Eπικρίσεις για τη συμφωνία με την Ιταλία

Συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για ΑΟΖ. Ανεπίτρεπτες οι υποχωρήσεις μας στα αλιευτικά δικαιώματα


Υπογράφηκε τελικά από τον Νίκο Δένδια και τον Λουίτζι Ντι Μάιο σήμερα συμφωνία Ελλάδας και Ιταλίας, η οποία οριοθετεί την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) ανάμεσα στις δύο χώρες.
Δυστυχώς, για να πραγματοποιηθεί αυτή η συμφωνία, η Ελλάδα προέβη μετά από πολύχρονες διαπραγματεύσεις σε μια ανεπίτρεπτη υποχώρηση, παραχωρώντας στην Ιταλία την άσκηση αλιευτικών δικαιωμάτων έως τα 6 ν.μ από τις ελληνικές ακτές και τις ακτές των νησιών του Ιονίου. Υποχώρηση που δεν προβλέπεται με κανέναν τρόπο από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις συμφωνίες στο πλαίσιο της Ε.Ε.
Να σημειώσουμε ότι στη θαλάσσια έκταση μεταξύ 6 και 12 ν.μ από τις δυτικές ακτές της χώρας μας και τις ακτές των νησιών του Ιονίου περιέχονται ιδιαίτερα πλούσια αλιεύματα και ειδικά οι λεγόμενες κόκκινες γαρίδες, τα οποία θα μονοπωλήσει, σχεδόν, ο τεράστιος και σύγχρονος ιταλικός αλιευτικός στόλος.
Διαβάστε τη συνέχεια στο iskra.gr

Κριτική Κοτζιά για την συμφωνία με την Ιταλία: ”Η κυβέρνηση έδωσε κυριαρχία χωρίς να πάρει τίποτα”

June 9, 2020
«Ολα δείχνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε το παλιό σχέδιο για Ελληνοϊταλική ΑΟΖ,, και το υπέγραψε όπως το απαιτούσαν οι Ιταλοί!!! Δεν τροποποιήθηκαν οι συντεταγμένες του 1977, που είχε την αδυναμία να δίνεται μειωμένη επήρεια σε ελληνικά νησιά, όπως τα Διαπόντια νησιά (70%) και τις Στροφάδες (32%, μόνο). Η συμφωνία του 1977 είχε τη δικαιολογία ότι υπογράφτηκε προ Δικαίου Θαλάσσης του 1982. Κυβέρνηση ΝΔ άφησε τα εν λόγω νησιά με περιορισμένη επήρεια, επιλογή που θα την βρει η χώρα μπροστά της» αναφέρει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε δηλωσή του ασκώντας έντονη κριτική για την συμφωνία με την Ιταλία στο θέμα της ΑΟΖ αλλά και στο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για υποταγή στις επιλογές της κυβέρνησης ΝΔ.
Διαβάστε τη συνέχεια στο www.paron.gr/

Ενόχληση από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις νέες δηλώσεις Κοτζιά περί ΑΟΖ

Την απόλυτη ενόχληση της Κουμουνδούρου και κατ’ επέκτασιν του Αλέξη Τσίπρα για τις δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά αναφορικά με τη διαπραγμάτευση της περιόδου 2016-2018 για την ΑΟΖ με την Ιταλία μεταφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Είναι η δεύτερη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει την ενόχλησή του προς τον πρώην υπουργό Εξωτερικών για τις συστάσεις του αναφορικά με την μη υπογραφή της ΑΟΖ με την Ιταλία μέσα σε λίγες ώρες, εξέλιξη που προμηνύει νέο πάγωμα στις σχέσεις της. Κουμουνδούρου με τον επικεφαλής του «Πράττω»
Διαβάστε τη συνέχεια στο https://www.ethnos.gr/politiki/110077_enohlisi-apo-ton-syriza-gia-tis-nees-diloseis-kotzia-peri-aoz

Βελόπουλος: ο Ντι Μάιο πήρε ότι ήθελε

Ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, σχολιάσε για το ίδιο θέμα:Μήνα Ιούνιο ήρθε ο Ντι Μάϊο και πήρε ό,τι ήθελε. Ζήτησε τουρισμό και τον πήρε από τη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση. Ζήτησε και αλιεύματα εντός της Ελληνικής ΑΟΖ και τα πήρε.
Εμείς ρωτάμε την Ελληνική Κυβέρνηση de facto και de jure πλέον αμφισβητείται η Ελληνική ΑΟΖ από την Ιταλία; Η φράση ιστορικά δικαιώματα στην αλιεία της Ιταλίας τι μπορεί να σημαίνει; Σημαίνει απλά ότι αυτή η κυβέρνηση πέρα από το γεγονός ότι τα πηγαίνει καλά στα επικοινωνιακά, τα πηγαίνει πολύ άσχημα στα εθνικά θέματα.
Ίσως η ιστορία αυτή να είναι οδηγός για την συμφωνία με την Τουρκία. Επαναλαμβάνουμε το ερώτημα: Δόθηκαν αλιεύματα εντός της Ελληνικής ΑΟΖ στην Ιταλία; Γιατί είναι ιστορικό δικαίωμα της Ιταλίας, όπως προφητικά είπε ο Ντι Μάϊο;
Από το ΑΝΤ News

Τσαβούσογλου: H Συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας εξυπηρετεί Τουρκία-Δεν δίνει πλήρη επήρεια σε νησιά

Προκλητικότατος ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου αξιοποιεί τις υποχωρήσεις της Ελλάδας στη Συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα του παράνομου Τουρκολυβικού μνημονίου.
Σε αυτό το μήκος κύματος απαντούν προκλητικά Τούρκοι αξιωματούχοι τόσο στην έκθεση των ΗΠΑ, όσο και στην Ελλάδα, για την πιθανή μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Συγκεκριμένα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV μίλησε για την Αγία Σοφία αλλά και για την συμφωνία της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «η Αγιά Σοφία δεν είναι θέμα άλλων χωρών κόσμου. Είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας μας” και πως “στις 2 Ιουλίου το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει και εμείς θα αποφασίσουμε σύμφωνα με την εθνική μας κυριαρχία. Θα κάνουμε ο τι πει ο λαός μας και το δικαστήριο».
Διαβάστε τη συνέχεια στο https://iskra.gr

Τα μελανά σημεία της ελληνοϊταλικής συμφωνίας – Από τις Στροφάδες στο Καστελλόριζο

Αποστόλου-Κατσαρός Κωνσταντίνος

Η μαξιμαλιστική στρατηγική της Τουρκίας που επιδιώκει την επέκταση του ζωτικού της χώρου, αποτελεί προάγγελο μίας νέας εθνικής κρίσης, στην οποία μερίδιο ευθύνης φέρει και η ελληνική πολιτική του κατευνασμού. Η αλλαγή πορείας έστω και τώρα, με την υιοθέτηση μιας σοβαρής στρατηγικής ανάσχεσης των έκνομων ενεργειών της γείτονος, είναι περισσότερο από αναγκαία. Αυτό σε πρώτη φάση απαιτεί το ξεκαθάρισμα των “κόκκινων γραμμών” και ταυτόχρονα την αποφυγή της αυτοχειριαστικής ρητορικής ήττας και συμβιβασμών.
Διαβάστε τη συνέχεια στο https://slpress.gr/ethnika/ta-melana-simeia-tis-ellinoitalikis-symfonias-apo-tis-strofades-sto-kastellorizo/

Ακτινογραφώντας τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία

Χατζηδημητρίου Δημήτρης
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη επιχειρηματολογία για να καταδειχθεί η πολιτική σημασία και η νομική σπουδαιότητα της συμφωνίας Αθήνας-Ρώμης, για την ανακήρυξη-οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας και την ρύθμιση συναφών ζητημάτων που προκύπτουν, ως απότοκα της απόφασής τους αυτής.
Είναι δε, χαρακτηριστική η αμήχανη αντίδραση της Άγκυρας, όπως εκδηλώθηκε με την δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς η ελληνοϊταλική συμφωνία προσφέρει ένα άλλο υπόδειγμα. Αυτό είναι το πρέπον υπόδειγμα στη διαχείριση ανάλογων ζητημάτων, απέναντι στην πειρατική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία απειλεί να βυθίσει την Ανατολική Μεσόγειο στο χάος, με συνέπειες που εκφεύγουν των γεωγραφικών ορίων της περιοχής.
Διαβάστε τη συνέχεια στο https://slpress.gr/ethnika/aktinografontas-ti-symfonia-oriothetisis-aoz-me-tin-italia/

Διαβάστε επίσης

Κατάντια: Τα “ήθη και έθιμα” Κοτζιά και Τσίπρα