Εμβόλια από Κίνα και Ρωσία στη Σερβία

Στο Βελιγράδι ένα εκατομμύριο δόσεις του κινέζικου εμβολίου

16 Ιανουαρίου 2021
Μία μεγάλη παρτίδα του κινεζικού εμβολίου SinoPharm έφτασε σήμερα στο Βελιγράδι με ειδική πτήση από το Πεκίνο. Πρόκειται για ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου που ανέπτυξε η China National Pharmaceutical Group και θα αρχίσει να χορηγείται στη Σερβία από τη Δευτέρα αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης του από το Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Το εμβόλιο αυτό που παρουσιάζει αποτελεσματικότητα 86%, αναπτύχθηκε με την κλασική μέθοδο παραγωγής εμβολίων και συντηρείται σε θερμοκρασίες ψυγείου. Στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου, κατά την άφιξη του αεροπλάνου που μετέφερε το κινέζικό φορτίο των εμβολίων, βρέθηκαν ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο υπουργός Υγείας Ζλάτιμπορ Λόντσαρ. Ο Βούτσιτς στη συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι η άφιξη αυτής της μεγάλης παρτίδας του κινέζικου εμβολίου αποτελεί επιβεβαίωση των στενών σχέσεων των δύο χωρών και ευχαρίστησε τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζιπίγκ. Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι από τις 24 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα έγιναν περίπου 25.000 εμβολιασμοί με τα εμβόλια Pfizer-BioNtech και Sputnik-V. Προτεραιότητα δόθηκε στους νοσοκομειακούς και τους τροφίμους γηροκομείων ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί στα σώματα ασφαλείας. Ο Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι έγινε δεκτό το αίτημα των ενώσεων Συντακτών να συμπεριληφθούν στις ομάδες προτεραιότητας και οι δημοσιογράφοι.
Διαβάστε τη συνέχεια στο www.capital.gr

Η Ρωσία στέλνει μέσα στην εβδομάδα στη Σερβία δόσεις του εμβολίου Sputnik V για εργαστηριακό έλεγχο

1 Δεκεμβρίου 2020
Η Ρωσία θα στείλει στην Σερβία, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, είκοσι δόσεις του εμβολίου Sputnik V για τον κορωνοϊό, για εργαστηριακό έλεγχο.
Αυτό ανακοινώθηκε μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε απόψε η πρωθυπουργός της Σερβίας Ανα Μπρνάμπιτς, με τον υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντένις Μαντούροφ. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν και επιστήμονες του Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας «Gamaleja» που ανέπτυξε το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Διαβάστε τη συνέχεια στο: iefimerida.gr