Der Spiegel: Συγγνώμη για τη δήλωση πως οι ΗΠΑ απελευθέρωσαν το Άουσβιτς και όχι ο Κόκκινος Στρατός

Αξίζει να σημειωθεί πως κανένας Αμερικανός στρατιώτης δεν συμμετείχε στην απελευθέρωση του στρατόπεδου θανάτου του Άουσβιτς.

28 Ιανουαρίου 2020

Στις 27 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η 75η επέτειος της απελευθέρωσης του στρατοπέδου θανάτου Άουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό της Σοβιετικής Ένωσης, όπου περίπου 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως Εβραίοι, σκοτώθηκαν από τις ναζιστικές δυνάμεις στο διάστημα 1940 – 1945.

Το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» απολογήθηκε για τους πρόσφατους ισχυρισμούς του ότι ήταν αμερικανικά στρατεύματα αυτά που απελευθέρωσαν το στρατόπεδο από τους Ναζί.

«Κάναμε αυτό το εξαιρετικά ντροπιαστικό λάθος την Πέμπτη το βράδυ […] για το οποίο μπορούμε μόνο να ζητήσουμε συγγνώμη. Το διορθώσαμε την Παρασκευή το πρωί (λέγοντας ότι το Άουσβιτς απελευθερώθηκε από τον Κόκκινο Στρατό). Υποθέτουμε ότι το screenshot της Πέμπτης κυκλοφορεί ως δίκαιη τιμωρία», σημείωσε το «Der Spiegel» σε tweet την περασμένη εβδομάδα.

​​Η απολογητική δήλωση ήρθε έπειτα από μια δημοσίυεση στη σελίδα του περιοδικού στο Twitter, όπου υποστήριξε ότι ο στρατός των ΗΠΑ («amerikanischen Armee») ήταν εκείνος που απελευθέρωσε το Άουσβιτς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Πενς μίλησε για την απελευθέρωση του Άουσβιτς χωρίς να αναφέρει το Κόκκινο Στρατό

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκεύη, στο πέμπτο Παγκόσμιο Φόρουμ για το Ολοκαύτωμα στο Ισραήλ, αφιερωμένο στην 75η επέτειο από την απελευθέρωση του στρατοπέδου θανάτου τρου Άουσβιτς από τον στρατό της Σοβιετικής Ένωσης, προηγήθηκαν οι επίμαχες δηλώσεις του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος μίλησε για την «αντοχή του εβραϊκού λαού» και το θάρρος εκείνων που απελευθέρωσαν τους φυλακισμένους του στρατοπέδου, χωρίς να αναφέρει ονομαστικά τους στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού.

«Όταν οι στρατιώτες άνοιξαν τις πύλες του Άουσβιτς στις 27 Ιανουαρίου 1945, βρήκαν 7.000 σκελετωμένους, ημίγυμνους κρατούμενους, και εκατοντάδες κουτιά με έγγραφα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που τεκμηρίωσαν τη μεγαλύτερη μαζική δολοφονία στην ιστορία», επεσήμανε ο Πενς.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος… «ξέχασε» να υπογραμμίσει πως ότι αυτοί οι «στρατιώτες» ανήκαν στον Σοβιετικό Κόκκινο Στρατό, και συγκεκριμένα στο 100ο Τμήμα Πεζικού και στο 60ο Στρατό του 1ου Ουκρανικού Μετώπου.

Σημειώνεται πως κανένας αμερικανός στρατιώτης δεν συμμετείχε στην απελευθέρωση του Άουσβιτς.

Περισσότεροι από 200 στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού έδωσαν τη ζωή τους στη μάχη για να ελευθερώσουν το περιβόητο στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου οι Ναζί δολοφόνησαν πάνω από ένα εκατομμύριο Εβραίους μαζί με χιλιάδες Σοβιετικούς, Πολωνούς και Τσιγγάνους αιχμαλώτους πολέμου, από το 1940 έως 1945.

Πηγή: sputniknews.gr