Η εφημερίδα “Καθημερινή” ως διαφημιστικό έντυπο της Πρεσβείας. Και πώς οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν όλη τη χώρα

Αμερικανικά ραντάρ στο Αιγαίο με σφραγίδα Κογκρέσου

17 Φεβρουαρίου 2020

Τις εξαιρετικά στενές αμυντικές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια ανάμεσα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον αναδεικνύει ένα έργο το οποίο βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και έχει δώσει ουσιαστικές λύσεις στις επιχειρησιακές ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων.

Με χρηματοδότηση περίπου 20 εκατ. δολαρίων, που εγκρίθηκε σταδιακά από το Κογκρέσο, οι ΗΠΑ εγκατέστησαν ένα υπερσύγχρονο σύστημα επιτήρησης, το οποίο έχει τοποθετηθεί σε σταθμούς που χρησιμοποιούνταν ήδη από το πολεμικό ναυτικό γι’ αυτόν τον σκοπό, σε νησιά αλλά και στην ηπειρωτική χώρα.

Το σύγχρονο σύστημα  (Mari-time Domain Awareness)  χρησιμοποιείται για την ωφέλεια τόσο του Π.Ν. όσο και των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και έχει σκοπό την ακριβή παρακολούθηση οποιασδήποτε κίνησης συμβαίνει στο Αιγαίο, αλλά και πέρα από αυτό.

Το σύστημα δίνει εικόνα σε πραγματικό χρόνο στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ). Μέχρι πρότινος, το Π.Ν. είχε αρκετά «τυφλά» σημεία στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, ωστόσο με το νέο, τελευταίας τεχνολογίας, σύστημα υπάρχει καθαρή εικόνα από τη Λήμνο μέχρι και τα νότια της Κρήτης, όπου πλέον η Αθήνα έχει να αντιμετωπίσει πιθανές απειλές, λόγω του τουρκολιβυκού μνημονίου και των περιοχών που έχουν οριοθετηθεί με βάση αυτό.

Πρόκειται για μια συνέργεια που προέκυψε σχεδόν φυσικά, καθώς εξυπηρετεί πάγιους σχεδιασμούς των Αμερικανών να έχουν καθαρή εικόνα από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο, σε μια περίοδο αύξησης της ναυτικής παρουσίας αρκετών δυνάμεων στην περιοχή και, βεβαίως, την ελληνική ανάγκη να εκσυγχρονίσει το τακτικό σύστημα επιτήρησης των πλόων στην επιφάνεια του Αιγαίου και να αποκτήσει νότια της Κρήτης μια αξιόπιστη λύση.

Διαβάστε τη συνέχεια στο https://www.kathimerini.gr/1065063/article/epikairothta/politikh/amerikanika-rantar-sto-aigaio-me-sfragida-kogkresoy

Διαβάστε επίσης

Οι φαντάροι λένε όχι στην εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς!