ΕΕ: Δεν αναγνωρίζει πλέον τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας

25 Iανουαρίου 2021

Η ΕΕ έκανε σήμερα, Δευτέρα, γνωστό πως δεν αναγνωρίζει πλέον τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι, παρά το γεγονός ότι ο Χουάν Γκουαϊδό είναι «εξέχων συνομιλητής», δεν τον θεωρεί πλέον προσωρινό Πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Τα 27 μέλη της ΕΕ δήλωσαν σε κοινή δήλωση ότι ο Γκουαϊδό είναι μέρος της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, παρά το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ζητά στις κυβερνήσεις της ΕΕ να διατηρήσουν τη θέση του Γκουαϊδό ως αρχηγού κράτους.

«Η ΕΕ επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις της για […] την ελευθερία και την ασφάλεια όλων των πολιτικών αντιπάλων, ιδίως των εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης που εκλέχθηκαν στην Εθνοσυνέλευση του 2015, και ιδίως του Χουάν Γκουαϊδό» ανέφερε η δήλωση έπειτα από συνάντηση υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Το Συμβούλιο κάλεσε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να διασφαλίσει την ελευθερία και την ασφάλεια όλων των πολιτικών αντιπάλων και να ξαναρχίσει έναν εθνικό διάλογο το συντομότερο δυνατό για την έναρξη μιας «διαδικασίας μετάβασης που θα οδηγήσει σε αξιόπιστες, χωρίς αποκλεισμούς και διαφανείς νομοθετικές και προεδρικές εκλογές».

Το συμβούλιο ζήτησε επίσης την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων στη Βενεζουέλα. Ταυτόχρονα, οι Βρυξέλλες δήλωσαν την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στο Καράκας.

Το νέο κοινοβούλιο της Βενεζουέλας ορκίστηκε στις 5 Ιανουαρίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέσυρε την αναγνώριση του Γκουαϊδό ως Προέδρου της Βενεζουέλας την επόμενη μέρα.

Πηγή:sputniknews.gr

Διαβάστε επίσης

Η διπλωματία μας στον καθρέφτη της Βενεζουέλας