Πέθανε η Helin Bölek, μέλος του Grup Yorum, μετά από 288 μέρες απεργίας πείνας

Apr 3, 2020

Το Grup Yorum ανακοίνωσε πως η Helin Bölek πέθανε σήμερα, στη 288η μέρα απεργίας πείνας της.

“Σε απεργία πείνας μέχρι θανάτου για 288 μέρες, το μέλος του Grup Yorum Helin Bölek έπεσε μάρτυρας… Καλούμε τους πάντες στο Σπίτι της Αντίστασης για να αποτίσουμε τιμή στη μάρτυρά μας”, έγραψε ο επίσημος λογαριασμός του συγκροτήματος στο Twitter.

Κατεβαίνοντας σε απεργία πείνας διεκδικώντας την απελευθέρωση των κρατούμενων μελών του Grup Yorum, την άρση των εγγυήσεων, αλλά και της διακοπής των συναυλιών τους και των επιθέσεων στο Πολιτιστικό Κέντρο Idil, τα μέλη του συγκροτήματος Helin Bölek και İbrahim Gökçek μετέτρεψαν την απεργία πείνας σε απεργία πείνας μέχρι θανάτου.

Η Aygül Bilgi, μητέρα της Helin Bölek είχε σημειώσει:

“Δεν μπορεί να κοιμηθεί το βράδυ, επειδή οι απολήξεις των νεύρων της έχουν πληγεί. Δεν υπάρχει ύπνος για αυτή, επειδή υποφέρει από φριχτούς πόνους. Θέλω η κόρη μου να τραγουδήσει ξανά λαϊκά τραγούδια, δε θέλω να πεθάνει το παιδί μου. Δε θέλετε να ξαναδείτε αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους στη σκηνή; Παρακαλώ όποιον ακούει τα λόγια μου: Κάντε κάτι, αλλά γρήγορα.”

Τι έχει συμβεί

Το Πολιτιστικό Κέντρο Idil στο Okmeydanı της Κωνσταντινούπολης έχει δεχτεί εισβολή της αστυνομίας πάνω από 10 φορές τα τελευταία 2 χρόνια. Κατά τη διάρκεια των εισβολών τα όργανα των μελών του Grup Yorum είτε καταστράφηκαν είτε εξαφανίστηκαν και τα βιβλία μουσικής τους επίσης καταστράφηκαν. Από τις εισβολές υπήρξαν 30 συλλήψεις, ενώ 7 μέλη του συγκροτήματος παραμένουν ακόμη κρατούμενα.

Τα μέλη του Grup Yorum που κάνουν απεργία πείνας μέχρι θανάτου διεκδικούν:

  • Παύση των αστυνομικών επιχειρήσεων εναντίον του Πολιτιστικού Κέντρο Idil όπου το συγκρότημα διεξάγει τις δράσεις του, το οποίο συνεχώς δέχεται εισβολές σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης.
  • Απομάκρυνση των μελών του Grup Yorum από τις λίστες καταζητούμενων τρομοκρατών.
  • Άρση της απαγόρευσης συναυλιών του Grup Yorum, καθώς όλες οι συναυλίες των τελευταίων τριών χρόνων έχουν απαγορευτεί.
  • Παύση των διώξεων και των δικογραφιών εναντίον μελών του Grup Yorum.
  • Απελευθέρωση όλων των κρατούμενων μελών του συγκροτήματος.

Ο θάνατος της Helin Bölek γεμίζει θλίψη τους ανθρώπους που αγωνίζονται σε κάθε σημείο του πλανήτη. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να μας ωθήσει να εντείνουμε τον αγώνα, για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Γιατί όπως λένε και οι ίδιοι: “Haklıyız Kazanacağız”. Έχουμε δίκιο, θα νικήσουμε!

Πηγή: https://www.alerta.gr/

Διαβάστε επίσης