Η αληθινή θρόμβωση είναι στα μυαλά των ηγετών μας

Του Γιώργου Τσιάρα
27 Μαρτίου 2021

Ελλείψει χώρου, κομμένοι οι πρόλογοι· κατευθείαν στο ψητό. Παίρνω πάσα από το σπουδαίο άρθρο του Πολ Κρούγκμαν στους NY Times, όπου τα χώνει άγρια στους Ευρωπαίους για την κυριολεκτικά θανατηφόρα διαχείριση της πανδημίας: «Αναλογικά με τον πληθυσμό τους η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν χορηγήσει περίπου τρεις φορές περισσότερες δόσεις από τη Γαλλία ή τη Γερμανία… Η πανωλεθρία με τους εμβολιασμούς στην Ευρώπη σχεδόν σίγουρα θα καταλήξει σε χιλιάδες περιττούς θανάτους», γράφει ο νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος, επισημαίνοντας όμως ότι αυτό δεν οφείλεται σε μεμονωμένες περιπτώσεις κακών αποφάσεων από κάποιους κακούς ηγέτες. «Αντίθετα, οι αποτυχίες φαίνεται να αντανακλούν θεμελιώδη ελαττώματα στους θεσμούς και τις στάσεις της ηπείρου – συμπεριλαμβανομένης της ίδιας γραφειοκρατικής και διανοητικής ακαμψίας που προκάλεσε την κρίση του ευρώ πριν από μία δεκαετία».

Δηλαδή; «[Οι Ευρωπαίοι ηγέτες] φαίνονταν πολύ ανήσυχοι για την πιθανότητα να καταλήξουν να πληρώνουν υπερβολικά ποσά στις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες ή να ανακαλύψουν ότι είχαν διαθέσει χρήματα για εμβόλια που είτε αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά είτε αποδείχτηκε ότι έχουν σοβαρές παρενέργειες. Ετσι, ελαχιστοποίησαν αυτούς τους κινδύνους καθυστερώντας τη διαδικασία προμηθειών, παζαρεύοντας τις τιμές και αρνούμενοι να αναλάβουν την ευθύνη. Φαίνονταν πολύ λιγότερο ανήσυχοι για τον κίνδυνο να αρρωστήσουν ή να πεθάνουν πολλοί Ευρωπαίοι επειδή η διάθεση του εμβολίου θα ερχόταν πολύ αργά γι’ αυτούς […] Οι Ευρωκράτες φαίνονται ομοίως στοιχειωμένοι από τον φόβο ότι κάποιος, κάπου -είτε πρόκειται για φαρμακευτικές εταιρείες είτε για Ελληνες δημόσιους υπαλλήλους- μπορεί να κερδίσει κάτι εις βάρος τους»!

Κι έτσι, συμπληρώνω εγώ, φτάσαμε ξανά στη σημερινή τραγική εικόνα μιας Ευρώπης που όχι μόνο δεν είναι Ενωμένη στην κοινή μάχη κατά του ιού, αλλά και που κυριολεκτικά θυσιάζει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν κάποιοι πολιτικοί, επιστήμονες αλλά και δημοσιογράφοι είχαν κάνει πιο σωστά τη δουλειά τους και δεν κατέφευγαν συνεχώς στην ίδια βολική καραμέλα των λοκντάουν και της «ατομικής ευθύνης», για να κρύψουν τις δικές τους πομπές. Τα εμβόλια -ΟΛΑ τα εμβόλια, ακόμη και το χιλιοσυκοφαντημένο εσχάτως AstraZeneca, τα κινεζικά σκευάσματα (με τα οποία ο «κακός» Ερντογάν έχει εμβολιάσει ήδη πάνω από δέκα εκατομμύρια Τούρκους) ή το αναξιόπιστο-και-καλά ρωσικό Sputnik V- είναι ένας θρίαμβος της επιστήμης, το μόνο όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή ως ανθρωπότητα για να βγούμε από τις μοντέρνες «σπηλιές» μας και να ξαναγίνουμε πολίτες, να ξαναπάρουμε τις ζωές μας από την αρχή. Χρέος των ηγετών μας είναι να τα προμηθευτούν και να τα προωθήσουν με κάθε τρόπο, και όχι να παίζουν παιχνιδάκια ισχύος και συμφερόντων πίσω από κλειστές πόρτες, σαν αυτά που παρακολουθούμε μήνες τώρα να παίζονται στην πλάτη μας ή μάλλον στα… μπράτσα μας.

Το μπάχαλο που παρακολουθούμε εδώ και μήνες στην Ευρώπη, με τις καθυστερήσεις αλλά και τη δαιμονοποίηση συγκεκριμένων εμβολίων προς όφελος άλλων, το μόνο που πετυχαίνει είναι να σπέρνει πρόσθετες αμφιβολίες: όχι στους ήδη αποφασισμένους (και… «ψεκασμένους») αρνητές των εμβολιασμών, που δυστυχώς δεν παίρνουν από λόγια, αλλά στη σιωπηρή πλειονότητα των Ευρωπαίων που θέλουν σαν τρελοί να εμβολιαστούν, αλλά εμβόλια ακούνε και εμβόλια δεν βλέπουν!

Πηγή: www.efsyn.gr