Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Καρυπίδης

Ο Γιάννης Καρυπίδης – ακτιβιστής και σκηνοθέτης και τα συγκλονιστικά ντοκιμαντέρ, έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 29 Αυγούστου. Συνέδεσε την πορεία του με τον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, με κορυφαία στιγμή την ταινία του «Το Άπληστον Κέρδος», ενω για το ντοκιμαντέρ που δημιούργησε με τον Γιώργο Αυγερόπουλο, «Γάζα ερχόμαστε», βραβεύτηκε στο 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης.

Στο «Άπληστον Κέρδος» ο Γ. Καρυπίδης κατέγραφε τον διαχρονικό αγώνα κατά των εξορύξεων από τις τοπικές κοινωνίες, τόσο της Χαλκιδικής, του Κιλκίς και της Θράκης, όσο και από τις αντίστοιχες σε Τουρκία και Βουλγαρία.

Στο ντοκιμαντέρ «Γάζα ερχόμαστε», καταγράφεται το ριψοκίνδυνο ταξίδι 44 ακτιβιστών από όλο τον κόσμο, ν από την Κύπρο στη Γάζα το καλοκαίρι του 2008. Με την κίνηση τους αυτή έσπασαν τον ναυτικό αποκλεισμό της περιοχής έπειτα από 41 χρόνια.

Το ντοκιμαντέρ, διάρκειας 49 λεπτών, ήρθε πρώτο στις προτιμήσεις του κοινού του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με 4.792 ψήφους. Το βραβείο συνοδεύτηκε από χρηματικό έπαθλο των 10.000 ευρώ, ποσό που διατέθηκε για την ενίσχυση της αποστολής και την ανοικοδόμηση της Γάζας.

Μπορείτε να δείτε το ντοκιμαντέρ εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=WFhkt0FM08M&t=4s

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.