Στον αριθμό 31 της οδού Ασωμάτων στο Θησείο στεγάζεται το Μουσείο Μακρονήσου. Oι θυσίες χιλιάδων αγωνιστών οι οποίοι εξορίστηκαν στη Μακρόνησο, ζωντανεύουν μέσα από τα ντοκουμέντα εκείνης της εποχής που εκτίθενται στο Μουσείο. Το ξερονήσι απέναντι από το Λαύριο ήταν τόπος μαρτυρίου για περίπου μια οκταετία.
Eν ζωή Μακρονησιώτες έχουν αναλάβει να ξεναγούν τους επισκέπτες σε έναν εφιάλτη, μεταξύ αυτών ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), Λάζαρος Κυρίτσης.
Ανήκε στο 95% των κρατουμένων που κατέληξαν εκεί γιατί συμμετείχαν στον ΕΛΑΣ. Βρέθηκε στη Μακρόνησο το 1947, σε ηλικία 19 ετών.
Ο πρώην υπουργός πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς είναι ο πρώτος υπογράφων σε ερώτηση 61 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν να αναδειχθεί το μαρτυρικό νησί της Μακρονήσου σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς καθώς και σε τόπο διατήρησης της ιστορικής συλλογικής μνήμης.
Η Μακρόνησος, το ξερονήσι απέναντι από το Λαύριο, αποτέλεσε τόπο μαρτυρίου για σχεδόν μια δεκαετία από το 1946 ως το 1957. Αρχικά τόπος εθνικής αναμόρφωσης αριστερών φαντάρων και στη συνέχεια και πολιτικών κρατουμένων.
Ανάμεσά τους ο Γιάννης Ρίτσος, ο Μάνος Κατράκης, ο Τάσος Λειβαδίτης, ο Μενέλαος Λουντέμης, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Χρόνης Μίσιος, η Αλέκα Παϊζη, ο Νίκος Κούνδουρος, ο Θανάσης Βέγγος και ο Νίκος Καρούζος.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Δήμητρα Ακριώτου