Κυπριακό άγημα 25ης Μαρτίου. Ναι ΕΔΕΚ, όχι ΑΚΕΛ, πάπια οι άλλοι

27 Μαρτίου 2021

Έντονες συζητήσεις πυροδότησε στο πολιτικό σκηνικό η απουσία της Κύπρου από τη στρατιωτική παρέλαση στην Ελλάδα για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821 και ειδικότερα η μη αποστολή αγήματος από την Εθνική Φρουρά.

Μετά από ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το τι ακριβώς εισηγήθηκε η ΕΔΕΚ στην τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για την αποστολή αγήματος και συμμετοχής του στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, ο πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος, κ. Μαρίνος Σιζόπουλος απάντησε:

“Όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα στην τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου από την πλευρά της ΕΔΕΚ είχα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προχωρήσει σε διαβούλευση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ώστε στην (προ)χθεσινή παρέλαση εορτασμού των διακόσων χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 να συμμετέχει και άγημα της Εθνικής Φρουράς, δεδομένου ότι η Κύπρος είχε ενεργή συμμετοχή στον εθνικόαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων του 1821.

Πρέπει να τονίσω ότι όπως ρωτήθηκα και απάντησα, από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ διαφώνησε με την συγκεκριμένη πρόταση καθώς επίσης και από τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους δεν υπήρχε ουσιαστικά ενεργή στήριξη αυτής της πρότασης. Είναι προφανές ότι ήταν θέμα που θα μπορούσε να χειριστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα δεν νομίζω χρειάζεται να προσθέσω τίποτε άλλο”.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η παρουσία του αγήματος θα είχε συμβολικό χαρακτήρα, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

“Ακριβώς. Η παρουσία στρατιωτικού αγήματος από την Κύπρο είχε καθαρά συμβολικό στόχο όπως ακριβώς και η παρουσία πολεμικών αεροσκαφών της Γαλλίας ή η συμμετοχή από πλευράς της Μεγάλης Βρετανίας ή ενδεχομένως και η παρουσία φρεγάτας του ρωσικού ναυτικού στο λιμάνι του Πειραιά.

Ήταν καθαρά συμβολικού χαρακτήρα η παρουσία και θεωρούσα ότι ειδικά αυτή την χρονική στιγμή θα έπρεπε να υπάρχει και η επίσημη συμμετοχή της Κύπρου σε αυτούς τους εορτασμούς”.

Σε επικοινωνία του Philenews με το κυπριακόΥπουργείο Άμυνας, αναφέρθηκε ότι δεν υπήρξε ποτέ αίτημα από πλευράς Ελλάδας για συμμετοχή της Κύπρου στους στρατιωτικούς εορτασμούς, οπότε δεν μπορούσε η Κύπρος να προσκληθεί από μόνη της.

Ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, σε δηλώσεις του στο Philenews, ανέφερε ότι ακόμη και η παραμικρή νύξη να υπήρχε από πλευράς ελληνικής κυβερνήσεως, η Κύπρος ήταν πρόθυμη μετά χαράς να συμμετάσχει στους λαμπρούς στρατιωτικούς εορτασμούς.

Κληθείς να σχολιάσει τους λόγους, για τους οποίους εκτιμά ότι δεν καταγράφηκε σχετικό αίτημα από πλευράς ελληνικής κυβερνήσεως, ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε στους περιορισμούς και στα αυστηρά πρωτόκολλα, που υφίστανται λόγω της πανδημίας, ενώ δεν παρέβλεψε να κάνει αναφορά στην εκπροσώπηση της Κύπρου στους εορτασμούς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όσον αφορά στους διαξιφισμούς, που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν τη σχετική πρόταση της ΕΔΕΚ στο Εθνικό Συμβούλιο για αποστολή αγήματος και τη διαφωνία του ΑΚΕΛ, ο κ. Πετρίδης επιβεβαίωσε τη σχετική διαφωνία που καταγράφηκε στο Εθνικό, ενώ διαβεβαίωσε καταληκτικά ότι δεν υφίσταται οποιοδήποτε θέμα με την ελληνική κυβέρνηση, με την οποία, όπως επεσήμανε, υπάρχει αγαστή συνεργασία.

  • ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Ο ΑΝΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΤΟΥ ΑΚΕΛ… ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ;

«Έχουμε συζητήσει, να μου επιτρέψετε να μην τα πω δημόσια, είναι ζητήματα τα οποία θα συζητήσουμε με τους αρμόδιους Υπουργούς, να πω ότι χειριστήκαμε κάποια από αυτά και στο παρελθόν σε συνεννόηση με τον τότε Υπ. Εξωτερικών και με τον Υπ. Δικαιοσύνης.

Αντιλαμβάνομαι ότι δεν είμαι Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι δεν αποφασίζω εγώ για τέτοια ζητήματα, ως εκ τούτου ο κ. Σιζόπουλος καλά κάνει να απευθυνθεί στον ΠτΔ, έχω άποψη, την είπα την άποψή μου στη συνεδρίαση και για να είμαι ειλικρινής είχα την εντύπωση ότι ο κάθε ένας στις συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου μπορεί να δημοσιοποιεί εκείνα τα οποία λέει ο ίδιος.

Έχω πει ότι διαφωνώ, διαφώνησα με την αποστολή αγήματος στις παρελάσεις οι οποίες θα γίνονταν στην Ελλάδα, είμαστε δύο ξεχωριστά κράτη και ιδιαίτερα παραμονές της μετάβασης στη Γενεύη, θεωρώ ότι έπρεπε να το είχαμε διαφυλάξει αυτό το πράγμα»

Πηγή: hellasjournal.com