Κόκκινο το κέντρο της Αθήνας με τους διανομείς να απαιτούν τα δικαιώματά τους

Ένα κόκκινο ποτάμι περασε σήμερα απο το κέντρο της Αθήνας, με εκατοντάδες διανομείς να πραγματοποιούν μοτοπορεία μέχρι τα γραφεία της e-food, ζητώντας συνάντηση με τη διεύθυνση της εταιρείας. Περισσότεροι από χίλιοι διανομείς βρέθηκαν στον δρόμο, με τη διεύθυνση της εταιρείας να αποφεύγει συνάντηση μαζί τους

22 Σεπτεμβρίου 2021

Μετά την πρώτη νίκη των διανομέων, με την πλατφόρμα του efood να σπεύδει άρον άρον να πάρει πίσω τις απειλές περί μη ανανέωσης των συμβάσεων σε περίπτωση που οι riders δεν υπακούσουν στο νέο καθεστώς του freelancing, ο αγώνας τους συνεχίζεται.

Το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων, Βασίλης Κεφαλάς στο TPP, επιχειρεί να εξαναγκάσει τους διανομείς σε ένα καθεστώς «ομηρίας», στο οποίο θα είναι υποχρεωμένοι αφενός να υπογράφουν δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις, με την αβεβαιότητα και τον φόβο να βρεθούν ανά πάσα ώρα και στιγμή αντιμέτωποι με την ανεργία, και αφετέρου, χωρίς επαρκή εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.  Την ίδια ώρα που «το επάγγελμα είναι επικίνδυνο και μετράμε τουλάχιστον ένα θάνατο συναδέλφου κάθε μήνα», όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ, Γιώργος Χόντζογλου.

«Συν τοις άλλοις, να σημειωθεί ότι οι συνάδελφοι απαιτούν να συνεργάζονται απευθείας με την εταιρεία και όχι με μεσάζοντες», αναφέρει ο κ. Χόντζογλου. «Μία από τις εταιρείες που δουλεύει υπό αυτό το καθεστώς, είναι η Manpower. Συνεργάζεται απευθείας με την efood, μας προσλαμβάνει ως ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, δουλεύουμε για λογαριασμό της Manpower και στο τέλος δίνουμε ποσοστά από την εργασία μας. Σκλαβοπάζαρο κανονικό. Απαιτούμε λοιπόν απευθείας συνεργασία με τις ψηφιακές πλατφόρμες και όχι μέσω εργολάβων και μεσαζόντων», προσθέτει ο κ. Κεφαλάς.

H μοτοπορεία ξεκίνησε από το Πεδίον του Άρεως, κατευθύνθηκε στο Υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια στα κεντρικά της e-food. Διοργανώθηκε από το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής και το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ),

Μαζικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννινα, Χανιά, Λάρισα και άλλες πόλεις.

Τα αιτήματα τους:

-Σύμβαση αορίστου χρόνου με απευθείας συνεργασία με τις ψηφιακές πλατφόρμες και όχι με εργολάβους
-Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ώστε να προστατεύονται σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος
-Κήρυξη ως γενικώς υποχρεωτική την κλαδική σύμβαση του επισιτισμού
-Ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά
-Πλήρη παροχή μέσων ατομικής προστασίας

Την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου, έχει κηρυχθεί 24ωρη κλαδική απεργία ενώ πρόκειται να πραγματοποιηθεί ξανά μοτοπορεία.

Πηγή: thepressproject.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.