“Καίγεται ο ωκεανός”: θραύση αγωγού πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού

3 Ιουλίου 2021

Η διαρροή φυσικού αερίου από έναν υποθαλάσσιο αγωγό στον κόλπο του Μεξικού οδήγησε σε πελώρια ανάφλεξη στην επιφάνεια της θάλασσας κάνοντάς τη να μοιάζει σαν να έχει πάρει φωτιά.

Το ατύχημα έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, σε απόσταση περίπου 400 μέτρων από την πλατφόρμα άντληση πετρελαίων Ku-Charly, στα δυτικά της χερσονήσου του Γιουκατάν. Το ατύχημα προήλθε από αστοχία βαλβίδας του υποθαλάσσιου αγωγού σε βάθος 78 μέτρων.

Ο αγωγός και η πλατφόρμα ανήκουν στην κρατική μεξικανική εταιρεία πετρελαίων PEMEX. Η Greenpeace Μεξικού δια του διευθυντή της Gustavo Ampugnani, τόνισε πως το εξορυκτικό μοντέλο των ορυκτών καυσίμων ενέχει τέτοιους κινδύνους κάθε ημέρα, και καλεί στην αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου.

Η φωτιά κατασβέστηκε μετά από πεντέμιση ώρες με την χρήση υγρού αζώτου και χωρίς να προκαλέσει θύματα ή ζημιές. Η εταιρεία επίσης σημείωνε πως δεν έχουν υπάρξει περιβαλλοντικές βλάβες, αλλά η Greenpeace σημειώνει πως αυτό θα το δείξει η διερεύνηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον οικοσύστημα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλούνται παρόμοια τέτοια ατυχήματα στον Κόλπο του Μεξικού, καθώς και το 2015 είχε υπάρξει αιματηρό ατύχημα σε πλατφόρμα της PEMEX

Η μεγαλύτερη όμως περιβαλλοντική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού ήταν εκείνη της πλατφόρμας της BP, Deepwater Horizon to 2010,της οποίας η συνέπειες είναι και σήμερα αισθητές. Η διαρροή πετρελαίου από την πλατφόρμα έφτασε τα 800.000 κυβικά μέτρα…

Πηγή:kosmodromio.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.