Προσφυγο-μεταναστευτικό: Aσυνάρτητη κυβέρνηση, ασυνάρτητες και οι τοπικές αρχές!

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Διαβάζουμε στην Καθημερινή (22.2) ότι οι τοπικές αρχές της Λέσβου αντιπρότειναν στην κυβέρνηση να φτιάξει τις νέες δομές για τους πρόσφυγες στις νησίδες Τοκμάκια, ανατολικά της Λέσβου και κοντά στην Τουρκία, που είναι και προστατευμένη περιοχή!

Την πρόταση, σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα, εξετάζει η κυβέρνηση.

Μήπως μια απλούστερη λύση θα ήταν να φύγει εντελώς, με δική του πρωτοβουλία, το ελληνικό κράτος από το Αιγαίο και να φωνάξει τη Frontex, τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και την Τουρκία να αναλάβουν την ευθύνη του; Να γίνει και κάπως ειρηνικά η «μετάβαση»;

Από τον καιρό του Θουκυδίδη ξέρουμε ότι η κυριαρχία ακολουθεί τον «δήμο», τον πληθυσμό. Γι’ αυτό και συνιστά άμεση απειλή για την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου η πρακτικά μόνιμη παρουσία χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, σε αριθμούς συγκρίσιμους με τον αυτόχθονα, ελληνικό πληθυσμό (και δη τον ενεργό) των νησιών.

Είναι δυνατόν να πάμε να εγκαταστήσουμε σε ακατοίκητα νησάκια, δίπλα ακριβώς στην Τουρκία, αλλογενείς και δυνητικά εχθρικούς πληθυσμούς, που ένας Θεός ξέρει αν ποτέ πρόκειται να φύγουν από κει; Μισό δράμι μυαλό να έχει κάποιος στο κεφάλι του, δεν θα σκεφτόταν να κάνει κάτι τέτοιο

Στοιχειώδης σοβαρότητα και στοιχειώδης ευθύνη επιβάλλει να μη φτιαχτεί καμιά καινούρια δομή στα νησιά του Αιγαίου και να απομακρυνθούν από κει το ταχύτερο οι πρόσφυγες και μετανάστες. Ελπίζει κανείς να υπάρξει στην κυβέρνηση ένα ελάχιστο μυαλού και ένα ελάχιστο πατριωτισμού, να αποφύγουμε τουλάχιστο τα χειρότερα!

Διαβάστε επίσης

Εθνικά επικίνδυνες ιδέες: Πρόσφυγες – μετανάστες σε ακατοίκητα νησιά του Αιγαίου