Βομβιστικές επιθέσεις στην Καμπούλ: ποιον συμφέρουν;

Πολύ σκοτεινές και «βαθιές» δυνάμεις «παίζουν τα ρέστα τους» στην υπόθεση του Αφγανιστάν

Του Θέμη Τζήμα
27 Αυγούστου 2021

Και ξαφνικά, ενώ το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των ΗΠΑ από την Καμπούλ φαίνεται να τηρείται, ενώ οι Αφγανοί οι οποίοι έχουν ανεβεί στα αεροπλάνα των δυτικών κρατών προσεγγίζουν τις 100.000 σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, δύο βομβιστικές επιθέσεις έξω από το αεροδρόμιο, προκαλούν απώλειες μεταξύ των Αφγανών πολιτών που επιχειρούν να το προσεγγίσουν αλλά και των πεζοναυτών των ΗΠΑ.

Θα συμφωνήσουμε ότι πρόκειται για δύο πολύ περίεργες επιθέσεις:σίγουρα δεν βολεύουν τους Ταλιμπάν, οι οποίοι θέλουν να αποδείξουν ότι ελέγχουν απολύτως το Αφγανιστάν και ιδίως την πρωτεύουσα, όπως και ότι εξασφαλίζουν την ηρεμία και την τάξη. Επιπλέον, δεν έχουν κανένα συμφέρον να καθυστερήσουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την αποχώρηση των ΗΠΑ.

Επίσης, δεν συμφέρουν κατά κανένα τρόπο τον πρόεδρο Μπάιντεν. Με θύματα μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της πατρίδας του, η αποχώρηση καθίσταται ντροπιαστικότερη ακόμα, ενώ η κόκκινη γραμμή του προς τους Ταλιμπάν, να μην πληγούν οι στρατιώτες του δείχνει παραβιασθείσα. Είναι λες και κάποιοι τον τραβούνε πίσω από το μανίκι.

Είναι δε, εντυπωσιακό πώς τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ, σχεδόν από την ώρα που συντελέσθηκε η επίθεση ξεκίνησαν να αναφέρονται στο Ισλαμικό Κράτος. Αφού για κάποιες ημέρες κατηγορούσαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ, εγκαλώντας τον ότι με την αποχώρηση από το Αφγανιστάν το μετατρέπουν σε ορμητήριο του ΙΚ, ω του θαύματος βρήκαν και την απόδειξη.

Βεβαίως, αναρωτιόμαστε πώς ακριβώς εμπόδιζαν οι ΗΠΑ την αναδιοργάνωση του ΙΚ στο Αφγανιστάν με μόλις 2.500 στελέχη τους στο έδαφος και γιατί τα ίδια ΜΜΕ, ουδόλως ενοχλούνται από το πώς και γιατί οι ΗΠΑ «έδωσαν» στο ΙΚ το Ιράκ, την Συρία, την Λιβύη και την Υεμένη μεταξύ άλλων.

Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι δύο βομβιστικές επιθέσεις συμφέρουν εκείνους που επιδιώκουν είτε να «ματώσουν» παραπάνω τον πρόεδρο των ΗΠΑ, είτε να καθυστερήσουν ή και να ανατρέψουν την απόφαση περί αποχώρησης των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιοι τις οργάνωσαν. Άλλωστε, ακόμα και η σφραγίδα του ΙΚ, στην πραγματικότητα συχνά δεν είναι και πολύ διαφωτιστική.

Συνάγεται ωστόσο ότι διαφορετικές -πολύ- σκοτεινές και «βαθιές» δυνάμεις «παίζουν τα ρέστα τους» στην υπόθεση του Αφγανιστάν. Οι δύο βομβιστικές επιθέσεις έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ «μυρίζουν» προβοκάτσια. Ας περιμένουμε αν θα μιλήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ για να διαπιστώσουμε ποιος την στήνει.

Διαβάστε επίσης

What’s going on in the Washington establishment with Biden?

Πηγή: kosmodromio.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.