Διπλωματικό Βατερλώ χωρίς μάχη

Αποκαλυπτική επιστολή Τουρκίας στον ΟΗΕ: Με Ελλάδα δεν συζητάμε μόνο για υφαλοκρηπίδα – Τι αναφέρει για Καστελλόριζο και Κρήτη

29 Αυγούστου 2020

Με μία ιδιαίτερα αιχμηρή επιστολή, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη Φεριντούν Σινιρλίογλου ξαναχτυπά. Επικαλείται μειωμένη επήρεια της Κρήτης στη Συμφωνίας ΑΟΖ Αθήνας και Καϊρου, συνεπώς το Καστελλόριζο δικαιούται μόνο χωρικά ύδατα, όπως αναφέρει ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ. Στο φως αποκαλυπτική επιστολή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος» που αποκαλύπτει την επιστολή, ο τούρκος διπλωμάτης -επί χρόνια επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της γείτονος στις διερευνητικές επαφές- στην επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επισημαίνει δύο σημεία.

Και μάλιστα αυτά αναμένεται να αποτελέσουν «αγκάθι» για τον Νίκος Δένδιας, που αναμένεται -σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος»- να συναντηθεί με τον κ. Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη.

Τα επίμαχα σημεία της επιστολής της Τουρκίας στον ΟΗΕ

1. Ο κ. Σινιρλίογλου κατηγορεί την Ελλάδα ότι προχώρησε στην υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη και συμφωνημένη παράλληλη ανακοίνωση από την Αθήνα και την Άγκυρα της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών.

Οι διερευνητικές επαφές δεν έχουν ως αντικείμενο μόνο την οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, όπως είχε αναφέρει σε αντίστοιχη επιστολή της προς τον κ. Γκουτέρες η ελληνίδα Μόνιμη Αντιπρόσωπος, πρέσβης Μαρία Θεοφίλη.

Όπως αναφέρει ο κ. Σινιρλίογλου, «η χρονική στιγμή της συμφωνίας (σ.σ. Αθήνας και Καϊρου) καταδεικνύει την απροθυμία της Ελλάδος να εισέλθει σε έναν ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία.

Το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών έχει συμφωνηθεί να μείνει μακριά από τη δημοσιότητα κατόπιν αιτήματος της ελληνικής πλευράς. Αποτελεί ειρωνεία ο έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος να ανακοινώνει το περιεχόμενο των συνομιλιών ωσάν το μόνο ζήτημα αυτών να είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.»

«Στην πραγματικότητα», όπως σημειώνει ο κ. Σινιρλίογλου, «οι διερευνητικές επαφές είναι ένας συνολικός μηχανισμός διαλόγου (comprehensive dialogue mechanism), που επιτρέπει στην Τουρκία και στην Ελλάδα να συζητούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα (outstanding issues)».

«Αυτά τα ζητήματα περιλαμβάνουν οπωσδήποτε περισσότερα από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδα» εξηγεί ο κ. Σινιρλίογλου, «φωτογραφίζοντας» τις συζητήσεις περί της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδος.

2. Ο τούρκος αξιωματούχος εισέρχεται σε ειδικότερα ζητήματα που προκύπτουν από τη συμφωνία οριοθέτησης Αθήνας – Καΐρου.

Όπως επισημαίνει, η Ελλάδα με τη συμφωνία αυτή, αλλά και με την επίσης πρόσφατα υπογραφείσα συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία, «αναγνωρίζει επίσης ότι τα νησιά δεν δικαιούνται αυτόματα υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ».

Ο κ. Σινιρλίογλου φτάνει στο σημείο να συμπεράνει ότι «ακόμη και η Κρήτη, το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου με έκταση 8.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έχει λάβει μειωμένη επήρεια σύμφωνα με την αποκαλούμενη συμφωνία Αιγύπτου και Ελλάδος. Ωστόσο, ο επίμονος ελληνικός ισχυρισμός προβλέπει πλήρη επήρεια για το Καστελλόριζο, αν και θα του δινόταν μόνο αιγιαλίτιδα ζώνη, αλλά καθόλου υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ σύμφωνα με τη νομολογία των σχετικών διεθνών δικαστηρίων».

Ο κ. Σινιρλίογλου επικαλείται μάλιστα τρεις σχετικές αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και πιο συγκεκριμένα εκείνη του 1977 στην Υπόθεση Γαλλίας – Ηνωμένου Βασιλείου, του 2009 στην Υπόθεση Ρουμανίας – Ουκρανίας και του 2012 μεταξύ Νικαράγουας – Κολομβίας.

Αυτή είναι η επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ

Η επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος»:

επιστολή ΟΗΕ τουρκία

επιστολή ΟΗΕ τουρκία

Πηγή:www.dikaiologitika.gr

Διαβάστε επίσης

Παγίδα για δύο ο ελληνοτουρκικός πόλεμος