«Πίεση» και προς την Αθήνα από το Βερολίνο – Τι διαρρέει. Γιατί «εξαφανίστηκε» από το κάδρο την ώρα της κρίσης ο Μακρόν. «Διστακτική» -προς το παρόν; – η Ευρωπαϊκή Ένωση για την έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Εξωτερικών, που ζήτησε την Τετάρτη ο Νίκος Δένδιας.
Του Βασίλη Σκουρή
12 Αυγούστου 2020
Μήνυμα ότι θα παρέμβει στην ελληνοτουρκική κρίση μόνο όταν γνωρίζει ότι θα έχει αποτέλεσμα, αποστέλλει η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ενώ «εξαφανισμένος» από το κάδρο των τελευταίων γεγονότων παραμένει ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν!
Το Βερολίνο παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πολύ προσεκτικά την κλιμακούμενη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα έχει διάρκεια, καθώς ανεξαρτήτως της κατάληξης της κρίσης στο Καστελλόριζο και όπως έγραψαν από το πρωί της Τρίτης τα «Παιχνίδια Εξουσίας», θα ακολουθήσει από τα τέλη Αυγούστου νέος γύρος ερευνών από την Άγκυρα, αυτή τη φορά στην Κρήτη!
Η Καγκελάριος Μέρκελ, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, διαμηνύει σε όσους της ζητούν να αναλάβει νέα πρωτοβουλία για την αποκλιμάκωση της έντασης και την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας, πως θα το πράξει μόνο στην περίπτωση που θα γνωρίζει πως η πρωτοβουλία της θα έχει αποτέλεσμα. Το Βερολίνο φέρεται δυσαρεστημένο από την υπογραφή της συμφωνίας Αθήνας-Καΐρου για τον καθορισμό της ΑΟΖ των δυο χωρών στην παρούσα φάση, καθώς αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας και «πήγε πίσω» τον διάλογο των δυο χωρών, αλλά και από το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε για την υπογραφή- «δεν υπήρχε χρόνος» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του. Άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι για την έξοδο του «Ορούτς Ρέις» ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ανακοίνωσε συνομιλία του με την Άγγελα Μέρκελ.
«Πληροφορίες» ότι το Βερολίνο θέτει ως προϋπόθεση για μια νέα παρέμβαση το «πάγωμα» της συμφωνίας Αθήνας-Καΐρου για την ΑΟΖ των δυο χωρών, διαψεύδονται κατηγορηματικά από την ελληνική πλευρά και δεν θα μπορούσε να ήταν αλλιώς, αφού μια τέτοια εξέλιξη δεν θα μπορούσε ούτε καν να συζητηθεί από την κυβέρνηση. Αντιθέτως, φέρεται να έχουν βάση οι διαρροές ότι η γερμανική πλευρά θα έβλεπε ως προϋπόθεση τη μη ενεργοποίηση στην παρούσα φάση της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, με τη διεξαγωγή πχ ερευνών στην προβλεπόμενη περιοχή. Είναι, πάντως, σαφές πως το Βερολίνο «πιέζει» και την Αθήνα και τη Λευκωσία για κινήσεις που θα διευκόλυναν την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου.
Ενδιαφέρον εμφανίζει, πάντως, ότι έως τη στιγμή που γράφονταν αυτό το ρεπορτάζ, ότι οι Βρυξέλλες δεν είχαν ανταποκριθεί θετικά στο ελληνικό αίτημα για έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπως από το πρωί της Τρίτης ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Πηγές της Κομισιόν άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας να συζητηθεί στο άτυπο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που είναι προγραμματισμένο για τις 27 και 28 Αυγούστου στο Βερολίνο, αλλά είναι άγνωστο εάν θα αρνηθούν οριστικά σε περίπτωση που η Αθήνα επαναφέρει το αίτημά της και επιμείνει σε αυτό.
Αίσθηση, τέλος, προκαλεί το γεγονός ότι «εξαφανισμένος» παραμένει και ο Εμμανουέλ Μακρόν, που στο παρελθόν είχε υποσχεθεί ενεργή στήριξη στο πλευρό της Ελλάδας, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έως τώρα απέφυγε να συνομιλήσει μαζί του τηλεφωνικά. Οι πληροφορίες επιμένουν πως το Παρίσι εξακολουθεί να είναι πολύ χολωμένο για την απόφαση της Αθήνας να μην προχωρήσει στην αγορά των γαλλικών φρεγατών, στην πορεία όμς θα στηρίξει τη χώρα μας.
Πηγή:www.ieidiseis.gr
Διαβάστε επίσης
Στην κόψη του ξυραφιού (η γερμανική μεσολάβηση, ο Πομπέο και η συμφωνία του Καΐρου)