27 Αυγούστου 2020
Σε πολύ «βαθιά νερά» εισήλθε η αντιπαράθεση ΑΚΕΛ – ΔΗΣΥ = κυβέρνησης καθώς και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης για το επίμαχο ζήτημα των πολιτογραφήσεων ενώ άρχισε έρευνα για να διαφωνεί από ποιούς διέρρευσαν τα εμπιστευτικά έγγραφα προς το πρακτορείο Αλ Τζαζίρα στα οποία και φαίνεται η σφραγίδα της Βουλής.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στ΄φανος Στεφάνου σε δηλώσεις του νωρίτερα σήμερα ανέφερε:
«Η Κύπρος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα διεθνώς, το οποίο προκάλεσε η κυβέρνηση με την παραχώρηση υπηκοοτήτων σε διεφθαρμένα πρόσωπα.
Της κυβέρνησης όμως δεν ιδρώνει το αυτί της. Δεν συγκινείται για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Αντί να υπερασπιστεί την Κύπρο διεθνώς, περιορίζεται στην επικοινωνιακή διαχείριση της κοινής γνώμης.
Επιστρατεύει τα ψέματα, την παραπληροφόρηση και τις αήθεις επιθέσεις ενάντια στο ΑΚΕΛ και γενικότερα, προσπαθώντας να φιμώσει την αντιπολίτευση. Έτσι, πλήττει το στοιχειώδες δημοκρατικό ήθος, αλλά και το σεβασμό προς τις πολιτικές δυνάμεις και την αντιπολίτευση.
Η κυβέρνηση δεν σέβεται την τριμελή επιτροπή που, έπειτα από τις πιέσεις της Βουλής και της κοινωνίας, διόρισε για να ελέγξει τις αποφάσεις για παραχώρηση διαβατηρίων. Ενώ η πρόεδρος της Επιτροπής δηλώνει ότι διαπιστώθηκαν ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα και ότι τώρα προχωρά σε έλεγχο των υποθέσεων στις οποίες αναφέρεται ο Al Jazeera, ο Υπουργός Εσωτερικών δηλώνει ότι ελέγχθηκαν και δεν βρίσκουν τίποτα μεμπτό.
Για να καλύψει τα λάθη της η κυβέρνηση δεν διστάζει να προκαλεί ζημιά στις διακρατικές σχέσεις της Κύπρου με χώρες που η ίδια δήλωνε ότι είναι σημαντικές και θέλει να ενισχύσει.
Ό,τι και να κάνει όμως η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει τα λάθη της που έβλαψαν και εξέθεσαν την Κύπρο. Ακόμα και πρώην στελέχη της τα παραδέχονται, η κυβέρνηση όμως πεισματικά αρνείται να το πράξει. Χωρίς να αναγνωρίσει τα λάθη, πώς θα τα διορθώσεις;
Είναι απαίτηση της κοινωνίας το όνομα της Κύπρου να καθαρίσει. Είναι απαίτησή της να τερματιστούν οι πρακτικές του χθες.
Για τούτο την ευθύνη τη φέρει πρωτίστως και καθοριστικά η κυβέρνηση. Και προφανώς, αρνείται να την αναλάβει. Και σε αυτό το θέμα η κυβέρνηση θέτει τα μεγάλα συμφέροντα πάνω από το συμφέρον της Κύπρου.»
Απάντηση ΔΗΣΥ
Σε απάντηση του προς το ΑΚΕΛ ο ΔΗΣΥ σημειώνει:
«Το επενδυτικό πρόγραμμα βελτιώθηκε και εκεί και όπου διαπιστώθηκαν λάθη, δίνεται η δυνατότητα στο κράτος, κάτι που έχει γίνει ήδη, και προχωρεί σε ανάκληση υπηκοοτήτων και αφαίρεση διαβατηρίων.
Επιμένει όμως το ΑΚΕΛ να επαναλαμβάνει τα ίδια έωλα επιχειρήματα παρά τις απαντήσεις που έδωσε χτες και ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών. Όπως τονίσαμε και χθες αυτή η στάση δεν είναι πολιτικά υπεύθυνη αλλά και συνάμα είναι και επιζήμια.
Δεν αναμέναμε όμως στην πραγματικότητα και κάτι διαφορετικό από ΑΚΕΛ, από το να συνδράμει στα κτυπήματα που δέχεται η χώρα μας από το Κατάρ, αν λάβει κανείς υπόψη και τις γνωστές σχέσεις που διατηρούσαν και διατηρούν ως κόμμα με τους σεΐχηδες του Κατάρ αλλά και την υπόθεση που αφορά το τεμάχιο απέναντι από το ξενοδοχείο Hilton»
Γραπτή Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου
Στο ΔΗΣΥ απάντησε το απόγευμα με γραπτή δήλωση του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου σημειώνοντας τα πιο κάτω:
«Αν η Κύπρος δέχεται επίθεση από το Κατάρ, όπως ισχυρίζεται ο ΔΗΣΥ, τότε η κυβέρνηση Αναστασιάδη οφείλει να δώσει απαντήσεις αφού εδώ και χρόνια δηλώνει ότι ενισχύει τις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις Κύπρου-Κατάρ, με επενδύσεις μάλιστα του Εμιράτου στα κυπριακά θαλασσοτεμάχια.
Ο ΔΗΣΥ δεν είναι ανάγκη ούτε να αυτοεξευτελίζεται, ούτε να διασαλεύει τις διεθνείς σχέσεις της χώρας μας, στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει το φαγοπότι που στήθηκε από την κυβέρνηση του με τη βιομηχανία χρυσών διαβατηρίων.
Το Προεδρικό και η Πινδάρου ας διαβάσουν τις σημερινές δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία απαιτεί από την Κύπρο δραστικά μέτρα για τις προβληματικές πολιτογραφήσεις, ενώ μάλιστα εξετάζει το ενδεχόμενο νομικών μέτρων για το κυπριακό πρόγραμμα. Πώς τοποθετείται σε αυτά η κυβέρνηση και το κόμμα της; Συναισθάνονται το μέγεθος του προβλήματος και του διασυρμού της χώρας μας;»
Τέως Γ.Εισαγγελέας
Ο τέως Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η έρευνα της Αστυνομίας για τις διαρροές ξεκίνησε όταν ο ίδιος βρισκόταν ακόμη στη Νομική Υπηρεσία δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «εμείς, ως Νομική Υπηρεσία ή Γενικός Εισαγγελέας, δεν ρωτηθήκαμε, ούτε μας ζήτησε κανένας να δώσουμε οδηγίες για αστυνομική διερεύνηση διαρροών».
Όπως έχει δηλώσει στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, η Αστυνομία διερευνά από τις 3 Ιουνίου 2020 τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διέρρευσαν τα έγγραφα που αφορούν στις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Al Jazeera.
«Αυτό που διερευνάται είναι το κατά πόσον έχουν διαπραχθεί οποιαδήποτε ποινικά αδικήματα και από ποια πρόσωπα», είχε πει ο κ. Ανδρέου, προσθέτοντας ότι στο μικροσκόπιο των ανακριτών θα βρεθούν και τα μέχρι στιγμής δημοσιεύματα του πρακτορείου και όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σ’ αυτά. Για τη διερεύνηση της υπόθεσης, είχε πει, η Αστυνομία βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με τη Γενική Εισαγγελία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η διερεύνηση της υπόθεσης άρχισε έπειτα από καταγγελία του Υπουργείου Εσωτερικών και αυτό που διερευνάται είναι το ενδεχόμενο παραβίασης της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα, χωρίς να αποκλείεται και η πιθανή διάπραξη οποιωνδήποτε άλλων αδικημάτων.