Oι νοσταλγοί του σχεδίου Ανάν… που δεν το διάβασαν ποτέ!

Σε κερχανέ* της Τουρκίας μετατρέπονται τα κατεχόμενα – Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι «νόμισμα» με δύο όψεις

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ
21 Ιουνίου 2021

Αναντίλεκτα υπάρχει μια κόπωση στον λαό εξαιτίας της διαιώνισης της τουρκικής κατοχής στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία εκμεταλλεύονται οι νοσταλγοί του Σχεδίου Ανάν καθώς και οι οπαδοί της όποιας λύσης και ότι να ’ναι.

Υπάρχει ένας ανεξήγητος (;) φανατισμός από επώνυμους και ανώνυμους, οι οποίοι ερμηνεύουν τις πρόνοιες του εκτρωματικού αυτού σχεδίου κατά το δοκούν και όπως τους βολεύει. Ακούγοντας τα επιχειρήματά τους αντιλαμβάνεσαι πως ποτέ δεν το μελέτησαν ενδελεχώς ή ακόμα δεν το διάβασαν ποτέ τους. Κάποιοι προφανώς επηρεάστηκαν από απόψεις άλλων, που πίεζαν να υιοθετηθεί το σχέδιο. Ανάμεσα στα αίολα επιχειρήματά τους είναι ότι η ε/κ πλευρά ευθύνεται γι’ αυτό και η Τουρκία προχωρεί όλα αυτά τα χρόνια με μαξιμαλιστικές θέσεις, φτάνοντας σήμερα να διεκδικεί λύση δύο κρατών. Αντί να δουν το δάσος, ρίχνουν πέτρες στους θάμνους. Σε αυτούς τους πολίτες δηλαδή που συντάχθηκαν ανεξαρτήτως πολιτικών ιδεολογιών και κομματικών ταυτοτήτων και έβαλαν πλάτη για να σχηματισθεί εκείνο το ηχηρό όχι του 76% για να μην καταλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Μάλιστα οι νοσταλγοί του σχεδίου Ανάν, οι οποίοι θεωρούν ότι ήταν η τελευταία μας ευκαιρία, επισείουν τον κίνδυνο της διχοτόμησης λες και δεν ήταν ο αρχικός στόχος της Τουρκίας.

Επειδή ο απερχόμενος Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού δεν χάνει ευκαιρία να επαναλαμβάνει ως χαλασμένος δίσκος ευθύνες στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη στασιμότητα του Κυπριακού, δεν έχουν απαντηθεί ακόμα κάποια ερωτήματα : Γιατί ο αείμνηστος Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος θεωρείτο ενδοτικός και έκανε σωρεία παραχωρήσεων και διολισθήσεων από θέσεις αρχών, δεν έλυσε το Κυπριακό; Γιατί ο Γ. Βασιλείου, ο οποίος επίσης προέβη σε απαράδεκτες υποχωρήσεις και ήθελε «λύση χθες», δεν τα κατάφερε; Γιατί ο αείμνηστος Δ. Χριστόφιας, ο οποίος εκλέγηκε με το σύνθημα «δίκαιη λύση και δίκαιη κοινωνία», περιορίστηκε μόνο σε νέες υποχωρήσεις αλλά δεν κατόρθωσε να λύσει το Κυπριακό παρόλο που δήλωνε φίλος με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ;

Απώτερος στόχος της Τουρκίας, από την εποχή που οι Βρετανοί την υποδαύλισαν να διεκδικεί δικαιώματα στην Κύπρο, ήταν και παραμένει η πλήρης κατάκτηση τη Κύπρου και η μετατροπή της σε προτεκτοράτο.

Όσοι κατηγορούν τους πολίτες οι οποίοι εναντιώνονται στις τουρκικές αξιώσεις ως εθνικιστές, είναι καλά να απαντήσουν:

* Σε ποια χώρα μέλος της Ευρώπης το δικαίωμα της περιουσίας διαγράφεται για τον ιδιοκτήτη και νομιμοποιεί τον σφετεριστή και τον κλέφτη;

* Σε ποια δημοκρατικά πολιτεύματα απαγορεύεται η ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση και το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε όλη την επικράτεια της χώρας;

* Σε ποιαν άλλη χώρα του κόσμου ο εισβολέας -όπως κατονομάζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ -νομιμοποιείται ως συνομιλητής, εκχωρεί δικαιώματα ψήφου στους εποίκους σε υποτελές μόρφωμα που δημιούργησε και επιμένει σε κυριαρχικά δικαιώματα; Στις Βαλτικές χώρες οι ρωσικής καταγωγής πολίτες (που μετακινήθηκαν από τις δεκαετίες ’40-’50 ) δεν είχαν και ακόμα δεν έχουν δικαιώματα ψήφου σε κρίσιμες εκλογές, καθότι θεωρήθηκαν έποικοι με στήριξη ΗΠΑ και Ε.Ε. Στην Κύπρο οι έποικοι καθορίζουν ως πλειοψηφία πλέον το μέλλον των νόμιμων κατοίκων της τ/κ κοινότητας.

Το ανεπίσημο μπορντέλο της Τουρκίας

Το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου μετατρέπεται σε έναν απέραντο κερχανέ* της Τουρκίας. Αρχιμαφιόζοι, εγκληματίες και δολοφόνοι Κυπρίων , Κούρδων, Αριστερών και αντικαθεστωτικών στέλνονται από την Τουρκία στα κατεχόμενα προκειμένου να ξεχαστούν τα εγκλήματά τους. Ο διαβόητος νονός με σωρεία εγκλημάτων στο μητρώο του, Αλαατίν Τσακιτζί, σύμφωνα με πληροφορίες του αρθρογράφου Τολγκά Σαρντάν της τουρκικής ιστοσελίδας Τ24, λόγω της αναταραχής που προκλήθηκε στην Τουρκία από τις δηλώσεις του μαφιόζου Σεντάτ Πεκέρ, αποφασίστηκε να ζει εκτός των συνόρων της Τουρκίας.

Ο Τούρκος αρθρογράφος της Τ24 επικαλείται πληροφορίες από πηγές της ασφάλειας, σύμφωνα με τις οποίες η «νέα αναγκαστική διεύθυνση διαμονής» του Τσακιτζί είναι στην κατεχόμενη Κύπρο, όπου ετοιμάστηκε και ένα γραφείο για τον ίδιο.

Σημειώνοντας ότι μετά τις δηλώσεις Πεκέρ είπαν στον Τσακιτζί «σώπα και εξαφανίσου», το δημοσίευμα αναφέρει ότι «ο Τσακιτζί, που σύμφωνα με επίσημα αρχεία διευθύνει την πιο πολυπληθή εγκληματική οργάνωση της Τουρκίας, θα αναγκαστεί να διαμένει στην Κύπρο μέχρι να βγει έγκριση από τη μητέρα πατρίδα».

Ο Τσακιτζί θεωρείται ένας από τους κύριους λόγους για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα ο Σεντάτ Πεκέρ, αρχηγός της άλλης εγκληματικής οργάνωσης της Τουρκίας, όπως αναφέρεται.

Η αποφυλάκιση Τσακιτζί έγινε στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των φυλακών της Τουρκίας τον περασμένο Απρίλιο λόγω κορωνοϊού αλλά και κατόπιν έντονων πιέσεων του ηγέτη των Γκρίζων Λύκων Ντ. Μαχτσελί, κυβερνητικού εταίρου του ΑΚΡ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε επιλεκτική απελευθέρωση, πρωτοτυπώντας ως προς το ποιους επέλεξε να αποφυλακίσει. Στους 90.000 κρατουμένους που αποφυλακίζονται δεν συγκαταλέγονται δημοσιογράφοι, πολιτικοί κρατούμενοι Κούρδοι και αντικαθεστωτικοί. Αντίθετα αμνηστία απόλαυσαν δολοφόνοι, μαφιόζοι, φίλα προσκείμενοι της τουρκικής ακροδεξιάς και άλλοι βαρυποινίτες. Ο Αλαατίν Τσακιτζί, ο διαβόητος baba – «νονός» του υποκόσμου, δεν αποτελεί μία συνηθισμένη περίπτωση ποινικού. Γεννήθηκε στην Τραπεζούντα πριν από 67 χρόνια. Τα χρόνια της παντοκρατορίας του ηγείτο της τουρκικής μαφίας, ενώ συνεργαζόταν στενά και με τους «Γκρίζους Λύκους». Εθεωρείτο, μάλιστα, αγαπημένο παιδί των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, σε ρόλο εκτελεστή. Ήταν γνωστός για τις επικίνδυνες αποστολές που αναλάμβανε, εκτός τουρκικών συνόρων. Έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας, φανέρωσαν τη δράση του σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Συρία και ο Λίβανος. Τη δεκαετία του 1980 είχε συλληφθεί με την κατηγορία της δολοφονίας δεκάδων αντιφρονούντων και αριστεριστών. Ως διά μαγείας την είχε βγάλει καθαρή με δύο χρόνια φυλάκιση.

Αμέσως μετά άρχισε και η πλούσια δράση του, η οποία περιελάμβανε την εξόντωση Κούρδων, Αρμενίων και άλλων. Όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν γι’ αυτόν στην Τουρκία, φυγαδεύτηκε με πλαστό διαβατήριο στο εξωτερικό. Εν τέλει καταδικάστηκε για σωρεία εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας και οργάνωσης συνδικάτου εγκλήματος με σκοπό τη δημιουργία κέρδους, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, αρκετούς φόνους, ακόμα περισσότερες απόπειρες δολοφονίας και ένοπλες επιθέσεις.

Οι σχέσεις του με τον ηγέτη των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί δεν διαρρήχθηκαν ποτέ, καθώς η αποφυλάκισή του ήταν πάγιο αίτημά του κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν.

Ο κορωνοϊός αποδείχθηκε η ιδανική ευκαιρία για να αποφυλακιστεί και να σταλεί για να συνεχίσει το «θεάρεστον» έργο του στα κατεχόμενα.

Ε.Ε. και ΗΠΑ δεν ενοχλούνται με όσα συμβαίνουν στην Τουρκία και στα κατεχόμενα. Την αφήνουν ανενόχλητη και επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία για την περίπτωση Ναβάλνι και κόπτονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Άλλο ενδεικτικό στοιχείο για το πώς η Τουρκία μεταχειρίζεται τα κατεχόμενα είναι η έκθεση του Συμβουλίου Έρευνας Οικονομικού Εγκλήματος της Τουρκίας (MASAK). Όπως αναφέρει, το ποσό δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων διακινείται ετησίως στην κατεχόμενη Κύπρο σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και ηλεκτρονικά στοιχήματα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ντιγιαλόγκ», την «έκθεση-σοκ» αποκάλυψε μιλώντας στο tv2020 ο «υπουργός οικονομίας» Ερχάν Αρικλί, ο οποίος δήλωσε ότι ετοιμάζουν «νομοσχέδιο» για να ελέγξουν το ηλεκτρονικό στοίχημα.

Ο κ. Αρικλί είπε ακόμα ότι αν ελέγξουν αυτά τα χρήματα, που είναι διπλάσια από τον ετήσιο «προϋπολογισμό» του καθεστώτος, δεν θα αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα το «κράτος».

Πέραν τούτων, στα κατεχόμενα επιχειρείται η εξαφάνιση των αποκαλύψεων του αρχιμαφιόζου Πεκέρ για τη δολοφονία του Τ/κ δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί.

Οι πολιτικοί μας περί άλλα τυρβάζουν

Όλες οι πιο πάνω αποκαλύψεις δεν φαίνεται να επηρέασαν τους κομματικούς ταγούς μας, οι οποίοι και μετά τις εκλογές τσακώνονται για τις προεδρίες των κοινοβουλευτικών επιτροπών και περί άλλα τυρβάζουν. Καρφί δεν τους καίγεται ότι ο Ερντογάν μετατρέπει τα κατεχόμενα σε άσυλο δολοφόνων και μπορντέλο ξεπλύματος χρήματος.

Στις 24 και 25 Ιουνίου στη βελγική πρωτεύουσα θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. και μάλλον η Τουρκία θα την βγάλει «καθαρή» με επουσιώδεις υποδείξεις.

Κατά το δοκούν τα ανθρώπινα δικαιώματα

Κατά την πρόσφατη συνάντηση κορυφής των ηγετών Ρωσίας – ΗΠΑ ακούσαμε τον γερο-Μπάιντεν να μιλά για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφερόμενος στον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν.
“Το θέμα δεν είναι να στοχοθετήσουμε τη Ρωσία όταν παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αφορά το ποιοι είμαστε εμείς. Πώς μπορώ να είμαι Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και να μην καταγγέλλω την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;”, διερωτήθηκε.

Δεν τον ακούσαμε να λέει τα ίδια και στον Τούρκο ομόλογό του κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ την Τρίτη.

Η στάση Ε.Ε.-ΗΠΑ στην περίπτωση της Κύπρου είναι εγκληματική. Θεωρούν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως ένα νόμισμα δύο όψεων. Κλείνουν τα μάτια μπροστά στο κράτος δολοφόνων της Τουρκίας και στοχοποιούν τη Ρωσία, την Κίνα και όσους δεν τους ακολουθούν πειθήνια.

Στην Κύπρο οι νοσταλγοί του σχεδίου Ανάν αυτήν την πολιτική θέλουν να περάσουν. Να εμπεδώσουμε ότι η Τουρκία κρατεί και το κρέας και το μαχαίρι και να αποδεχθούμε την ομηρία μας.

* Κερχανές στα τουρκικά σημαίνει μπορντέλο, πορνείο, χαμαιτυπείο. Στην κυπριακή αργκό έχει επικρατήσει αυτός ο χαρακτηρισμός αν και η καταγωγή της λέξης κερχανέ ή κερχανά είναι περσική.

Πηγή: simerini.sigmalive.com

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.