Ο Ρότζερ Γουότερς για την Παλαιστίνη

Ένα ξεχωριστό μήνυμα έστειλε ο Ρότζερ Γουώτερς, ακτιβιστής και από τα ιδρυτικά μέλη των Pink Floyd για το ΜέΡΑ25 και την Παλαιστίνη:

«Εντάξει.

Καλησπέρα σας.

Είμαι στη Νέα Υόρκη. Κι εσείς είστε στην Αθήνα. Μακάρι να μπορούσα να είμαι κι εγώ μαζί σας απόψε. Με προσκάλεσε ο Γιάνης και… το ΜέΡΑ25.

Είμαι ελάχιστα μεγαλύτερος από τη «Νάκμπα». Μόλις πέντε χρόνια. Ντρέπομαι που το λέω, αλλά πέρασα… τα πρώτα 68 χρόνια της ζωής μου μάλλον αγνοώντας την ιστορία της Παλαιστίνης. Παρότι ο πατέρας μου ζούσε στην Παλαιστίνη τη δεκαετία του ’30. Μάλιστα, δίδασκε αγγλικά στο σχολείο Σεντ Τζορτζ. Στην Ιερουσαλήμ. Στο σπίτι μου έχω γράμματά του που έστελνε στη γιαγιά μου. Σε κάποια από αυτά εκφράζει τη μεγάλη του ανησυχία για το μέλλον του παλαιστινιακού λαού. Διότι έβλεπε την άνοδο του σιωνισμού γύρω του, όταν βρισκόταν εκεί τη δεκαετία του ’30.Μεγαλώνοντας, δεν είχα ιδέα για τα εκεί βιώματα του πατέρα μου. Αργότερα, σκοτώθηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο… πολεμώντας τους Γερμανούς στην Ιταλία.

Έπειτα… το τι συνέβη το 1948 στην Παλαιστίνη το ξέρουμε όλοι πολύ καλά. Καμιά φορά νιώθω ότι… ο δρόμος είναι πάρα πολύ δύσκολος και ανώμαλος. Ιδίως λόγω της σύγχρονης αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Αλλά η αποφασιστικότητα του παλαιστινιακού λαού είναι τεράστια και τρομερά συγκινητική. Σπαραξικάρδια αλλά και συγκλονιστική.

Έτσι, όσοι υποστηρίζουμε τον αγώνα τους ποτέ δεν πρόκειται να τα παρατήσουμε, να το βάλουμε κάτω. Και κάνουμε σπουδαία βήματα. Έχω την τάση να εστιάζω στις ΗΠΑ επειδή εκεί ζω. Δεν είναι όμως μόνο οι αντιδραστικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ. Το ίδιο συμβαίνει στη Γερμανία, στη Γαλλία και τώρα στη Βρετανία. Γινόμαστε κάθε μέρα και πιο δυνατοί και κερδίζουμε αυτή τη μάχη. Και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την απελευθέρωση των Παλαιστινίων από τον ζυγό της κατοχής. Μέχρι είτε να αποκτήσουν δικό τους κράτος, κάτι που μοιάζει απίθανο σήμερα, είτε… μέχρι όλη η χώρα την οποία γνωρίζουμε ως Παλαιστίνη… να εκδημοκρατιστεί, με ανθρώπινα δικαιώματα για όλους.

Μέσα από τη δουλειά μου και τη σκέψη μου κατέληξα… να εναποθέτω την πίστη μου σε μια πολύ μικρή βάση. Κι αυτή η βάση είναι: ίσα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα για κάθε άνθρωπο, για όλα μας τα αδέλφια παντού στον κόσμο, αλλά ειδικά στην Παλαιστίνη. Ανεξαρτήτως, προφανώς, καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας και ούτως καθεξής. Δεν θα ησυχάσουμε, κανείς μας δεν θα ησυχάσει ούτε στιγμή, μέχρι να ευοδωθεί η υπόσχεση για οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα όπως διατυπώθηκε από τον ΟΗΕ στο Παρίσι το 1948 και μέχρι να ελευθερωθεί ο λαός μας.

Είμαστε μαζί σας και θα παραμείνουμε μαζί σας, μέχρι να κερδηθεί η μάχη.

Σε ευχαριστώ, Γιάνη.

Σας ευχαριστώ πολύ».