Διάλεξη της καθηγήτριας Νατάσας Ρωμανού για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην Ελλάδα

Νέα Υόρκη- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
8 Μαρτίου 2020

“Η Κλιματική Αλλαγή και οι Επιπτώσεις της στην Ελλάδα: η μεγάλη πρόκληση ανάπτυξης και ασφάλειας των επόμενων χρόνων” ήταν το θέμα της ομιλίας της Αναστασίας Ρωμανού, ερευνήτριας στο Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Goddard της ΝΑΣΑ και καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, το βράδυ του Σαββάτου 29 Φεβρουαρίου στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια.

Ηταν η πρώτη μιας σειράς μηνιαίων εκδηλώσεων που διοργανώνει η Ιόνιος Πολιτιστική Ομοσπονδία σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης σχετικά με θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, Βασίλης Γκουρνέλος, καλωσόρισε τους παρισταμένους, ο σύμβουλος της Ιονίου Πολιτιστικής Ομοσπονδίας Ντίνος Αυλωνίτης προλόγισε την ομιλήτρια, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου.

Σε μια ομιλία που καθήλωσε κυριολεκτικά το κοινό, η κ. Ρωμανού, αναφέρθηκε στις ανθρωπογενείς δραστηριότητες που επιβαρύνουν το φυσικό φαινόμενο του θερμοκηπίου, οδηγώντας στην κλιματική αλλαγή, η οποία αποτελεί, όπως είπε, “τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια σταθερότητα” και παρουσίασε τις σημαντικές επιπτώσεις που θα έχει στον πλανήτη – και ιδιαίτερα στην Ελλάδα- αν δεν ξεκινήσει άμεσα η απανθρακοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας.

Οπως εξήγησε η κ. Ρωμανού, μιλάμε για “φαινόμενα τα οποία ο πλανήτης έχει δει στο παρελθόν, αλλά όχι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα”.

“Βλέπουμε”, είπε, “μια τεράστια αλλαγή, πάνω από 100 μονάδες του διοξειδίου του άνθρακα, η οποία γίνεται πάρα πολύ γρήγορα. Το φυσικό σύστημα δεν έχει χρόνο να προσαρμοστεί σ’ αυτή την αλλαγή. Η μεταβολή που έχουμε σήμερα είναι εκτός απ’ ό,τι έχουμε δει τα τελευταία 400 χιλιάδες χρόνια”.

Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών, ακριβώς λόγω της αύξησης του φαινομένου του θερμοκηπίου παρατηρείται υπερθέρμανση τυο πλανήτη με την αύξηση της θερμοκρασίας σε περιοχές ευαίσθητες, όπως ο Αμαζόνιος, να φτάνει και τους τρεις βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με σενάρια της ΝΑΣΑ, όπως ανέφερε, “ακόμα και αν σε δέκα χρόνια σταματήσουν οι εκλύσεις αερίων του θερμοκηπίου, η θερμοκρασία θα ανέβει έναν βαθμό αλλά θα σταθεροποιηθεί εκεί και η βροχόπτωση θα οδηγήσει σε μερική ερημοποίηση σε ανεκτά όμως επίπεδα, της τάξης του 10-20% σε κάθε περιοχή”.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο πλανήτης Γη θα δει αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4-5 βαθμούς, κατά μέση τιμή, φτάνοντας ακόμα και σε 11 βαθμούς σε κάποιες περιοχές, σε 7-8 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας, ενώ “θα παρατηρηθεί μείωση κατά 40-50% της βροχόπτωσης σε περιοχές όπως η Μεσόγειος και τρομακτικά μεγάλη αύξηση της βροχόπτωσης σε περιοχές όπως οι τροπικοί ωκεανοί και ο Αρκτικός ωκεανός. Ολα αυτά θα έχουν επιπτώσεις και στην αύξηση της στάθμης της θάλασσας και σε ξηρασία και πυρκαγιές σε περιοχές όπως η Νότια Ευρώπη και η Αφρική”.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, ανέφερε πως μπορεί να μην έχει αλλάξει πολύ η μέση τιμή της θερμοκρασίας το χειμώνα, το καλοκαίρι όμως βλέπουμε μια σταθερά αυξητική τιμή, από το ’70 και μετά, κατά 2-3 βαθμούς Κελσίου”, με προβλέψεις πως μεγάλες περιοχές της χώρας θα έχουν μέχρι και 40 μέρες καύσωνα παραπάνω μέχρι το τέλος του αιώνα, ενώ το πρόβλημα της διάβρωσης, όπως είπε, που αντιμετωπίζει η χώρας μας, “είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά ένα μέτρο τα επόμενα 50 χρόνια”, με ευάλωτες παράκτιες περιοχές με μεγάλα αστικά κέντρα.

“Χρειάζεται πολύ μεγάλη εγρήγορση και κρατικός σχεδιασμός για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής”, επισήμανε η κ. Ρωμανού, τονίζοντας πως οι επιπτώσεις στην Ελλάδα θα αφορούν σε αύξηση των ημερών καύσωνα, περισσότερη ξηρασία, αυξημένη πιθανότητα πλημμυρών και πυρκαγιών, περισσότερη ενέργεια για ψύξη, αύξηση της στάθμης της θάλασσας, αύξηση της θερμοκρασίας, οξίνωση της θάλασσας και μείωσης του οξυγόνου, αλλαγή των βιότοπων, επιπτώσεις στην αλιεία και την υγεία των οικοσυστημάτων, ερυθρές παλίρροιες και μόλυνση, υπερθέρμανση των δρυμών και επιπτώσεις στη χλωρίδα και την πανίδα, διάβρωση του εδάφους και κατολισθήσεις.

“Ενώ στην Ελλάδα έχουμε πολύ χαμηλό εθνικό προϊόν, παρόλα αυτά εκλύουμε μεγάλη ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου για δύο λόγους : έχουμε πολύ φθηνής και κακής ποιότητας λιγνίτη που μολύνει πολύ περισσότερο από το λιγνίτη άλλων χωρών και επιπλέον έχουμε υπέρμετρα μεγάλη κατανάλωση ενέργειας ανά κάτοικο, λόγω των απαρχαιωμένων δικτύων, των μεγάλων απωλειών ενέργειας για τη διάδοση και της έλλειψης κουλτούρας αποταμίευσης της ενέργειας”, ανέφερε η κ. Ρωμανού.

“Η πολιτική πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στην Ελλάδα είναι αφενός να δώσουμε έμφαση στην μετάβαση σε ένα ενεργειακό τοπίο με ανανεώσιμες πηγές, με μικρότερη εξάρτηση από τον άνθρακα αλλά και να φροντίσουμε να θωρακίσουμε τη χώρα απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα τωνε πόμων δεκαετιών”, πρόσθεσε.

“Είναι ευκαιρία να αλλάξουμε το παραγωγικό καταναλωτικό μοντέλο ανάπτυξης με αυτό της οικονομικής ισότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης και ενεργειακής δημοκρατίας”, κατέληξε και απάντησε σε ερωτήσεις των παρισταμένων.

Πηγή: https://www.greeknewsonline.com