H εκκωφαντική σιωπή του “συμμάχου” Ισραήλ και ο κίνδυνος του πολέμου

Πόλεμος για οικονομικές ζώνες στη Μεσόγειο;

Η οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου προκάλεσε την οργή της Τουρκίας. Η Άγκυρα απειλεί να αντιδράσει με στρατιωτικά μέτρα. Συνέντευξη στην DW του Γερμανού ειδικού για θέματα Μέσης Ανατολή Στέφαν Ρολ.

10 Αυγούστου 2020

Η υπογραφή της ελληνοαιγυπτιακής σύμβασης πριν λίγες ημέρες για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο προκάλεσε νέα ένταση με την Τουρκία. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλοι τούρκοι αξιωματούχοι αντέδρασαν έντονα επειδή οι ΑΟΖ των δύο χωρών επικαλύπτουν περιοχές της ΑΟΖ που έχει συμφωνήσει τον περασμένο Νοέμβριο η Τουρκία με τη λιβυκή κυβέρνηση στην Τρίπολη. Η Άγκυρα προειδοποίησε πως σε περίπτωση που απειληθούν οι διεκδικήσεις της θα κάνει χρήση όπλων. Σε συνέντευξη στο πρόγραμμα μας, ο Στέφαν Ρολ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Εγγύς και Μέσης Ανατολής της δεξαμενής σκέψης Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής του Βερολίνου, αναλύει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Φραγμός στη Τουρκία

Ο γερμανός ειδήμονας παραδέχεται πως η σύναψη της ελληνοαιγυπτιακής σύμβασης τον αιφνιδίασε. Για σχεδόν 15 χρόνια οι δύο χώρες διαπραγματευόταν την οριοθέτηση της ΑΟΖ και ξαφνικά την Πέμπτη οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών υπέγραψαν τη σύμβαση στο Κάιρο. Η βιασύνη σχετίζεται σύμφωνα με τον Στέφαν Ρολ άμεσα με τη σύμβαση για την οριοθέτηση των ΑΟΖ που υπέγραψαν η Τουρκία και η Λιβύη το Νοέμβριο του 2019. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος τη θεώρησαν ως σοβαρή απειλή των συμφερόντων τους. «Το ζητούμενο ήταν να τεθεί ένας φραγμός στην Τουρκία.» Ο κ.Ρολ διερωτάται όμως εάν με τις εσπευσμένες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, η Αθήνα και το Κάιρο κατάφεραν να διαπραγματευτούν τη σύμβαση «στην εντέλεια». Γεγονός είναι πάντως ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των ΑΟΖ των δύο χωρών από την περιοχή ανατολικά της Ρόδου ως το Καστελλόριζο. Όπως όμως τονίζει, «πρωταρχική σημασία είχε να σταλεί στην Άγκυρα το μήνυμα ότι δεναπο δέχονται η Τουρκία να καθορίζει τα θαλάσσια σύνορα.»

Αναφερόμενος στην ένταση που επικρατεί στις σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο ο Σ.Ρολ επισημαίνει πως δεν είναι πρόσφατη. «Πρώτα απ’ όλα αφορά σίγουρα τα αποθέματα φυσικού αερίου. Η εκμετάλλευση του είναι σημαντική για την Αίγυπτο. Η αιγυπτιακή ενεργειακή στρατηγική στοχεύει στις εξαγωγές φυσικού αερίου σε μεγάλη κλίμακα. Τελικά ωστόσο η αντιπαράθεση με την Τουρκία έχει μεγαλύτερες διαστάσεις.» Αφετηρία της είναι το στρατιωτικό πραξικόπημα ενάντια στην κυβέρνηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας το 2013. Το Κάιρο υποπτεύεται πως η Τουρκία εξακολουθεί να την υποστηρίζει. Πολλά στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας βρίσκονται εξόριστα στην Τουρκία. «Η αιγυπτιακή ηγεσία αισθάνεται ότι απειλείται σοβαρά από την Τουρκία, την κατηγορούν ότι σχεδιάζει αντιπραξικόπημα.» Η υπάρχουσα αντιπαράθεση κλιμακώθηκε το τελευταίο διάστημα και λόγω της εμπλοκής της Τουρκίας στη Λιβύη: «Για το Κάιρο είναι πολύ απειλητικό ότι η Άγκυρα ξαφνικά ανακατεύεται στα εσωτερικά της.»

Διαβάστε τη συνέχεια στοwww.dw.com

Διαβάστε επίσης

Στην κόψη του ξυραφιού (η γερμανική μεσολάβηση, ο Πομπέο και η συμφωνία του Καΐρου)