Ο δήθεν “αντιπολεμικός” εγκληματίας αθωώνει άλλους εγκληματίες!

Ο Τραμπ έδωσε χάρη σε 4 μισθοφόρους της Blackwater, καταδικασμένους για σφαγή Ιρακινών

23 Δεκεμβρίου 2020

Παραδοσιακά στις ΗΠΑ κάθε τέλος του χρόνου αλλά και ειδικά στο τέλος της θητείας του, ο Πρόεδρος της χώρας απονέμει χάρη σε κάποιους καταδικασμένους από το αμερικανικό ποινικό σύστημα. Ο Ντοναλντ Τραμπ δεν θα μπορούσε να μην ακολουθήσει την παράδοση, φροντίζοντας βέβαια πρώτα από όλους μια σειρά από συνεργάτες του που είχαν εμπλακεί στα διάφορα σκάνδαλα της θητείας του. Ανάμεσα τους βρίσκουμε και τον ομογενή Τζώρτζ Παπαδόπουλο, που είχε καταδικαστεί για ψευδή κατάθεση στο FBI. Το ενδιαφέρον όμως είναι πως χάρη πήραν και 4 Αμερικανοί μισθοφόροι της διαβόητης εταιρίας «ιδιωτικής ασφαλείας» Blackwater, οι οποίοι ήταν οι πρωταγωνιστές της «σφαγής στην πλατεία Νισούρ» το 2007 στο Ιράκ.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο έγινε στις 16 Σεπτεμβρίου του 2007 όταν μια αυτοκινητοπομπή της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη, διέσχιζε την πολυσύχναστη πλατεία Νισούρ της πόλης. Την πομπή πλησίασε ένα αυτοκίνητο και οι φρουροί της Blackwater που συνόδευαν την πομπή θεώρησαν πως αυτό αποτελούσε απειλή, οπότε ξεκίνησαν να πυροβολούν σκοτώνοντας τους επιβάτες αλλά και έναν ιρακινό αστυνομικό που είχε πλησιάσει, μάλλον για να μιλήσει με την οδηγό.

Το αποτέλεσμα ήταν να ακολουθήσει μια ολιγόλεπτη χαοτική ανταλλαγή πυρών με ιρακινούς αστυνομικούς και άλλους από τα γύρω κτήρια. Όταν το σκηνικό ξεκαθάρισε 14 ιρακινοί είχαν σκοτωθεί και τουλάχιστον 20 τραυματιστεί.

Το επεισόδιο όμως δεν έκλεισε εκεί. Αντίθετα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής της ιρακινής κοινωνίας, για την δράση των Αμερικανών μισθοφόρων (οι περισσότεροι απόστρατοι των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων) οι οποίοι δρούσαν ανεξέλεγκτα στη χώρα τους. Η ιρακινή κυβέρνηση απαγόρευσε την περαιτέρω λειτουργία της Blackwater, απαίτησε την παραδειγματική τιμωρία των στελεχών της, ζήτησε αποζημιώσεις, ενώ μεγάλες διαδηλώσεις εναντίον των ΗΠΑ γίνονταν για μέρες σε όλο το Ιράκ αλλά και σε πολλές μουσουλμανικές χώρες.

Η αμερικανική αντίδραση ήταν επίσης κρίσιμη καθώς η πίεση της κοινής γνώμης, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς ήταν μεγάλη. Έτσι η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νόμο που επέτρεπε την δικαστική δίωξη στις ΗΠΑ των Αμερικανών μισθοφόρων που δρουν σε άλλες χώρες, ενώ πολλές έρευνες για το συμβάν έγιναν από τον ΟΗΕ, τις αμερικανικές υπηρεσίες, το FBI όπως και από ανεξάρτητους παρατηρητές. Με τις περισσότερες από αυτές να περιγράφουν ένα αδικαιολόγητο όργιο χρήσης βίας από τους φρουρούς, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος για τη ζωή τους.

Τελικά μετά από χρόνια δικών, 4 φρουροί της Blackwater, οι Paul Slough, Evan Liberty, Dustin Heard και Nick Slatten καταδικάστηκαν σε 30 χρόνια φυλακή (οι τρεις πρώτοι) και σε ισόβια (ο τελευταίος) για τη σφαγή. Και οι 4 ήταν πρώην στρατιωτικοί ενώ ένας ακόμη, ο Jeremy Ridgeway, αποδέχθηκε την ενοχή του και του επιβλήθηκε μια μικρή ποινή, καθώς δέχθηκε να καταθέσει κατά των πρώην συντρόφων του.

Η δράση της Blackwater (που πλέον έχει μετονομαστεί σε Academi) συνεχίζεται αλλά η απόφαση του Τραμπ για απονομή χάριτος δεν είναι καλό σημάδι. Οι ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια κάνουν χρήση των υπηρεσιών αυτών των ιδιωτικών εταιριών, που υποκαθιστούν την επίσημη στρατιωτική παρουσία της υπερδύναμης σε πολλές χώρες, επιτρέποντας έτσι την τυπική απεμπλοκή της. Στην πράξη όμως, αυτοί οι μισθοφόροι με βαρύ οπλισμό, τις περισσότερες φορές χωρίς κανένα έλεγχο και λογοδοσία, ασκούν μια πολύπλοκη δραστηριότητα έχοντας συνάψει σχετικά συμβόλαια αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων τόσο με το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, όσο και με τη CIA και άλλες αμερικανικές υπηρεσίες.

Η «μαύρη» αυτή δράση που εμφανίζεται ως «παροχή υπηρεσιών ασφαλείας και εκπαίδευσης» σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Αζερμπαϊτζάν και άλλες χώρες, κάπως περιορίσθηκε μετά τη σφαγή στη Νισούρ καθώς ήρθε στη δημοσιότητα, αλλά ελάχιστα χρόνια αργότερα εντάθηκε και πάλι, με όλες τις αμερικανικές κυβερνήσεις έκτοτε να κλείνουν τα μάτια σε αυτή την βολική αναβίωση του μισθοφορικού φαινομένου. Με τη χάρη που πήραν οι 4 της Blackwater από τον Τραμπ, να ερμηνεύεται πλέον από πολλούς κύκλους στις ΗΠΑ πως “οι δουλειές συνεχίζονται” και χωρίς φόβο τιμωρίας

Πηγή: www.ptisidiastima.com