Δήλωση αλληλεγγύης προς Σενέρ Λεβέντ και Εσρά Αϊγκίν από Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία ΗΒ

19 Ιανουαρίου 2021

Την αλληλεγγύη της προς τους Τουρκοκυπρίους δημοσιογράφους Σενέρ Λεβέντ και Εσρά Αϊγκίν σε σχέση με τις «επικίνδυνες και απαράδεκτες» προσπάθειες περιορισμού της ελευθερίας έκφρασής τους, εκφράζει με δήλωσή της η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ην. Βασιλείου.

Με τη δήλωση καταδικάζονται οι ποινικές διώξεις σε βάρος του κ. Λεβέντ από την Τουρκία και καλείται η Άγκυρα να παραιτηθεί των χαλκευμένων προσπαθειών για την έκδοσή του.

Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει πως ο κ. Λεβέντ διώκεται περί «προσβολής» του Προέδρου Ερντογάν μέσα από άρθρα που εκθέτουν τις «ολοένα πιο επιθετικές και αυταρχικές πολιτικές» του Τούρκου ηγέτη.

Σημειώνεται η διεθνής αναγνώριση της οποίας τυγχάνει ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, οι συχνές επιθέσεις, που δέχεται και η υποκίνηση βίας εναντίον του στο παρελθόν από τον ίδιο τον Πρόεδρο Ερντογάν με αφορμή το χαρακτηρισμό της τουρκικής εισβολής στη βόρεια Συρία ως «δεύτερης τουρκικής εισβολής» μετά από εκείνη στην Κύπρο το 1974.

Η Ομοσπονδία ζητά την ανάκληση των κατηγοριών και προτρέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβει και να προστατεύσει την ελευθερία έκφρασης ενός πολίτη της, καθώς και την ελευθεροτυπία.

Καλείται επίσης ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, ως επικεφαλής της διπλωματίας μιας χώρας υπέρμαχου της παγκόσμιας ελευθερίας των ΜΜΕ, να μιλήσει με τον Τούρκο ομόλογό του και να καλέσει σε απόσυρση των κατηγοριών σε βάρος του Σενέρ Λεβέντ.

Η δήλωση επισημαίνει παράλληλα τις απειλές θανάτου σε βάρος της κ. Αϊγκίν από οπαδούς του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ μετά από την κριτική που άσκησε η δημοσιογράφος για την άρνηση του κ. Τατάρ να αποδεχθεί εμβόλια κατά της COVID-19 από την ΕΕ μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ / 24h.com.cy