Το Alerta.gr στο στόχαστρο του Facebook

24 Αυγούστου 2021

Σε καταγγελία για το σβήσιμο της σελίδας του από το Facebook και την απενεργοποίηση των προφίλ των διαχειριστών του, προχώρησε το ειδησεογραφικό πολιτικό portal Alerta.gr.

Όπως σημειώνουν τα μέλη της Συντακτικής Ομάδας του Alerta, η επίθεση του Facebook και των «τοποτηρητών του στην Ελλάδα» ενάντια στο site εντάσσεται στην «παράδοση» των τελευταίων μηνών, όπου επιχειρείται στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς μία «φίμωση της ελεύθερης έκφρασης, της ριζοσπαστικής ενημέρωσης και της αντιπληροφόρησης».

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ανακοίνωση της Σ.Ο. του Alerta.gr:

Το Facebook έριξε την σελίδα του Alerta.gr | Ανακοίνωση της Δ.Ο. του site

Το Alerta.gr βρέθηκε τους προηγούμενους μήνες στην πρώτη γραμμή της κάλυψης των κοινωνικών αγώνων, όντας άλλωστε ένα site που απαρτίζεται από συντάκτες – μέλη πολιτικών και αγωνιστικών κινήσεων αλλά και άτομα που εντάσσονται στις τάξεις του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού, αναρχικού και ανταγωνιστικού κινήματος.

Στις 19/8 το Alerta.gr δέχθηκε αιφνιδίως  την καταστολή του Facebook. Συνεχίζοντας το Facebook – και οι τοποτηρητές του στην Ελλάδα- την “παράδοση” που ξεκίνησε πριν από κάποιους μήνες, όπου σειρά site και σελίδων του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού και του ευρύτερου ανταγωνιστικού κινήματος (εγχώρια αλλά και διεθνώς) “κατέβηκαν”, ενώ οι διαχειριστές τους μπλοκαρίστηκαν (ακόμη και στα προσωπικά τους προφίλ), απενεργοποίησε τόσο τα προσωπικά προφίλ των διαχειριστών του Alerta.gr (παροδικά ή εντελώς) όσο-και κυρίως!- και την σελίδα του site στην πλατφόρμα (την εξαφάνισε εντελώς).

Το σβήσιμο της σελίδας συνεπάγεται -εκτός από την απώλεια μεγάλου μέρους πρωτότυπου υλικού από ρεπορτάζ του δρόμου, από απεργίες, διαδηλώσεις κλπ, ανεκτίμητης αξίας- και την απώλεια των κάτι παραπάνω από 14.000 ανθρώπων που ακολουθούσαν την σελίδα και ενημερώνονταν από αυτήν. Όλα τα παραπάνω αποτελούν αποτέλεσμα μιας δουλειάς ενάμιση και πλέον χρόνου, τεράστιου προσωπικού κόπου και εκατοντάδων ωρών εργασίας, που τα μέλη του Alerta.gr αφιέρωσαν αποκλειστικά για τις ανάγκες του αγώνα.

Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι αυτές οι ιδιωτικές εταιρείες, που με αδιαφανή τρόπο και για δικούς τους σκοπούς, συλλέγουν συνεχώς προσωπικά δεδομένα των χρηστών τους, όταν σε περιπτώσεις όπως του Αlerta.gr ή άλλων ανάλογων σελίδων (περιπτώσεις προερχόμενες στη συντριπτική πλειονότητα τους από τον χώρο του αγώνα και των δυναμικών κοινωνικών – ταξικών  διεκδικήσεων) συναντούν φωνές που διαρρηγνύουν την επίπλαστη ληθαργική ομοφωνία των κατευθυνόμενων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, φερέφωνων του Κόσμου της Κυριαρχίας και του Κεφαλαίου, είναι έτοιμες με κάθε αφορμή να παρεμποδίσουν το έργο αυτών των ανεξάρτητων και ριζοσπαστικών μέσων (site, σελίδες σε social media κλπ). Με αυτόν τον τρόπο θεωρούν ότι μπορούν να σφραγίσουν και να σωπάσουν κάθε φωνή αμφισβήτησης και ουσιαστικής ελεύθερης έκφρασης. Γελιούνται.

Από τη μεριά μας, χωρίς να έχουμε καμία αυταπάτη για τον ρόλο και την φύση των υπαρχόντων social media, απαιτούμε την επαναφορά σε κανονική λειτουργία της Facebook σελίδας του αυτοδιαχειριζόμενου ριζοσπαστικού portal ενημέρωσης Αlerta.gr και μαζί με αυτό την προστασία στο μέλλον, όχι μόνον της δραστηριότητας της συγκεκριμένης σελίδας, αλλά και όλων εκείνων των ανεξάρτητων και δυναμικών ελεύθερων φωνών αληθινής και σε βάθος ενημέρωσης.

Οι προσπάθειες φίμωσης της ελεύθερης έκφρασης, της ριζοσπαστικής ενημέρωσης και της αντιπληροφόρησης δεν θα περάσουν ούτε στα Κοινωνικά Δίκτυα ούτε ΠΟΥΘΕΝΑ!

ΥΓ: Ζούμε εμφανέστατα σε μια περίοδο όπου επιχειρείται ένας καθολικός έλεγχος της πληροφορίας που αναπαράγεται από τα Μέσα Ενημέρωσης, κάτι που, όπως προαναφέραμε, έγινε ιδιαίτερα αισθητό και κατά τους προηγούμενους μήνες. Αναμένουμε από κάθε δημοσιογραφικό και ενημερωτικό μέσο, από κάθε έναν που ασκεί (ή ισχυρίζεται ότι ασκεί) το επάγγελμα του δημοσιογράφου και που δηλώνει πως υπερασπίζεται την ελευθερία της έκφρασης και του τύπου, να πάρει θέση σχετικά με το γεγονός και να δημοσιεύσει την παραπάνω ανακοίνωση.

ΥΓ2: Προς το παρόν έχουμε δημιουργήσει μια καινούρια σελίδα στο Facebook, την οποία μπορείτε να βρείτε και να ακολουθήσετε σε αυτό το link: Alerta.gr

Η Συντακτική Ομάδα του Alerta.gr

Πηγή: info-war.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.