Εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί για τα 1.033 χρόνια από τη βάφτιση των Ρως

Αποστολή Κοσμοδρομίου
Φωτογραφίες: Κωσταντίνος Ζήλος
27 Ιουλίου 2021

Εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανών πιστών συμμετείχαν στην καθιερωμένη ετήσια λιτανεία προς τιμήν της βάφτισης των Ρως, κοινών προγόνων των σημερινών Ρώσων, Ουκρανών και Λευκορώσων. Φέτος εορτάστηκε η 1.033η επέτειος από τη βάφτιση του τότε πρίγκιπα και κατόπιν Αγίου Βλαδιμήρου.
Σε μία εντυπωσιακή επίδειξη θρησκευτικής (και όχι μόνο) ισχύος, οι πιστοί της υπαγόμενης στο Πατριαρχείο Μόσχας Ουκρανικής Εκκλησίας σύσσωμοι πορεύτηκαν από τον λόφο του Βλαδίμηρου, διασχίζοντας την ουκρανική πρωτεύουσα, προς το ιστορικό μοναστήρι της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου.
Κατά τις εκτιμήσεις των διοργανωτών, συμμετείχαν περίπου 350.000 άνθρωποι από όλη την Ουκρανία. Επικεφαλής των τελετών ήταν ο Μητροπολίτης Κιέβου Ονούφριος, ενώ παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες του Πατριαρχείου Αντιοχείας και των Εκκλησιών Σερβίας, και Τσεχίας-Σλοβακίας.
Παρόντες ήταν και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος της Ουκρανίας “Υπηρέτης του Λαού”, καθώς και του κόμματος “Πλατφόρμα της Αντιπολίτευσης – για τη Ζωή”, οι οποίοι στηρίζουν την κανονικότητα της ουκρανικής εκκλησίας, αλλά διαφωνούν ως προς τον βαθμό της πίεσης που ασκείται σήμερα στην εκκλησία.
Διαβάστε τη συνέχεια στο kosmodromio.gr

Σαφές μήνυμα στον Βαρθολομαίο: Πάνω από 350.000 πιστοί στη Μεγάλη Πομπή στο Κίεβο

27 Ιουλίου 2021
Περίπου 350 χιλιάδες πιστοί της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας συμμετείχαν στη Μεγάλη Πομπή του Σταυρού, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο σήμερα 27 Ιουλίου, με αφορμή τον εορτασμό της 1033ης επετείου του Βαπτίσματος των Ρως. Αυτό ανέφερε ο επικεφαλής της κανονικής Εκκλησίας στην Ουκρανία, Μητροπολίτης Boryspil και Brovary Αντώνιος.
«Σήμερα, περισσότεροι από 350 χιλιάδες οδοιπόροι συμμετείχαν στην πομπή. Αυτοί είναι οι πρώτοι υπολογισμοί», δήλωσεο Μητροπολίτης Αντώνης τονίζοντας ότι πρόκειται για προκαταρκτικές εκτιμήσεις και, όπως είναι πεπεισμένος το αναγγελθέν ποσό θα αυξηθεί.
Το ίδιο ανακοινώθηκε κι από τον επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος Πληροφοριών και Εκπαίδευσης του UOC Επίσκοπο Κλήμη στον αέρα του καναλιού Inter TV.
“Εάν το 2019 περίπου 300 χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην πομπή του σταυρού, φέτος υπάρχουν πολύ περισσότερα από αυτούς”, είπε, σχολιάζοντας την πομπή των Ορθόδοξων Χριστιανών στο κέντρο του Κιέβου.
Διαβάστε τη συνέχεια στο www.pentapostagma.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.