Ξύλο και δακρυγόνα για τις κίτρινες… μάσκες

Αποφασισμένοι ξαναβγήκαν στους δρόμους οι ακτιβιστές των «κίτρινων γιλέκων», έχοντας προσθέσει και ομόχρωμες προσωπίδες στην περιβολή τους εξαιτίας των μέτρων για τον κορονοϊό. ● Οι δυνάμεις καταστολής τούς υποδέχτηκαν με κάθε άλλο παρά φιλικές διαθέσεις, με αποτέλεσμα οδομαχίες, τραυματισμούς και συλλήψεις.

Του Γιώργου Τσιάρα
14 Σεπτεμβρίου 2020

Με ξύλο, δακρυγόνα και εκατοντάδες συλλήψεις «στον σωρό» υποδέχτηκε η γαλλική αστυνομία την επανάληψη των κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων» στο Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, ύστερα από ένα εξάμηνο διάλειμμα στα σαββατιάτικα ραντεβού διαμαρτυρίας λόγω του κορονοϊού. Αν και κανονικά θα έπρεπε να λέγονται πλέον «κίτρινες μάσκες», αφού πολλοί συμμετέχοντες πρόσθεσαν κι αυτό το… αξεσουάρ του καιρού μας στη συνήθη περιβολή τους.

Τα χειρότερα επεισόδια έγιναν ως συνήθως στο Παρίσι, όπου από τις τέσσερις διαδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί, οι δύο (που προέβλεπαν πορείες προς τα Ηλύσια Πεδία) είχαν απαγορευτεί. Αδεια πήρε τελικά μόνο μία πορεία προς τη Μονμάρτρη και άλλη μία με «ραντεβού» κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου. Εκεί όμως τους περίμεναν με άγριες διαθέσεις τα γαλλικά ΜΑΤ, που έριξαν δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος όταν φάνηκε πως «δεν τηρούνταν οι προβλεπόμενες αποστάσεις»… Ακολούθησαν επεισόδια, οδομαχίες και τουλάχιστον 154 συλλήψεις.

Η αστυνομία είχε προειδοποιήσει από την αρχή τους οργανωτές πως δεν θα έδειχνε ανοχή, καθώς είναι αλήθεια πως το Παρίσι περιλαμβάνεται στις «κόκκινες ζώνες» αναζωπύρωσης της πανδημίας και η χρήση μάσκας είναι πλέον υποχρεωτική παντού στην πόλη. Ομως οι ίδιοι αστυνομικοί έκαναν τα στραβά μάτια σε συγκεντρώσεις αρνητών της πανδημίας. Τυχαίο; Σίγουρα όχι.

Η «βεντέτα» μεταξύ αστυνομίας και «γιλέκων» καλά κρατεί, με τις δυνάμεις της τάξης να θέλουν να στέλνουν ένα βίαιο μήνυμα στην προσπάθεια αναβίωσης των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων. Για την ακρίβεια, το Παρίσι θύμιζε φρούριο, με εκατοντάδες ροπαλοφόρους αστυνομικούς σε κεντρικά σημεία της πόλης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι «προληπτικοί έλεγχοι» σε μέλη του κινήματος ξεκίνησαν από την Παρασκευή το βράδυ σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και διασταυρώσεις στα σημεία εισόδου της πόλης, με αποτέλεσμα 68 συλλήψεις… πριν από την έναρξη των διαδηλώσεων!

Ομως τα «γιλέκα» μοιάζουν αποφασισμένα να ξαναβγούν στον δρόμο – και η απέχθειά τους για τη διακυβέρνηση της χώρας από τον «πρόεδρο των πλουσίων» Εμανουέλ Μακρόν μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, λόγω της αναζωπύρωσης της απειλής του κορονοϊού αλλά και της όλο και βαθύτερης οικονομικής κρίσης που τη συνοδεύει, η οποία φυσικά πλήττει κυρίως τις χαμηλότερες και πλέον επισφαλείς εργασιακά κοινωνικές τάξεις.

Στα πανό και τα πλακάτ τους ξεχώρισαν χθες αμεσοδημοκρατικά συνθήματα υπέρ της αμεσότερης συμμετοχής των πολιτών και εκκλήσεις για «πολιτική ανυπακοή», ενώ σε νέο σύμβολό τους έχει εξελιχθεί η σημαία της Ελβετίας, μιας χώρας όπου σχεδόν όλες οι σοβαρές κοινωνικο-πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται με δημοψηφίσματα. Δεν έλειψε όμως και η αυτοκριτική, καθώς αρκετά «γιλέκα» πιστεύουν ότι το κίνημα έχει χάσει τον δρόμο του και ζητούσαν «επιστροφή στις βασικές διεκδικήσεις της αρχής».

Μην ξεχνάμε πως η Γαλλία ξεπέρασε και πάλι τα 10.000 νέα κρούσματα την ημέρα και ο φρεσκοδιορισμένος από τον Μακρόν πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σχεδιάζεται να ενισχυθούν τα μέτρα σε ορισμένες πόλεις, αλλά υποσχέθηκε πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφευχθεί μια νέα γενικευμένη καραντίνα, όπως εκείνη της άνοιξης..

Πηγή: www.efsyn.gr

Διαβάστε επίσης

Γαλλία: Η Εξέγερση που πασχίζει να γεννήσει την Επανάσταση