Ο Ιούλιος ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη

Η παγκόσμια επιφανειακή θερμοκρασία από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο 2021 ήταν η έκτη υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ από το 1880.

14 Αυγούστου 2021

Ομήνας Ιούλιος του 2021 υπήρξε ο θερμότερος μήνας που έχει ποτέ καταγραφεί στη Γη, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ), υπογραμμίζοντας τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής σε αυτό το νέο ρεκόρ.

«Σε αυτήν την περίπτωση, η πρώτη θέση είναι η χειρότερη», δήλωσε σε ένα δελτίο τύπου ο επικεφαλής της ΝΟΑΑ Ρικ Σπίνραντ.  «Ο μήνας Ιούλιος είναι γενικά ο ζεστότερος μήνας του έτους, όμως ο Ιούλιος του 2021 ξεπέρασε τον εαυτό του, καθώς έγινε ο ζεστότερος Ιούλιος και ο θερμότερος μήνας που έχει ποτέ καταγραφεί».

«Αυτό το νέο ρεκόρ προστίθεται στην ανησυχητική, που προκαλεί αναστάτωση, πορεία την οποία η κλιματική αλλαγή έχει ορίσει για την υφήλιο», συμπλήρωσε.

Η παγκόσμια θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη ήταν υψηλότερη κατά 0,01 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με τον προηγούμενο πιο ζεστό μήνα Ιούλιο, το 2016.  Τα στατιστικά άρχισαν να καταγράφονται πριν από 142 χρόνια, διευκρίνισε η NOAA, από το 1880.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή εκτίμησε, από την πλευρά της, την περασμένη εβδομάδα ότι ο μήνας Ιούλιος του 2021 ήταν ο τρίτος θερμότερος μήνας Ιούλιος στα χρονικά.

Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, οι θερμοκρασίες ήταν πολύ θερμότερες από το μέσο όρο σε τμήματα της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης, της βόρειας και νότιας Νότιας Αμερικής, της βόρειας Αφρικής, του νότιου μισού της Ασίας, της Ωκεανίας και σε τμήματα του δυτικού και βόρειου Ειρηνικού, του Ατλαντικού και του Ινδικού Ωκεανού.

Οι θερμοκρασίες ήταν ψυχρότερες από το μέσο όρο σε τμήματα του βορειοανατολικού Καναδά, των νοτιοκεντρικών και νοτιοανατολικών συνεχόμενων ΗΠΑ, της νότιας Αφρικής, της βόρειας Ρωσίας και του νοτιοανατολικού Ειρηνικού Ωκεανού.

Στην Ασία σημειώθηκε ο θερμότερος Ιούλιος που έχει καταγραφεί ποτέ, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2010. Η Ευρώπη είχε τον δεύτερο θερμότερο Ιούλιο (ισοβαθμώντας με το 2010) στα χρονικά, υπολειπόμενη του θερμού Ιουλίου-ρεκόρ που σημειώθηκε το 2018. Στην Βόρεια Αμερική, η Νότια Αμερική, η Αφρική και η Ωκεανία είχαν έναν από τους 10 θερμότερους μήνες του Ιουλίου στα χρονικά ρεκόρ

Πηγή: kosmodromio.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.