Θα πληρώσουμε 4 εκατ. ευρώ για τα «δίδακτρα» με ΣΥΟΠ

Κυπρος: Προς «αλλαγη καθεστωτος»;
Κυπρος: Προς «αλλαγη καθεστωτος»;

11 Σεπτεμβρίου 2020

Ποσό που πλησιάζει τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ θα κοστίσουν στους φορολογούμενους σε βάθος ενός έτους οι νέες προσλήψεις συμβασιούχων οπλιτών, η πλειονότητα των οποίων οφείλεται στις απώλειες που θα έχει η Εθνική Φρουρά από τη φυγή στρατιωτών που θα σπουδάσουν φέτος στα βρετανικά πανεπιστήμια.

Το θέμα συζητήθηκε χθες σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, με στόχο να ξεκαθαρίσει το τοπίο μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για πρόωρη απόλυση των εθνοφρουρών που θα σπουδάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως πληροφορείται ο «Π», το ΥΠΑΜ προτείνει την πρόσληψη 200 ΣΥΟΠ οι οποίοι θα καλύψουν τις απώλειες από τους στρατιώτες που θα απολυθούν πρόωρα και επιπρόσθετα 79 ΣΥΟΠ που δεν θα ανανεώσουν τη σύμβασή τους για διάφορους λόγους. Το Υπουργείο Άμυνας υπολογίζει ότι το οικονομικό κόστος θα καλυφθεί με τη νέα χρονιά καθώς δεν θα γίνουν νέες προσλήψεις ΣΥΟΠ.

Οι 667 χιλιάδες ευρώ που προβλέπονται στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό για τον οποίο ζητείται έγκριση από τη Βουλή αφορούν τους δύο τελευταίους μήνες του έτους. Το κόστος ανά μήνα ανέρχεται στις 330 χιλιάδες, κάτι που εκτοξεύει το συνολικό κόστος ενός χρόνου σε ένα ποσό κοντά στα 4 εκατ. ευρώ.

Είχαν έτοιμη βεβαίωση σπουδών

Το πιο ανησυχητικό που προκύπτει είναι ότι το ΥΠΑΜ δεν ήταν σε θέση χθες να γνωρίζει επακριβώς τον αριθμό των στρατιωτών που θα φύγουν εκτάκτως για σπουδές.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Π», 13 στρατιώτες βρέθηκαν με έτοιμες βεβαιώσεις σπουδών για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών οι οποίοι διερωτήθηκαν πώς κάποιος εξασφάλισε θέση (την οποία πρέπει να πληρώσει) σε πανεπιστήμιο ενώ εκκρεμούσε υπό κανονικές συνθήκες τουλάχιστον ένας χρόνος στρατιωτικής θητείας.

Μετά από έρευνα του Υπουργείου Άμυνας σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες, ο συνολικός αριθμός των στρατιωτών που επιθυμούν να μεταβούν στο Ηνωμένο Βασίλειο για σπουδές ανέβηκε στους 290. Η Πλατφόρμα «Ισότητα-Δικαιοσύνη, Στρατεύσιμοι 2020 ΕΣΣΟ», που συστάθηκε από γονείς επηρεαζόμενων στρατιωτών, υποστηρίζει ότι ενδιαφέρονται συνολικά 522 άτομα. Το πρόβλημα, όπως ανέφεραν χθες λειτουργοί του ΥΠΑΜ, φαίνεται να διογκώνεται, αφού σύμβουλοι σπουδών προσεγγίζουν στρατιώτες και τους υπόσχονται θέση σε πανεπιστήμια της Αγγλίας και ότι ακολούθως θα τους εξασφαλίσουν μετεγγραφή σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας τα οποία έκλεισαν για φέτος τις εγγραφές τους.

Δύο εναλλακτικές προτάσεις

Κατά τη χθεσινή συνεδρία έπεσαν στο τραπέζι δύο εναλλακτικές προτάσεις από βουλευτές:

  • Να παραχωρηθούν από το κράτος στους φοιτητές χαμηλότοκα δάνεια, στο πρότυπο των ευρωπαϊκών δανείων που εξασφαλίζονταν και στο παρελθόν για φοιτητές του Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε να εκπληρώσουν τη θητεία τους και ακολούθως να πάνε για σπουδές.{Bullet}
  • Τα απαιτούμενα κονδύλια να εξασφαλιστούν από τον υφιστάμενο προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας, χωρίς να χρειαστεί να ψηφιστεί οτιδήποτε από τη Βουλή.

Ο υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, όπως πληροφορούμαστε, φρόντισε να τονίσει στους βουλευτές ότι εάν δεν ψηφίσουν τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό δεν φαίνεται να υπάρχει εναλλακτική λύση και πως αυτή που βρέθηκε είναι η καλύτερη υπό τις περιστάσεις.

Προβληματισμός επικρατεί και για τα στενά χρονικά περιθώρια. Ακόμα κι αν οι 200 νέες θέσεις ΣΥΟΠ ψηφιστούν σε μια βδομάδα από την Ολομέλεια, ακόμα κι αν οι θέσεις προκηρυχθούν άμεσα, θα χρειαστούν τουλάχιστον 15 μέρες για να γίνουν αιτήσεις, ακολούθως θα πρέπει να γίνουν αξιολογήσεις, υγειονομικές και αθλητικές εξετάσεις και να ακολουθήσουν εκπαιδεύσεις. Στο πιο αισιόδοξο σενάριο οι ΣΥΟΠ θα ενταχθούν στην Εθνική Φρουρά τον ερχόμενο Νοέμβριο. Εγείρεται συνεπώς το ερώτημα πώς θα καλυφθούν τα κενά στην Εθνική Φρουρά όταν τις επόμενες δεκαπέντε μέρες περισσότεροι από εκατό στρατιώτες θα απολυθούν πρόωρα ώστε να μεταβούν στο Ηνωμένο Βασίλειο για σπουδές.

Πηγή: politis.com.cy