Ποιος ελέγχει (σε τελική ανάλυση) τα Μέσα – και τις χώρες;

Όπως συνέβαινε και στην αρχαία Ρώμη, άλλο είναι το δικαίωμα των πατρικίων να πληροφορούνται και άλλο των πληβείων

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
12 Μαΐου 2021

Τα χαράματα της 10ης Μαΐου, οι δυνάμεις της ισραηλινής (κατοχικής σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τον ΟΗΕ) αστυνομίας επέδραμαν στο τέμενος Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ, τον τρίτο πιο ιερό τόπο παγκοσμίως της μουσουλμανικής θρησκείας.

Στη συνέχεια ξέσπασε φωτιά στο τέμενος που προκάλεσε τους έξαλλους πανηγυρισμούς των συγκεντρωμένων σε κάποια απόσταση Εβραίων εποίκων της Ιερουσαλήμ. Μπορείτε να δείτε εδώ το βίντεο με τη φωτιά και τους πανηγυρισμούς.

Δεν υπάρχει ούτε μισός δημοσιογράφος στον πλανήτη, που να μην θέλει να παίξει ένα τέτοιο βίντεο στις ειδήσεις. Τι τους εμπόδισε να σας το δείξουν;

Το τεστ των κρίσεων

Οι περίοδοι μεγάλης, αποφασιστικής κρίσης είναι το κατάλληλο χρονικό σημείο, η μεγάλη ευκαιρία για να καταλάβει κανείς τι αξίζουν, ποιος ελέγχει και σε ποιο βαθμό ελέγχει τους πολιτικούς, τους εκδότες, τους “διανοούμενους”, αν υποθέσουμε ότι έχουν απομείνει και από δαύτους.

Διότι το “σύστημα” τους αφήνει σε συνήθεις περιόδους μεγάλα περιθώρια να κινηθούν, τους θέτει ορισμένα όρια, τα θέματα που δεν πρέπει να θίξουν επ’ ουδενί, τους αφήνει όμως την ευελιξία να παριστάνουν ότι είναι αυτό που οι αναγνώστες, οι τηλεθεατές, οι ακροατές και οι διάφορες επιμέρους ομάδες τους θα ήθελαν να πιστεύουν ότι είναι. Στους τρόπους περιλαμβάνεται η αποσιώπηση ή υποβάθμιση σημαντικών ειδήσεων και η διαστρέβλωση του νοήματός τους.

Εξακολουθούν φυσικά να διαχέουν στην κοινωνία δόσεις ηρεμιστικών, κατασταλτικών, ακόμα και παραισθησιογόνων δηλητηρίων. Οι δόσεις όμως είναι ανεκτές, ικανές να ξεγελάνε τους αναγνώστες, να τους αποκοιμίζουν ή να τους διεγείρουν, ανάλογα με το κοινό που απευθύνονται και το θέμα που τους απασχολεί, χωρίς όμως να ξυπνάνε υπέρμετρα τις αισθήσεις ή το μυαλό τους, ώστε να τους πάρουνε χαμπάρι. Η δημοσιογραφία στις μέρες μας τείνει να μην είναι παρά η άσκηση αυτής της ακροβασίας.

Αυτά όλα όμως κόβονται με το μαχαίρι σε περιόδους κρίσης. ‘Όταν κρίνονται ζωτικά συμφέροντα των αφεντικών, τελειώνουν οι πολυτέλειες των διαφοροποιήσεων. Τα κεφάλια πρέπει να μπούνε μέσα. Και για αυτό ο προσεκτικός παρατηρητής μπορεί να καταλάβει τότε ποιος ακριβώς είναι τι και ποιος παριστάνει τι.

Η κρίση με την Ιερουσαλήμ

Ένα τέτοιο σημείο κρίσης είναι η παρούσα κρίση με επίκεντρο την Ιερουσαλήμ, που ήδη επεκτείνεται στη Γάζα, με προοπτική να επεκταθεί στο σύνολο των Κατεχομένων και στο ίδιο το έδαφος του Ισραήλ, όπως έχει προβλέψει ο ισραηλινός τύπος και ήδη συμβαίνει.

Γιατί η κρίση αυτή δεν έχει να κάνει με το Παλαιστινιακό, ούτε μόνο με την προσπάθεια του “εφτάψυχου” Νετανιάχου να παραμείνει στην πρωθυπουργία, στόχος που ήδη επετεύχθη κατά το ήμισυ, με την αποχώρηση, για όσο συνεχίζονται οι ταραχές, ενός κόμματος από τις διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης των αντιπάλων του.

Συνιστά αντεπίθεση των εξτρεμιστικών δυνάμεων της Αυτοκρατορίας κατά του Μπάιντεν, μετά την ήττα Νετανιάχου στις αμερικανικές εκλογές.

Είναι η αντεπίθεση της φράξιας που θέλει να προκαλέσει “Πόλεμο των Πολιτισμών” σε όλη τη Μέση Ανατολή και σε όλο τον πλανήτη, γιατί πιστεύει ότι μόνο έτσι μπορεί η Δύση (του Ισραήλ περιλαμβανομένου) να διατηρήσει και να επεκτείνει την παγκόσμια κυριαρχία της. Αυτή έχει τώρα την πρωτοβουλία των κινήσεων, όχι μόνο στην Ιερουσαλήμ, αλλά, όπως φαίνεται, και στο Παρίσι, καθώς η μητέρα της ευρωπαϊκής δημοκρατίας μοιάζει να διέρχεται, τηρουμένων των αναλογιών, την “προ-Τραμπ” εποχή της.

Στρατηγική της έντασης

Καθ’ όλο τον περασμένο μήνα, τα ελληνικά μέσα αγνοούσαν ένα μπαράζ από προβοκάτσιες σε όλη την περιοχή των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών, περιλαμβανομένων δολοφονιών αναπήρων και παιδιών, που δεν έγιναν εξαιτίας υπερβολικής, αλλά έστω αναγκαίας, από την άποψη διατήρησης της κατοχικής τάξης, βίας, αλλά στα πλαίσια μιας “στρατηγικής της έντασης”.

Σε αυτό το ευσύνοπτο άρθρο μπορείτε να βρείτε όλη την ιστορία που μας έχει οδηγήσει ως εδώ που βρισκόμαστε και δεν διαβάσατε, ούτε πρόκειται να διαβάσετε, τουλάχιστο στις περισσότερες από εφημερίδες σας ή τα σάιτ που μπαίνετε. Το μόνο σημείο του άρθρο που διαφωνούμε, είναι ο χαρακτηρισμός του Ισραήλ ως κράτους-πελάτη των ΗΠΑ. Κατά τη γνώμη μας είναι μια “κρυμμένη υπερδύναμη”, ικανή ενίοτε (όπως επί Τραμπ) να υπαγορεύει την εξωτερική πολιτική της “κανονικής” υπερδύναμης, καθώς και μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών, όπως η Γαλλία και η Βρετανία.

Αλλά και ο αγγλόφωνος ισραηλινός τύπος ακόμα έχει πολύ καλύτερες και πιο αντικειμενικές περιγραφές του πώς φτάσαμε στην παρούσα κρίση από τον ελληνικό.

Όπως συνέβαινε και στην αρχαία Ρώμη, άλλο είναι το δικαίωμα των πατρικίων να πληροφορούνται και άλλο των πληβείων. Όσοι δεν παριστάνουν απλώς τους κυβερνήτες, έχουν ασφαλώς ανάγκη την προπαγάνδα, έχουν όμως ανάγκη να ξέρουν και την πραγματικότητα.

Καταιγισμός τυφλών επιθέσεων σε κατοικημένες περιοχές

Σήμερα το πρωί έλαβα μέιλ από τους Cyprus Times, ένα ελληνόφωνο σάιτ όπου είμαι γραμμένος να παίρνω τα ενημερωτικά του δελτία. Μου έδωσε την αφορμή για το άρθρο που γράφω, αλλά υπάρχουν και μερικές εκατοντάδες ακόμα ανάλογα δημοσιεύματα, που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω, τόσο στα ελλαδικά, όσο και στα κυπριακά μέσα.

To θέμα του μέιλ που ήρθε έγραφε “Καταιγισμός τυφλών επιθέσεων σε κατοικημένες περιοχές του Ισραήλ”. Ήδη, ακόμα και αν δεν ανοίξει κάποιος το μέιλ, έχει σχηματίσει την εντύπωση που χρειάζεται να σχηματίσει.

Ο τίτλος του πρώτου άρθρου αυτού του μέιλ είναι πολύ κατατοπιστικός και αυτός: “Νύχτα-κόλαση στο Ισραήλ: Κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» στη Λοντ (pics-video)”.

Τα συναισθήματα είναι έντονα προτού καν διαβάσετε, αν διαβάσετε το άρθρο. Στην εποχή μας οι περισσότεροι σπανίως διαβάζουν το άρθρο.

Να και ο υπότιτλος του άρθρου:

“Ρίξαμε 130 πυραύλους” ανακοίνωσε η Χαμάς – Ισραηλινοί πύραυλοι χτύπησαν τον πύργο Al-Jawhara – Πύραυλος έπληξε λεωφορείο στην πόλη Χολόν – Πυρπολήθηκε συναγωγή – Μια νεκρή σε προάστιο του Τελ Αβίβ – Τουλάχιστον οκτώ τραυματίες από τα χτυπήματα – Έκλεισε το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν – Χτυπήθηκε αγωγός μεταφοράς καυσίμων στην Ασκελόν – Η κυβέρνηση κατηγορεί την αραβική μειονότητα για “εμφύλιο πόλεμο”.

Τυπικά ο τίτλος δεν περιέχει κανένα ψέμα. Το ψέμα οικοδομείται με την παράλειψη στοιχείων και την έμμεση νοηματοδότηση, δηλαδή τη διαστρέβλωση του νοήματος των ειδήσεων, δια της επιλογής και παρουσίασής τους.

Νύχτα τρόμου στη Γάζα

Θέλετε τώρα να ξαναδιαβάσετε το ίδιο θέμα με άλλους τίτλους;

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι το μέιλ που θα δεχόσαστε θα είχε ως θέμα το εξής:

“Νύχτα τρόμου στη Γάζα. Στοχευμένες επιθέσεις της ισραηλινής αεροπορίας είχαν ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό, 43 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 13 παιδιά. Η Χαμάς απαντά με μπαράζ τυφλών πυραυλικών επιθέσεων”.

Ας βάλουμε έναν άλλο τίτλο στο πρώτο άρθρο.

“Αυξάνεται ο αριθμός παιδιών θυμάτων των Ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα. Στη συνοικία Τελ Αλ – Χάουα σκοτώθηκε ένας άνδρας, η έγκυος σύζυγός του και το πεντάχρονο παιδί τους. Η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε το κέντρο αφαλάτωσης της Γάζας, στερώντας από πόσιμο νερό ενάμισυ εκατομμύριο κατοίκων. Οι Ισραηλινοί επέβαλλαν καθεστώς διαρκούς πολέμου στους Παλαιστίνιους κατοίκους της Ιερουσαλήμ”.

Πάμε τώρα να διορθώσουμε λίγο και τους υπότιτλους.

  • O Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι μετέφερε στο Ισραήλ πρόταση αποκλιμάκωσης της Χαμάς, αλλά δεν πήρε καμία απάντηση. “Δεν μας ενδιαφέρει η αποκλιμάκωση προτού πετύχουμε τους στόχους μας”, λέει ανώνυμος αξιωματούχος στο Ισραηλινό κανάλι 10.
  • Ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) εξέφρασε ανησυχία για την κλιμακούμενη βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Γάζα και την πιθανότητα εγκλήματα πολέμου να διαπράττονται εκεί.
  • Εξαγριωμένοι Άραβες πολίτες του Ισραήλ πυρπόλησαν συναγωγή στη Λοντ. Είχε προηγηθεί επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στο τέμενος Αλ Άκσα και ελάχιστα συγκαλυμμένες απειλές για απέλαση του 1,8 εκατομμυρίων Αράβων πολιτών του Ισραήλ από τον Bezalel Smotrich, επικεφαλής της ακροδεξιάς ομάδας του “Θρησκευτικού Σιωνισμού”, χωρίς την οποία ο Νετανιάχου δεν έχει καμία ελπίδα σχηματισμού κυβέρνησης.
  • H αντικατάσταση του Νετανιάχου πιο επείγουσα από ποτέ, γράφει στο κύριο άρθρο της η ισραηλινή Χααρέτζ.

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε και με πολλά άλλα, αλλά δεν έχει νόημα. Αν σας ενδιαφέρει, ελέγξτε πόσες από τις παραπάνω ειδήσεις έχουν περάσει, έστω και στα ψιλά των κύριων ελληνικών (και κυπριακών μέσων). Έχετε μήπως διαβάσει την εξής περιγραφή της κατάστασης στην Ιερουσαλήμ, που αντιγράφουμε από ρεπορτάζ των Times of Israel;

“Εκατοντάδες Εβραίων εξτρεμιστών βάδισαν μέσω του κέντρου της Ιερουσαλήμ φωνάζοντας «Θάνατος στους Άραβες και άλλοι επετέθησαν σε τυχαίους Παλαιστινίους στην πόλη. Αυτά οδήγησαν σε σοβαρές συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας, των Εβραίων και των Αράβων στην πόλη”.

Σταματάμε εδώ την παράθεση στοιχείων. Υπάρχουν αρκετά για να γράφει κανείς ένα βιβλίο την εβδομάδα και ακόμα πιο επιβαρυντικά από όσα αναφέραμε. Η κατάσταση που περιγράψαμε είναι αυτή που επικρατούσε στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης 12 Μαΐου.

Σημείωση

Το παραπάνω άρθρο γράφτηκε το μεσημέρι της 12ης Μαΐου και κάνει λόγο για πρώτο απολογισμό 43 νεκρούς αμάχους μεταξύ των αμάχων Παλαιστινίων της Γάζας. Βλέποντας κατά σύμπτωση το δελτίο ειδήσεων της ελληνικής ακόμα, αν δεν κάνω βέβαια λάθος, κρατικής τηλεόρασης, το βράδυ της ίδιας μέρας, διαπίστωσα ότι γνώριζε για ένα ισραηλινό κοριτσάκι που σκοτώθηκε από έναν πύραυλο της Χαμάς. Δεν ήξερε όμως τίποτα για το αν υπήρχαν θύματα στη Γάζα. Φαίνεται ότι οι δημοσιογράφοι της κρατικής τηλεόρασης πιστεύουν ότι μπορεί να πέσει από βομβαρδισμό μια δεκαώροφη πολυκατοικία (αυτή την έδειξαν), αλλά κανείς να μην παθαίνει τίποτα. Το γεγονός ότι οι Ισραηλινοί φίλοι μας έκαναν ένα προφανές και μείζον έγκλημα πολέμου, σε συνέχεια αναρίθμητων άλλων, παραβιάζοντας τη συνθήκη της Γενεύης και κόβοντας το νερό σε μισό εκατομμύριο ανθρώπους, δεν υπάρχει φυσικά. Πολύ κρίμα και γιατί η κρατική τηλεόραση είναι μια όαση στην κατά τα άλλα πολιτιστική έρημο των ιδιωτικών καναλιών.

Πηγή: kosmodromio.gr

Διαβάστε επίσης

Είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι!