ΛΑΡΚΟ σημαίνει νικέλιο και το μεγαλύτερο εργοστάσιο στην Ευρώπη

Η Ελλάδα κατέχει την δεύτερη θέση παγκόσμια στο νικέλιο και το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο στην Ευρώπη στην παραγωγή σιδηρονικελίου με 1.200 εργαζόμενους. Είναι μια στρατηγικής σημασίας επιχείρηση για την οικονομία της Ελλάδας, που βγαίνει κι αυτή στο σφυρί.

Μέχρι τώρα όλοι θεωρούσαν πως θα περάσει στα χέρια του Ομίλου Μυτιληναίου. Τώρα όμως φαίνεται από πληροφορίες ότι δείχνει έντονο ενδιαφέρον η GSOL (Global Special Opportunities Ltd). Πρόκειται για fund μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και ήδη έχει αποκτήσει και το εργοστάσιο νικελίου της «Βόρειας Μακεδονίας». Παίρνοντας και την ΛΑΡΚΟ η εταιρεία θα ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής νικελίου.

Προχτές με τη συνήθη διαδικασία των τροπολογιών πέρασαν από το παράθυρο διατάξεις που ανοίγουν το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση λιμανιών, ναυπηγείων και της ΛΑΡΚΟ.

Ενώ η ολομέλεια έχει συγκληθεί για να συζητήσει επί του ν/σ για «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την αύξηση του ποσού του κοινωνικού μερίσματος για το έτος 2019, την παράταση ισχύος του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών και την παράταση της προθεσμίας κατάργησης υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων (Α΄ 212) και άλλες διατάξεις».

Με διάφορες τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, όπως π.χ. «Αρ. Τροπολογίας 156/35 10.2.2020 Περιγραφή: Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών για την λειτουργία των ναυπηγείων Σκαραμαγκά ή Αρ. Τροπολογίας: 162/41 11.2.2020 Περιγραφή: Ρυθμίσεις θεμάτων ΛΑΡΚΟ», αποφασίζονται πολύ σοβαρότερα ζητήματα.

Με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και εξειδικευμένων υπουργών όπως ο Κ. Χατζηδάκης που διέλυσε την Ολυμπιακή ασκείται ένας εκβιασμός ωμός. Να δεχθούν οι εργαζόμενοι και ολόκληρη η περιοχή την άνευ όρων ιδιωτικοποίηση και φυσικά την μαζική απόλυση εργαζομένων, ή θα κλείσει η εταιρεία. Το ίδιο είχε εφαρμοστεί και στην Ολυμπιακή…

Πηγή: https://edromos.gr/ellada-metaneoteriki-apoikia-me-ti-voula/