Ποιός και γιατί μας βάζει να παίζουμε τον χρήσιμο ηλίθιο;

0
225

Επιχείρηση Ειρήνη: Αιχμές από Μόσχα σε Αθήνα και Βρυξέλλες για τον έλεγχο ρωσικού εμπορικoύ πλοίου από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό

15 Ιανουαρίου 2021

Εξηγήσεις ζητά από την Αθήνα και από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα για την έρευνα που διενήργησε το πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, «Αδρίας», στο ρωσικό εμπορικό, «Αντλερ».

Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης, «Ειρήνη».  Μάλιστα, η είδηση του συγκεκριμένου ελέγχου αναρτήθηκε στον λογαριασμό της ναυτικής δύναμης, «Ειρήνη», στο twitter, με μέλη του πληρώματος να φωτογραφίζονται με τους Ελληνες κομάντος, με τις σημαίες της Ελλάδας, της Ρωσίας και της ΕΕ. Κάτι που έδειχνε ότι επέδειξαν διάθεση συνεργασίας με τους Ελληνες κομάντος.

Η Μόσχα διαμαρτύρεται «για τις συνθήκες του συμβάντος» και αφήνει αιχμές για καταπάτηση κανόνων του διεθνούς Δικαίου στην ελευθερία ναυσιπλοΐας.

Η  Μ.Ζαχάροβα κάλεσε την ΕΕ «να ακολουθεί τους γενικά αποδεκτούς κανόνες του διεθνούς Δικαίου» και «να μην εφευρίσκει τους δικούς της “κανόνες”, φτιάχνοντάς τους έτσι όπως θέλει» ενώ πρόσθεσε ότι «έχουμε επανειλημμένα επισημάνει στις επαφές μας με τις Βρυξέλλες και τα ενδιαφερόμενα κράτη – μέλη της ΕΕ ότι είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί η πλήρης συμμόρφωση της επιχείρησης «Irini» με το διεθνές δίκαιο».

Ειδικότερα, η Μ. Ζαχάροβα, αναφερόμενη στο θέμα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι:

«Προκάλεσε την προσοχή μας η έρευνα που έγινε στο ρωσικό πλοίο, «Adler», στη Μεσόγειο, από από το σκάφος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο επιχειρεί στο πλαίσιο της ναυτικής επιχείρησης της ΕΕ, «Irini».

«Σε επαφές με τις ελληνικές αρχές, αποσαφηνίζουμε τις περιστάσεις του συμβάντος, για το οποίο, όμως, πολλά παραμένουν ακατανόητα για εμάς. Συγκεκριμένα, απαιτεί διευκρίνιση βάσει ποίων διεθνών κανόνων και ποίων συγκεκριμένων πληροφοριών θεωρήθηκε επιβεβλημένη η επιθεώρηση σε ένα ρωσικό πλοίο, καθώς και κατά πόσον τηρήθηκαν οι διεθνείς διαδικασίες για την επιθεώρηση πλοίων στην ανοικτή θάλασσα που προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις».

«Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε διευκρινίσεις σχετικά με το τι συνέβη».

Οι έλεγχοι σε εμπορικά πλοία μπορούν να γίνουν, αλλά «αυτό απαιτεί καλή πίστη και την προηγούμενη συγκατάθεση του κράτους σημαίας».

«Η διοίκηση της επιχείρησης, «Irini», υποχρεούται να υποβάλει στην αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών λεπτομερείς πληροφορίες που να εξηγούν τους λόγους της επιθεώρησης, τις ενέργειες που έχουν γίνει για να δοθεί η άδεια από το κράτος της σημαίας του εν λόγω εμπορικού πλοίου και τα αποτελέσματα της επιθεώρησης. Μια διαφορετική προσέγγιση θα μαρτυρούσε τη μη διαφανή φύση των δραστηριοτήτων της «Irini».

Η επιχείρηση Ειρήνη

Η επιχείρηση IRINI, (από την ελληνική λέξη «ειρήνη»), θα έχει ως κύριο καθήκον της την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ με τη χρήση εναέριωνδορυφορικών και θαλάσσιων μέσων. Ειδικότερα, η αποστολή θα μπορεί να διεξάγει, σύμφωνα με την απόφαση 2292 (2016) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, επιθεωρήσεις σκαφών στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι μεταφέρουν όπλα ή συναφές υλικό προς και από τη Λιβύη.

Δευτερεύοντα καθήκοντα της επιχείρησης EUNAVFOR MED IRINI θα είναι επίσης:

  • να παρακολουθεί και να συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με τις παράνομες εξαγωγές ορυκτού πετρελαίου, αργού πετρελαίου και διυλισμένου πετρελαίου από τη Λιβύη
  • να συμβάλει στην ανάπτυξη ικανοτήτων και στην εκπαίδευση της ακτοφυλακής και του πολεμικού ναυτικού της Λιβύης σχετικά με τα καθήκοντα επιβολής του νόμου στη θάλασσα
  • να συμβάλει στην εξάρθρωση του επιχειρηματικού μοντέλου των δικτύων παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων μέσω της συλλογής πληροφοριών και της αεροπορικών περιπολιών

Της επιχείρησης IRINI θα ηγείται ο υποναύαρχος Fabio Agostini ως διοικητής επιχειρήσεων της ΕΕ, και η έδρα της θα βρίσκεται στη Ρώμη, της Ιταλίας.

Η εντολή της επιχείρησης IRINI θα διαρκέσει αρχικά έως τις 31 Μαρτίου 2021 και θα τελεί υπό τον αυστηρό έλεγχο των κρατών μελών της ΕΕ, τα οποία θα ασκούν τον πολιτικό έλεγχο και τη στρατηγική διεύθυνση μέσω της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας (ΕΠΑ), υπό την ευθύνη του Συμβουλίου και του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας.

Παράλληλα με την έναρξη της επιχείρησης IRINI, η επιχείρηση SOPHIA της EUNAVFOR MED στη Μεσόγειο θα παύσει οριστικά τις δραστηριότητές της.

Πηγή: www.flash.gr