Σιδερένιο γάντι και δίκοπο μαχαίρι

Του Τάσου Παππά
10 Απριλίου 2021

Αίσθηση προκάλεσε η πρόταση της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ. Η Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι η εφαρμογή ελάχιστου συντελεστή φορολόγησης των εταιρειών παγκοσμίως θα βάλει τέλος στον φορολογικό ανταγωνισμό προς τα κάτω, στον οποίο επιδίδονται ανά τον κόσμο κυβερνήσεις προκειμένου να προσελκύσουν εταιρικά κεφάλαια. Η πρόταση Γέλεν ήρθε λίγες μέρες μετά τις εξαγγελίες του προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν για την προώθηση ενός τεράστιου σχεδίου δαπανών σχετικά με τη βελτίωση των υποδομών, την υγεία, την εκπαίδευση και τη φροντίδα των παιδιών.

Η χρηματοδότηση αυτών των δαπανών προβλέπεται να καλυφθεί από την υψηλότερη φορολογία των επιχειρήσεων και των πλουσίων. Κάποιοι πανηγύρισαν, υποστηρίζοντας ότι η νέα αμερικανική διοίκηση κινείται στη λογική του Ρούζβελτ και έκαναν λόγο για ένα νέο μεγάλο κοινωνικό συμβόλαιο που θα ενισχύσει τους αδύναμους και θα μειώσει τις ανισότητες.

Κάποιοι άλλοι πανικοβλήθηκαν βλέποντας να απειλείται ο πυρήνας του νεοφιλελεύθερου αφηγήματός τους. Κάποιοι, λιγότερο σοβαροί αλλά επικίνδυνοι λόγω της επιρροής που ασκούν στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και του υπολογίσιμου ακροατηρίου που έχουν, ανάμεσά τους ο τέως πρόεδρος Τραμπ, οι πυροβολημένοι οπαδοί του που μισούν το κράτος και μέλη των οικονομικών ελίτ που ευνοήθηκαν σκανδαλωδώς από την προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ, ισχυρίζονται πως επιβεβαιώνονται οι υποψίες τους ότι η άκρα Αριστερά (μην τρομάζετε, έτσι αποκαλούν τους Δημοκρατικούς), αφού κέρδισε με νοθεία τις εκλογές, τώρα επιχειρεί να φέρει τον κομμουνισμό στη μητρόπολη της ελευθερίας!!!

Η πρόταση Γέλεν για παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο και το πακέτο Μπάιντεν είναι στη σωστή κατεύθυνση υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνουν ηττοπαθείς συμβιβασμοί που θα ακυρώσουν βασικές πλευρές τους. Πρέπει να ξεπεραστούν τα πολλά εμπόδια που θα βάλουν οι ισχυροί αντίπαλοι τέτοιων πολιτικών και στις ΗΠΑ και στις άλλες περιοχές του πλανήτη. Είναι βέβαιο ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα αντισταθούν σθεναρά.

Είναι σφόδρα πιθανό ότι θα αντιδράσουν αρκετοί Δημοκρατικοί και θα απαιτήσουν εκπτώσεις. Είναι σίγουρο ότι θα διαφωνήσουν εκείνες οι Πολιτείες των ΗΠΑ που είναι φορολογικοί παράδεισοι. Την πρόταση της Γέλεν δεν θα δουν με καλό μάτι και πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες για να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια προσφέρουν χαμηλή φορολογία. Ομως για να προσγειωθούν οι υπεραισιόδοξοι ας θυμηθούν ποια τύχη είχε στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο περίφημος φόρος Τόμπιν, ο φόρος δηλαδή επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Αντιγράφω από το capital.gr με ημερομηνία 6.2.2014 (τόσο πίσω): «Ο αρμόδιος για φορολογικά ζητήματα Ευρωπαίος επίτροπος, Αλγκιρντας Σέμετα, κάλεσε να εφαρμοστεί ο φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, γνωστός και ως φόρος Τόμπιν, ο οποίος προσκρούει σε αντιδράσεις από τα κράτη-μέλη. Το πιο σημαντικό σημείο τριβής είναι το ύψος του φόρου. Η συζήτηση γίνεται περί επιβολής φόρου 0,1% στα αξιόγραφα και στις μετοχές και 0,01% στα παράγωγα. Αντίστοιχα υπάρχει ζήτημα και με τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των συναλλαγών, επί μετοχών και παραγώγων. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε παρουσιάσει ένα σχέδιο για έναν φόρο ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει στη συγκέντρωση ενός ποσού ύψους 35 δισ. ευρώ τον χρόνο, όμως έγινε αντικείμενο σφοδρών επικρίσεων από τον χρηματοοικονομικό τομέα αλλά και ορισμένα κράτη-μέλη.

Συγκεκριμένα, ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας είχε ασκήσει αυστηρή κριτική εναντίον του σχεδίου, εκτιμώντας πως ένας τέτοιος φόρος “δεν θα ήταν βιώσιμος” και θα ήταν δύσκολος να εφαρμοστεί από τις χώρες της Ε.Ε. Στην πραγματικότητα η Γαλλία ανησυχούσε για τις συνέπειες που θα είχε η επιβολή ενός τέτοιου φόρου, ιδίως της μεταφοράς των συναλλαγών στο Λονδίνο ή εκτός Ε.Ε. Από την άλλη η Γερμανία, η οποία δίσταζε όσον αφορά το σχέδιο που είχε παρουσιάσει η Επιτροπή, αναθεώρησε τη στάση της μετά την ένταξη στην κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών, που χαρακτηρίζουν την επιβολή του φόρου Τόμπιν ως εκ των ων ουκ άνευ για την επιστροφή της ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Ομως, στη Γαλλία λέγονται πολλά περί της βούλησης να επιβληθεί ο φόρος, αλλά στην πράξη το κατεστημένο στο Μπερσί (σ.σ. το υπουργείο Οικονομικών) είναι κατ’ αρχήν αντίθετο στον φόρο, κατήγγειλε ο Βέλγος ευρωβουλευτής Φιλίπ Λαμπέρ (Πράσινοι). Παρ’ όλα αυτά, “οι Ευρωπαίοι πολίτες πιστεύουν σε αυτή την πρωτοβουλία”, τόνισε ο αρμόδιος επίτροπος, αν και “ισχυρά συμφέροντα εργάζονται ακούραστα για να προσκόπτουν κάθε πρόοδο” στο ζήτημα αυτό. Τέλος, επικαλέστηκε δημοσκόπηση η οποία κατέδειξε ότι το 64% των πολιτών της Ε.Ε. τάσσεται υπέρ του φόρου Τόμπιν».

Μάλιστα. Τι ισχύει σήμερα; Δεν υπάρχει φόρος Τόμπιν. Η γερμανική σοσιαλδημοκρατία, που είχε βάλει όρο για να συμμετάσχει στην κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού την επιβολή του συγκεκριμένου φόρου, έκανε πίσω (συνήθης τακτική της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας σχεδόν παντού στην Ευρώπη). Τα ισχυρά συμφέροντα έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τα «θέλω» των πολιτών. Συμπέρασμα; Οποιος επιχειρήσει να βάλει τα χέρια του στην τσέπη των πλουσίων κινδυνεύει να μείνει χωρίς δάχτυλα. Εκτός αν στο ένα φοράει σιδερένιο γάντι και στο άλλο κρατάει δίκοπο μαχαίρι. Στοιχειώδες.

Πηγή: www.efsyn.gr

Διαβάστε επίσης

Μια γνήσια κεϊνσιανή «περιστερά»