«Η δημοσιογραφία οφείλει να μην υπηρετεί παιχνίδια εντυπώσεων»

Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ μετά την εργαλειοποίηση του ημερολογίου της δολοφονημένης Κάρολαϊν από πλήθος ΜΜΕ

19 Ιουνίου 2021

Να υπενθυμίσει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας αναγκάστηκε η Ε.Σ.Η.Ε.Α., μετά την πρόσφατη αναπαραγωγή αποσπασμάτων του ημερολογίου της δολοφονημένης Κάρολαϊν από πλήθος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Αντιδρώντας αρκετά αργοπορημένα στις εξελίξεις, η Ένωση εξέδωσε μια λιτή ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει ότι η δημοσιογραφία οφείλει να μην εμπλέκεται σε παιχνίδια εντυπώσεων, ούτε να υποκαθιστά τη δικαιοσύνη, καλώντας τους δημοσιογράφους να απέχουν από πρακτικές που παραβιάζουν την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια και την ιδιωτική ζωή των ανθρώπων.

Η τήρηση των κανόνων δεοντολογίας αποτελεί πρώτιστο καθήκον των δημοσιογράφων

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα σε ορισμένα ΜΜΕ, τα οποία αναπαράγουν επιλεγμένα αποσπάσματα του ημερολογίου του θύματος της στυγερής δολοφονίας στα Γλυκά Νερά, υπενθυμίζουμε, ότι ο δημοσιογράφος οφείλει, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, να σέβεται την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια και το απαραβίαστο της ιδιωτικής ζωής των ανθρώπων.

Οι συνάδελφοι, κατά συνέπεια, οφείλουν να απέχουν από δημοσιεύματα που θίγουν τον πυρήνα της ιδιωτικής ζωής των πολιτών και των οικείων τους. Η δημοσιογραφία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπηρετεί ένα παιχνίδι εντυπώσεων, ούτε να υποκαθιστά την Δικαιοσύνη.

Πηγή: kosmodromio.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.