Θάνατος κρατούμενης στις φυλακές Θήβας και εξέγερση

Γράφει η Σίσσυ Βωβού
9 Απριλίου 2020

Σήμερα Πέμπτη, βρέθηκε νεκρή στο κελί της 38χρονη κρατούμενη στις γυναικείες φυλακές Θήβας. Η γυναίκα είχε παραπονεθεί για προβλήματα υγείας αλλά δεν την μετέφεραν στο νοσοκομείο, όπως ζητούσε, μόνο της έδωσαν ντεπόν.

Το θάνατο της γυναίκας στην Ε πτέρυγα ακολούθησε εξέγερση των φυλακισμένων, που έβαλαν φωτιές και προς το παρόν αρνούνται την τροφή.

Αναφέρεται ότι πιθανόν να είναι θύμα του κορωνοϊού, ή να είχε άλλο νόσημα, κάτι για το οποίο δεν έχουμε σαφείς πληροφορίες.

Εκ μέρους του Μωβ εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για την άρνηση μεταφοράς της γυναίκας στο νοσοκομείο και ζητούμε να γίνει έρευνα για τους λόγους του θανάτου της, και να καταλογιστούν ευθύνες. Επίσης να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τις άλλες κρατούμενες, σε περίπτωση κορωνοϊού.

Επαναφέρουμε το αίτημά μας προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που το στείλαμε στις 20 Μαρτίου, για αποσυμφόρηση των φυλακών λόγω κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τις ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΕΣ σε ανακοίνωση τους οι κρατούμενες αναφέρουν:
“Σήμερα, 9 Απριλίου, η κρατούμενη Αζιζέλ Ντενίρογλου πέθανε στο θάλαμό της, αβοήθητη, ενώ αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα και πυρετό, ενώ όλο το βράδυ εκλιπαρούσε για βοήθεια, είχε πόνους στο στήθος και δεν μπορούσε να αναπνεύσει.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, δεν τη θερμομέτρησαν καν και αγνοούμε τα πραγματικά αίτια του θανάτου της.
Η υπεύθυνη υπάλληλος βάρδας υπηρεσίας την απείλησε με αναφορά, γιατί την ενοχλούσε.
Το άψυχο σώμα της συγκρατούμενής μας το έσυραν έξω με σεντόνι, μπροστά στα σοκαρισμένα μάτια όλης της πτέρυγας.
Το τραγικό γεγονός έγινε στην Ε πτέρυγα, που στιβάζονται περίπου 120 άτομα.
Οι κρατούμενες εξεγέρθηκαν και η εξέγερση εξαπλώθηκε σε όλη τη φυλακή.
Πριν από ένα μήνα πέθανε μία άλλη κρατούμενη.
Η εγκληματική αδιαφορία, για τις κρατούμενες και την υγεία τους, έχει ως αποτέλεσμα, για πολλές κρατούμενες η έκτιση των ποινών τους, να καταλήγει σε θανατική καταδίκη.
Την ευθύνη για το θάνατο της κρατούμενης την έχει η κυβέρνηση και το Υπουργείο.
Ζητάμε να αποφυλακιστούν άμεσα ασθενείς, μωρομάνες με τα παιδάκια τους και ηλικιωμένες, που θεωρούνται ευπαθείς ομάδες, δηλαδή συνολικά το 1/3 των κρατουμένων.
Δεν θα επιστρέψουμε στα κελιά μας, μέχρι το τέλος!”

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά τις 5 το απόγευμα, οι κρατούμενες συνεχίζουν την αποχή συσσιτίου, και αναφέρθηκε ότι το πρωί μπήκαν αστυνομικές δυνάμεις για να τις βάλουν με βία στα κελιά τους, χτυπώντας και τραυματίζοντας αρκετές.

Πηγή:tomov.gr