Σε τσιφλίκι της μετατρέπει το κράτος η κυβέρνηση: Πρωτοφανείς διατάξεις για ακαταδίωκτο

«Υποκριτική και προσβλητική η ρύθμιση για το ακαταδίωκτο μελών Επιτροπών»

23 Απριλίου 2021
Να κρύψει τις δικές της πολιτικές ευθύνες για την υγειονομική τραγωδία, που βιώνει η κοινωνία και η χώρα, προσπαθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Υγείας που επικρίνει την ψήφιση της τροπολογίας για το ακαταδίωκτο των μελών Επιτροπών για τη διαχείριση της πανδημίας, μία μέρα μετά την εκ νέου άρνηση του πρωθυπουργού να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
«Η κυβέρνηση έσπευσε χθες να ψηφίσει μόνη της, χωρίς διαβούλευση και συζήτηση με κανένα, μια τροπολογία που θεσμοθετεί το «ακαταδίωκτο» των μελών 3 Επιτροπών του Υπουργείου Υγείας με ειδικό  ρόλο στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Μόνο που η ρύθμιση αυτή έχει πολλά προβλήματα» τονίζει ο Ανδρέας Ξανθός και εξηγεί τα εξής:
«Πρώτον, στην 11μελή “Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού covid -19” που επίσημα εισηγείται στην κυβέρνηση (ενώ η γνωστή “Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων” απλώς γνωμοδοτεί), περιλαμβάνονται και μέλη που είναι πολιτικά πρόσωπα (Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Υγείας) ή είναι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης σε κρίσιμους φορείς (ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ κλπ) και άρα πλήττεται η βασική αρχή της δημόσιας λογοδοσίας στελεχών  της Διοίκησης και της δυνατότητα ελέγχου τους από τη Δικαιοσύνη.
Διαβάστε τη συνέχεια στο www.efsyn.gr

Το αλάθητο του Πάπα και το ακαταδίωκτο λοιμωξιολόγων και πολιτικών

22 Απριλίου 2021
Οξεία αντιπαράθεση πυροδότησε στη Βουλή, τροπολογία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, η οποία είχε ως “σφήνα” άρθρο για το ακαταδίωκτο των μελών της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και της Επιτροπής Εμβολιασμών, καθώς και πολιτικών προσώπων. Όλοι οι εμπλεκόμενοι, επιστήμονες και πολιτικοί, μπορούν να διωχθούν πλέον μόνον για συκοφαντία ή εξύβριση και δεν μπορούν ούτε καν να κληθούν σε προανακριτική της Βουλής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του, Γιάννη Ραγκούση, ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας, λέγοντας ότι σε περίπτωση που επιμείνει η κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα λάβει μέρος στην ψηφοφορία, όπως και έγινε. Προτού αποχωρήσει πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ, δόθηκε μια μικρή κοινοβουλευτική μάχη, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και το ΚΙΝΑΛ, θεωρούν ότι πρόκειται για προκαταβολική αμνήστευση. Υποστηρίζουν μάλιστα, ότι το γεγονός ότι η κυβέρνηση θέτει στο απυρόβλητο τους ειδικούς, αλλά και τους πολιτικούς, «αποκαλύπτει ενοχή και κλονίζει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη των πολιτών προς αυτούς».
Διαβάστε τη συνέχεια στο slpress.gr

ΣΚΑΝΔΑΛΟ! Νομοθετούν ασυλία των λοιμωξιολόγων

23 Απριλίου 2021
Προκλητική και προσβλητική για τους Έλληνες πολίτες, που δεινοπαθούν από την πανδημία, ασυλία στα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων παρέχει η κυβέρνηση, με ντροπιαστική τροπολογία της τελευταίας στιγμής που αμνηστεύει στο σύνολό τους τους επιστήμονες, λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις αποκαλύψεις της «κυριακάτικης δημοκρατίας», που έφερε στο φως τα εδώ και μήνες καταχωνιασμένα πρακτικά της επιτροπής.
Η εκπρόθεσμη τροπολογία του υπουργείου Υγείας –κατατέθηκε χθες το απόγευμα σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και ψηφίστηκε λίγες ώρες μετά- απλώνει υπερμέγεθες πέπλο προστασίας στους επιστήμονες που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας και συγκεκριμένα στα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού -της γνωστής σε όλους επιτροπής των λοιμωξιολόγων- καθώς και στα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες.
Τα μέλη των τριών αυτών επιτροπών, σύμφωνα με τη σκανδαλώδη ρύθμιση, δεν διώκονται ποινικά για γνώμη ή ψήφο που έδωσαν, παρά μόνο για συκοφαντική δυσφήμηση ή εξύβριση. Οπως αναφέρεται στη ρύθμιση, οι παραπάνω «δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως άνω επιτροπή. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμηση ή εξύβριση».
Διαβάστε περισσότερα στο www.dimokratianews.g