Γιουχαΐσματα εδώ, γιουχαΐσματα κι εκεί

Του Νίκου Αλεξάτου
10 Σεπτεμβρίου 2021

Πήγε λοιπόν η καγκελάριος Μέρκελ στη Δρέσδη, τη λεγόμενη και “Φλωρεντία του Έλβα”, στα εγκαίνιά μιας έκθεσης ζωγραφικής. Προεκλογικό αγώνα έχει, τρέχει και αυτή μπας και σώσει την κατάσταση για το κόμμα της, που δεν τα πάει καθόλου καλά.

Η Δρέσδη είναι στην ανατολική Γερμανία, μια πολωμένη πόλη, με πολλή Αριστερά και πολλή Δεξιά, άκρα Αριστερά και άκρα Δεξιά. Και κοινωνικά πολωμένη είναι η Δρέσδη. Και επιχειρηματίες έχει, και στελέχη του ιδιωτικού τομέα, άλλοτε συντηρητικά και άλλοτε βήγκαν μεταμοντέρνα χίπστερ, και κρατικούς λειτουργούς με σίγουρη ζωή, ευημερία! Και φτώχεια έχει, και ανεργία, και μισθούς πείνας, και γέροντες που δεν τους φτάνει η σύνταξη και μαζεύουνε μπουκάλια από τα σκουπίδια. Και προβλήματα με τις υποδομές έχει, δρόμους με λακκούβες, νοσοκομεία με λίγο προσωπικό, προβληματικά σχολεία, ναρκωτικά, πορνεία, δυστυχία! Όπως όλη η ανατολική Γερμανία, όπως πολλά μέρη σε όλη τη Γερμανία. 35 χρόνια νεοφιλελεύθερου δόγματος έχουν αφήσει κι εκεί το στίγμα τους.

Τη γιουχάρανε τη Μέρκελ οι συγκεντρωμένοι πολίτες. Σφυρίγματα, γιούχα, συνθήματα. Χαμός. Η Μέρκελ βέβαια ατάραχη μπήκε στην έκθεση. Δεν ήταν δα και είκοσι χιλιάδες κόσμος, αλλά αρκετές εκατοντάδες. Που το μάθαμε; Μα από την Bild

Χωρίς σχολιασμούς, του στυλ “τι είναι αυτοί που γιουχάρουνε”, ότι είναι ανεπίτρεπτα αυτά για έναν πρωθυπουργό και άλλα τέτοια. Καθώς έτσι είναι οι δημοκρατίες. Τρώει γιούχα η καγκελάριος, τρώει κι ο πρωθυπουργός. Και λες, κοίτα να δεις φίλε μου, που μας κάνει μαθήματα δημοκρατίας η Bild…

Πηγή: kosmodromio.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.