Πέθανε ο πρέσβης επί τιμή Θέμος Στοφορόπουλος

28/05/2020

Έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη σε ηλικία 80 ετών ο πρέσβης επί τιμή Θεμος Στοφορόπουλος. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, όπου αναφέρει ότι τον αποχαιρετά με βαθιά θλίψη.

«Ο Θέμος Στοφορόπουλος διετέλεσε πρέσβης σε διάφορες χώρες, όπως Λίβανος, Συρία, Κύπρος, από όπου και παραιτήθηκε, το 1988, διαφωνώντας με την εξωτερική πολιτική της τότε ελληνικής κυβέρνησης και τη συμφωνία του Νταβός. Για τις υπηρεσίες του, του απενεμήθη ο βαθμός του πρέσβη επί τιμή.

Υπήρξε συγγραφέας πολλών βιβλίων, με θέμα τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική, ενώ ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το Κυπριακό ζήτημα. Όπως ο ίδιος έλεγε συχνά μέσα από τις προσωπικές και επαγγελματικές εμπειρίες συναντήθηκε με τις ιδέες του μαρξισμού και το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα.

Μέχρι το τέλος της ζωής του συμπορεύτηκε με το ΚΚΕ, ενώ υπήρξε για χρόνια ενεργό στέλεχος του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος, διατελώντας μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη» αναφέρει ανακοίνωση του Κόμματος, καταλήγοντας «το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους» του Θέμου Στοφορόπουλου.

Στη φωτογραφία αρχείου από το καλοκαίρι του 2014 ο Θέμης Στοφορόπουλος εικονιζεται δεξιά μαζί με τον πρώην υπουργό Άμυνας Γεράσιμο Αρσένη, τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Κύπρου Γιώργο Λιλλήκα, τον συγγραφέα Δημήτρη Κωνσταντακόπουλο και τον καθηγητή Ηλία Νικολόπουλο σε συζήτηση για το Κυπριακό και τις γεωπολιτικές των μνημονίων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Πηγή: gr.euronews.com