αρχής.
Στις αρχές Ιουνίου, δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας είχε καταγράψει πως το 53% των Παλαιστινίων προτιμούσε την ισλαμική Χαμάς ως πιο κατάλληλη να ηγηθεί του παλαιστινιακού λαού αντί της Φατάχ (του προέδρου Αμπάς) που είχε ποσοστό υποστήριξης στο 14%.
Πηγή: kosmodromio.gr
Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.